Utenrikspris til NRK

Harald Eraker og Inger Sunde får Internasjonal Reporters utenrikspris for ”Connecting People”.


FOTO: BJØRN GRIMSTAD

Prisen på 15.000 kroner ble delt ut under banketten på Skup-konferansen i Tønsberg lørdag. Eraker og Sunde har med prosjektet Connecting People sett nærmere på produksjonen av mobiltelefoner i utviklingsland, og fikk Internasjonal Reporters første pris for utenriksjournalistikk for arbeidet.

- Jeg bare griner, dette betyr veldig mye, men jeg ble så rørt at jeg klarte ikke snakke. Dette betyr mye for motivasjonen, sier Inger Sunde til Skup.no rett etter å ha mottatt prisen - i form av en kjempesjekk - sammen med Harald Eraker.
- Dette er veldig grundig, og det er fantastisk å få muligheten av NRK til å jobbe så lenge med et prosjekt og være så grundig. Dette er fantastisk gøy! sa Sunde.
 
- Grotesk
I juryens begrunnelse heter det at ”Connecting People” er et imponerende journalistisk arbeid som beveger seg fra mikroplan til makroplan. (…) Det er vanskelig å se på en mobiltelefon uten å tenke på tusenvis av arbeidere som lever under groteske forhold.”
- Vi har hatt en strålende og kompetent ekstern jury som har bestått av velkjente navn fra både journalistikk og akademia, sier Bibiana Piene i Internasjonal Reporter (IR) til Skup.no.
Mangeårig NRK-journalist Bjørn Hansen, forsker, journalist og forfatter Elisabeth Eide, Aftenposten-kommentator Per Kristian Haugen og høgskolelektor Nazneen Khan-Østrem har sittet i juryen.
Til IRs første utenrikspris ble det sendt inn over 30 bidrag, og kvaliteten var ifølge Piene og Rønneberg svært høy.
- Det var mange veldig gode bidrag og stort spenn med reportasjer fra alle plattformer. Vi er veldig, veldig fornøyd med kvaliteten på de innsendte bidragene, som gjorde det vanskelig å velge, sier Kristoffer Rønneberg i IR til Skup.no.
 
Mangeårig plan                                                    
IR er en frittstående norsk organisasjon som arbeider for å bedre utenriksjournalistikken i Norge. Ifølge Piene og Rønneberg har man i mange år ønsket seg å ha en egen pris for utenriksjournalistikk nettopp for å bidra til å heve nivået. I 2010 er det blitt virkelighet.
- Vi har satt opp denne prisen som et ledd i prosessen med å synliggjøre og rette søkelyset mot den utenriksjournalistikken som tar oss med forbi det norske godhetsregimet og halleluja-reportasjene om norsk bistand, sier Piene.
I tillegg til prisvinneren, har også to av de innsendte bidragene fått hederlig omtale av juryen. Det er Teresa Grøtan som får heder for sin reportasje ”Gjelda etter Yunus” i Dagbladet Magasinet, der hun gikk tidligere nobelprisvinner Mohammad Yunus og hans Grameen Bank nærmere etter i sømmene.
Kaare M. Bilden har fått hederlig omtale for saken ”M-pesa: Innovative Afrika” i Ny Tid, der han har skrevet om et system i Kenya hvor man kan bruke mobiltelefonen som bank.