Metoderapportfrist 14. januar

 Har du, noen av dine medarbeidere eller noen av dine kolleger skapt god, undersøkende journalistikk i 2012? Her ser du hvordan du sender inn metoderapport.


Norsk presses pris for undersøkende journalistikk

Har du, noen av dine medarbeidere eller noen av dine kolleger skapt god, undersøkende journalistikk i 2012?

SKUP-prisen er på 50.000 kroner, og finansieres av Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og SKUP i fellesskap. I tillegg til selve prisen kan juryen også dele ut diplomer.

Alle som arbeider med journalistikk eller med journalistiske metoder kan delta, uansett hvor arbeidet er publisert. Det eneste krav som stilles er at arbeidet er publisert i kalenderåret 2012, eller det har skjedd en utvikling dette året som dokumenterer verdien av tidligere publiserte arbeider.

Les mer: Statutter

Les mer: Tidligere vinnere

Les mer: Metoderapportarkiv

Les mer: Metoderapportens ABC

Krav til forslagene som sendes inn
Alle kan nominere kandidater til prisen. Men uansett hvem som sender inn forslag, må forslagsstiller eller de journalistene som står bak arbeidet sørge for dokumentasjon av arbeidet i en metoderapport som sendes til SKUP-juryen.
Metoderapporten skal skrives av de(n) som står bak arbeidet. Metoderapportens lengde bør normalt ikke overstige 20 A4-sider med normal linjeavstand. I tillegg kommer vedlegg og kopier som organiseres på en ryddig måte.

Metoderapporten vil bli publisert i sin helhet på SKUPs nettsider. Rapportskriveren må derfor ta hensyn til dette ved omtale av personer og saksforhold i utformingen av rapporten.

SKUPs metoderapporter er en viktig del av norsk pressehistorie, og en verdifull kilde til forskning. Metoderapportene er historiske dokumenter som skal foreligge på www.skup.no i den form de ble vurdert av juryen.

Det vil bare i helt spesielle unntakstilfeller kunne bli redigert i rapportene etter at de er publisert. En evnt. redigering i publiserte rapporter kan kun gjøres av styret i SKUP og dersom styret finner det nødvendig.

Forslagsstiller må sørge for følgende dokumentasjon av arbeidet:

a) Kopier av det publiserte:
Metoderapporten må foreligge på papir i åtte eksemplarer, med alle vedlegg/kopi av det publiserte. I tillegg må det oversendes elektronisk kopi av metoderapporten, i word- eller PDF-format. Den elektroniske kopien sendes på e-post til skup-metode@ij.no.

For radio og TV kreves kopier i form av lydbånd eller video. Båndene skal være redigert kronologisk etter sendingstider, og må være i DVD eller andre ordinært tilgjengelige formater.

b) Metoderapport:
Metoderapporten skal skrives av de(n) som står bak arbeidet. Rapporten må inneholde skikkelig beskrivelse av følgende nummererte punkter:
1. Navn på journalist(ene) som har gjort jobben.
2. Tittel på arbeidet, prosjektet.
3. Fullstendig liste over samlet publisering med tittel, dato og medium.

4. Redaksjon og redaksjonsadresse, samt tlf.nr.
5. Journalistens (eller kontaktpersons) adresse og telefonnummer.
6. Redegjørelse for arbeidet;
a) Når og hvordan kom arbeidet i gang, hva var ideen som startet det hele?
b) Hva var den sentrale problemstilling ved starten av prosjektet?
c) Redegjør kort for hva som er genuint nytt i saken (sett mot evt. tidligere offentliggjort informasjon).

d) Kort beskrivelse av organiseringen av arbeidet, metodebruk, kildebruk, problem underveis mv. Redegjør spesielt for kildebruk og kildekritikk.
 (vi krever ikke at du røper eventuelle kilder som er lovet kildevern!)

7. Spesielle erfaringer du vil nevne.
8. Sted og dato, samt din underskrift.

Papirer og disketter/cd-rom sendes til

SKUPs prisjury
Institutt for Journalistikk
Postboks 1432
1602 Fredrikstad

eller til skup-metode@ij.no.

Ved spørsmål, kontakt Elisabeth Johansen, Institutt for Journalistikk, telefon 69 30 41 00. Mobil 91 62 94 84.

NB! Innsendingsfrist: 14. januar 2013.

 Eksempler på tidligere metoderapporter!