Miranda får likevel være på NATO-møte

Journalist Miranda Patrucic fra OCCRP får likevel delta på et NATO-støttet seminar i Montenegro. Lokale myndigheter ville nekte Patrucic adgang fordi hun har laget kritiske reportasjer om landets presidentfamilie.

Jens Egil Heftøy, 12.10.2012 09:57

Patrucic er en av verdens fremste researchere på korrupsjon og økonmisk kriminaltet. Det var også i den forbindelse hun opprinnelig ble invitert som foredragsholder på en større konferanse i Montenegro. Konferansen holdes i samarbeid mellom NATO og Montenegro.

Forrige uke fikk Patrucic beskjed om at hun ikke var ønsket på konferansen. Også redaksjonssjef Drew Sullivan i OCCRP ble informert om at han var uønsket på konferansen.

OCCRP og Patrucic avslørte nylig at  en bank som eies av familiemedlemmer av Montenegros parlamentsleder Milo Djukanovic mottok store innskudd fra statlige institusjoner som siden ble lånt ut illegalt til medlemmer og nære venner av landets president. Da flere av lånene ble misligholdt stilte staten opp og betalte banken med skattebetalernes penger.

Det var myndighetene i Montenegro som ikke ønsket OCCRP-journalisten som foredragsholder på konferansen.

Etter at det ble kjent at Patrucic ble nektet adgang til konferansen har støtten fra det internasjonale gravejournalistmiljøet vært enorm. SKUP og våre søsterorganisasjoner verden over har reagert med avsky på utestengelsen. Flere av de inviterte foredragsholderne fra andre journalistorganisasjoner avslo invitasjoner til konferansen i sympati med Patrucic.

I går kom meldingen om at NATO har invitert Miranda Patrucic tilbake til konferansen i Montenegro. Kilder forteller at det var høytstående representanter i NATO og EU som presset Montenegro til å invitere Patrucic tilbake.