Journalist utestengt fra NATO-seminar

Miranda Patrucic fra Sarajevo er nektet adgang til et NATO-støttet seminar i Montenegro. Årsaken er hevn for kritiske reportasjer om Montenegros toppolitikere.

Jens Egil Heftøy, 04.10.2012 19:33

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen

Rose-Roth seminaret i Montenegro er en årlig konferanse i samarbeid mellom NATO og parlamentet i Montenegro. Miranda Patrucic ble invitert som foredragsholder for å snakke om korrupsjonsbekjempelse. For kort tid siden fikk hun beskjed om at invitasjonen var trukket tilbake og at hun er uønsket på seminaret.

Patrucic har i flere år jobbet for OCCRP (Organized Crime and Corruption Project) i Øst-Europa. Også OCCRP-direktør Drew Sullivan er nektet adgang til Rose-Roth.

OCCRP avslørte nylig at  en bank som eies av familiemedlemmer av Montenegros parlamentsleder Milo Djukanovic mottok store innskudd fra statlige institusjoner som siden ble lånt ut illegalt til medlemmer og nære venner av landets president. Da flere av lånene ble misligholdt stilte staten opp og betalte banken med skattebetalernes penger.

Det er parlamentsvalg i Montenegro rett i forkant av den årlige konferansen og NATO-representanter har bekreftet at årsaken til at Patrucic er utestengt fra konferansen er timingen i forhold til valget.

Politiets reaksjon til OCCRP-reportasjene har vært å etterforske hvordan OCCRP kunne få tilgang til bevismaterialet, men det er ikke igangsatt etterforskning av parlamtentslederen eller presidenten.

Miranda Patrucic er en av foredragsholderne som er bekreftet og klare for SKUP-konferansen 2013 i Tønsberg.