Nomineringer til Daniel Pearl Award

Har du begått journalistikk over landegrensene det siste året? Husk fristen for Daniel Pearl Award innen 30. april.

Jens Egil Heftøy, 25.04.2013 11:47

Daniel Pearl Award kan betegnes som den internasjonale SKUP-prisen. Prisen gis til et journalistisk arbeid som har foregått i minst to land og ha global betydning. Daniel Pearl Award utgis av International Concortium of Investigative Journalist.

Både enkeltjournalister og redaksjoner kan nominere prosjekter til prisen. Det deles ut en pris for amerikanske journalister og en pris for ikke-amerikanske. Prosjektet kan være en enkeltreportasje eller et større prosjekt og være publisert enten på papir, nett eller kringkasting. Bøker omfattes ikke av prisens statutter. Arbeidet skal være publisert i perioden 15. juli 2011 og 30. april 2013. For å kvalifisere til nominasjon må det være utført arbeid i minst to land. Arbeidet kan sendes inn på originalspråk, men må følges av en oppsummering på engelsk. Videofiler kan tekstes på engelsk.

Prisen het ICIJ Award, men ble omdøpt til Daniel Pearl Award i 2008 som et minne over Wall Street Journal-journalisten Daniel Pearl, som ble kidnappet og drept i Pakistan i 2002. 

Gjennom prisens historie har flere kjente SKUP-deltakere mottatt prisen. NRK Brennpunkts Synnøve Bakke og Kjersti Knudssøn vant prisen i 2010 for sitt arbeid med med Trafigura-saken. I 2011 fikk Mimi Chakarova den amerikanske prisen for «The Price of Sex», Under den globale konferansen på Lillehammer i 2008 fikk svenske Joachim Dyfvermark og Fredrik Laurin prisen. Den amerikanske prisen ble det året gitt til Walt Bogdanich som gjestet SKUP i 2010.

Daniel Pearl Award deles ut på den globale gravekonferansen i Rio de Janeiro i oktober.

Nominasjoner til Daniel Pearl Award sendes til ICIJ innen 30. april.