Bli med på SKUP-kino

SKUP og Nordisk Film inviterer til gratis forhåndsvisning av filmen «The Fifth Estate» på Ringen Kino 14. november. Etter filmen blir det debatt om Wikileaks, varslere og journalistikk. Påmelding her.

Jens Egil Heftøy, 06.11.2013 15:00

Foto: Dreamworks

«The Fifth Estate» er Bill Condons Hollywood-film om Wikileaks og Julian Assange, basert på bøkene til Guardian-journalistene David Leigh og Luke Harding og Wikileaks-avhopperen Daniel Domscheit-Berg. Den får ordinær premiere på norske kinoer 22. november.

Men allerede torsdag 14.november klokken 17.00 inviterer SKUP og Nordisk Film til lukket forhåndsvisning av filmen på Ringen Kino. Etter filmen blir det en debatt om hvordan Wikileaks har påvirket journalistikk, myndigheters åpenhet og varslernes situasjon. I panelet stiller den britiske journalisten og åpenhetsaktivisten Heather Brooke, Aftenpostens Per Anders Johansen og journalistikkprofessor Rune Ottosen.

Debatten ledes av SKUP-leder Jan Gunnar Furuly, som selv skaffet Aftenposten tilgang til ambassadelekkasjene.

Billetter til arrangementet kan bestilles hos SKUPs sekretariatsleder Jens Egil Heftøy

Program for visning Ringen 14. november:
17.00 – 17.30: Mingling i foajeen
17.30 – 19.30: Filmvisning
19.30 – 19.45: Pause / omrigg
19.45 – 20.30: Paneldebatt


Skriv gjerne ut plakaten og heng den opp i redaksjonen



 Om filmen: Den Femte Statsmakt
I en tid der hemmeligholdelse er alfa omega og lekkasjer av klassifisert informasjon ofte er eksplosive saker, har WikiLeaks forandret spillereglene totalt. I en ny dramatisk thriller basert på virkelige hendelser, avslører Den Femte Statsmakt hvordan WikiLeaks ble en av det 21. århundres mest intenst kontroversielle organisasjoner gjennom jakten på å avsløre svik og korrupsjon i maktens øverste sfærer.

Historien begynner med at WikiLeaks-gründeren Julian Assange (Benedict Cumberbatch) og hans kollega Daniel Domscheit-Berg (Daniel Brühl) slår seg sammen for å overvåke de privilegerte og mektige. På et lavt budsjett skaper de en plattform som tillater varslere anonymt å lekke hemmelige data og belyse lovbrudd hos myndighetsorganisasjoner og bedrifter. Det tar ikke lang tid før nyhetsstrømmen er større enn hva verdens mektigste mediebedrifter samlet klarer å grave opp. Men når Assange og Domscheit-Berg får tilgang til den største beholdningen av konfidensielle etterretningsdokumenter i amerikansk historie må de kjempe mot hverandre og stille et av vår tids definerende spørsmål: Hva er prisen for å holde på hemmeligheter i et fritt samfunn – og hva er prisen for å avdekke dem?

Regi: Bill Condon
Lengde: 2 t 4 min
Kinopremiere: 22. november
Trailer: http://www.filmweb.no/trailere/article1113466.ece?clip=1