SKUP-konferansen 2010 gjenskapes av Hollywood

Steven Spielbergs filmselskap gjør akkurat nå opptak i Tønsberg til den kommende storfilmen om Julian Assange og Wikileaks.

Jan Gunnar Furuly, 14.03.2013 18:08

David Caine (t.h) og Dino Parks leder filmteamet som nå gjør opptak til storfilmen om Wikileaks og Julian Assange i Tønsberg. The Fifth Estate kommer på kino i USA i november, og vil blant annet ha scener fra SKUP-2010. FOTO: JAN GUNNAR FURULY.



Seks filmarbeidere var i aktivitet om bord på Tønsberg havnevesens fartøy Ingeborg Platou torsdag ettermiddag for å gjøre eksterne opptak av konferansehotellet Quality Hotel Tønsberg. FOTO: JAN GUNNAR FURULY.

Ved 17-tiden torsdag kunne seks internasjonale filmarbeidere observeres om bord på Tønsberg havnevesens båt, Ingeborg Platou, i den islagte Ollebukta.

 Filmteamet har de siste tre dagene gjort opptak i Vestfold-byen til filmen The Fifth Estate.

 -Vi er her for å sikre eksteriørbilder av Tønsberg og konferansehotellet Quality for bruk i filmen, forteller David Caine, leder for det såkalte second unit i produksjonen.

 Ingen av skuespillerne fra Hollywood-produksjonen er til stede i Norge. De vil isteden gjenskape SKUP-konferansen 2010 på et filmsett i Brussel, mens bildene fra Tønsberg brukes til å plassere hendelsen geografisk.  

Julian Assange gjestet SKUP-konferansen i 2010, på en tid da han var en ganske obskur skikkelse.Han holdt to seminarer på konferansen. Til den ene sesjonen dukket det kun opp seks konferansedeltakere i salen da han startet sin presentasjon.

Det var på denne konferansen han i en sen nattetime, mens norske journalister feiret seg selv på nachspiel, viste filmen av Apache-helikopteret som drepte Reuters-journalisten Namir Noor-Eldeen og syv andre i 2007, til den prisbelønnede journalisten David Leigh i avisen Guardian.

To uker etterpå var videoen en global nyhet etter at den ble presentert på en presseklubb i Washington, og Wikileaks steg raskt opp til verdensberømmelse.

Regissør Bill Condon, som har stått bak Twilight-filmene og den Oscar-vinnende Dreamgirls, skal regissere Wikileaks-filmen.  Benedict Cumberbatch, best kjent fra den britiske tv-serien om Sherlock Holmes, skal spille Assange.

Dreamworks har ikke overlatt mye til tilfeldighetene i sin gjenskaping av begivenhetene på SKUP våren 2010. Allerede i desember kjøpte selskapet flere eksemplarer av den legendariske SKUP-t-skjorten med påskriften ”Grav deg ned i tide”, designet av Dagbladet-tegner Finn Graff.

Og i januar ba det amerikanske selskapet om tillatelse fra SKUP til å bruke SKUP-logoen på digre konferansebannere, capser og klistremerker i filmen.

Det er ventet at The Fifth Estate vil ha premiere på kinoer i USA i november i år.

Spielberg-selskapet har kjøpt rettighetene til to bøker som danner grunnlag for manuset: "WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy", av Guardian-journalistene David Leigh og Luke Harding og "Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World's Most Dangerous Website" av tidligere Wikileaks-medarbeider Daniel Domscheit-Berg.

Julian Assange har tidligere protestert heftig på at manuskriptet for filmen starter i Iran, der noen vil lekke opplysninger som går ut på at landet har atomvåpen.

-Dette er løgner laget av hatere av Wikileaks, har han uttalt til pressen tidligere.

Etter det Skup.no får opplyst skal utfallene fra Assange nå ha ført til at manuset er blitt endret. Istedenfor å starte i Iran, begynner filmen nå i Muammar Gaddafis Libya.

Det spørs om det vil bidra til å blidgjøre Wikileaks og Julian Assange.

Bradley Manning, som av amerikanske myndigheter er utpekt som mannen bak gigantlekkasjen til Wikileaks, tjenestegjorde i Irak på det tidspunktet han angivelig skal ha koipert sensitivt materiale om USAs krigføring i Afghanistan og Irak – i tillegg til 251.278 dokumenter fra den amerikanske utenrikstjenesten.