Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) har som formål å inspirere til undersøkende journalistikk i norske medier.
 

Web-redaksjon:
Web-ansvarlig:
Jan Gunnar Furuly

Medarbeidere:

Jan Gunnar Furuly (Styreleder)
Jens Egil Heftøy (Sekretariatsleder)

SKUP
Postboks 8745 Youngstorget
0028 Oslo

Tlf: 22053973

Org.nr: 977291836
 

Finn informasjon i sosiale medier
Presentasjonen til Ståle de Lange Kofoed fra Instiutt for Journalistikk
» les mer
Slik driver du store datajournalistiske prosjekt
SVT Pejls Kristofer Sjöholms presentasjon om hvordan du styrer store datajournalistiske prosjekter
» les mer
Slik Gjorde Vi Det: Sørlandsporten
Tarjei Leer-Salvesen og Atle Brandt i Fædrelandsvennen viser hvordan de laget sine egne søkbare postlister der det offentlige sviktet.
» les mer
Slik avslører du nettbløffene
Nei, Zlatan betalte aldri en halv million til en lokal veiforening, Nei, en svensk jødisk kvinne i Uppsala ble ikke mishandlet av sin muslimske kjæreste, Nei, det finnes ikke hvithai i svensk farvann. Mange overskrifter ble innledet med ordet «Nei» da avisen Metro dro igang sin satsing Viralgranskeren for å ettergår historier som ble spredd på sosiale medier og av og til havnet i den redigerte pressen.

Initativtaker var avisens redaktør for sosiale medier, Jack Werner. I denne sesjonen forteller han hvordan man faktagransker og hvordan virale røverhistorier leder tilbake til mange hundre år gammel folklore.

I løpet av denne halvannen timen får du verktøyene som gjør at du slipper å skrive saken som begynner med «Mange medier, deriblant vi, ble lurt»
» les mer
Slik avslørte de skatteparadisene
Spanske Mar Cabra hadde en sentral rolle i teamet som i fjor offentliggjorde databasen «The ICIJ Offshore Leaks Database». Databasen inneholdt enorme mengder data om personer og firma som hadde hemmelige kontoer i skatteparadiser rundt omkring i verden. Det er laget flere hundre historier verden rundt med utgangspunkt i de 2,5 millioner filene.

På Data-SKUP forteller Mar Cabra, som jobber for the International Consortium of Investigative Journalists, om fremgangsmåten.
» les mer
Slik Gjorde Vi Det: Hvem leverer til kommunene
Har kommunen utbetalt penger til et firma der en folkevalgt eller en ansatt har private interesser?

Det var spørsmålet som trigget Kommunal Rapport til å kartlegge kommune-Norges leverandører. Med utspring i innhentingen av flere hundre regnskapsfiler som kobles mot andre offentlige datasett i Access, har redaksjonen fått tilgang til en informasjonsbase de fleste bare kan drømme om. Vegard Venli til forteller hvordan han gjorde drømmen til virkelighet.
» les mer