HER ER PROGRAMMET:

Her er hele SKUP-programmet. Du finner detaljert oversikt over alle de planlagte seminarene. Men klarer du velge hva du vil gå på?

Lars Nehru Sand, 24.02.2008 19:42

Hele programmet som PDF, klikk her.

FREDAG 11. APRIL

16:00 Åpning: Etter Kabul - Hva nå?

I etterkant av attentatet mot Hotel Serena i Kabul, minnes vi Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen som mistet livet. Hvordan vil dette drapet påvirke vår dekning av konflikter i farlige områder? Vil krav til mer sikkerhet for journalister og fotografer skremme oss fra å være der det smaller? Fredrik Græsvik, Trond Idås, Anne Aasheim og Sigurd Falkenberg Mikkelsen tar diskusjonen på SKUPs åpningsseminar.

17:00 Pause
17:30 NORGE I KRIG 1: Spesialkommandoen står frem


Å sende norske kvinner og menn i krig er kanskje den tøffeste beslutning en regjering kan ta. Likevel er det nettopp "våre mest topptrente soldater" vi aldri får vite hvordan opererer. Før nå: Sjefen for Forsvarets spesialkommando, Torgeir Gråtrud kommer direkte fra skarpe oppdrag i Afghanistan til Tønsberger. Han og sjefen for utenlandsstyrkene, Jan Reksten slipper ikke unna med "ingen kommentar". Aftenpostens politiske redaktør, Harald Stanghelle og VGs forsvarsjournalist Tom Bakkeli krever svar. Programleder: Knut Olsen (NRK)

 

17:30 NETT 1: BBCs beste researcher - Møt Paul Myers

Paul Myers er blant BBCs beste researchere, med avsløringer i dokumentarprogrammet Panorama og forbrukermagasinet Watchdog bak seg. Myers er mannen som trener BBC-journalistene i research, og kommer til SKUP for å vise hvordan du med enkle grep får tak i informasjonen du ikke visste om. Myers har sjarmen, kunnskapen og humoren som gjør ham verdt å lytte til!

17:30 STORYTELLING 1: Troikaen: Hur beretta et Gräv

Hvordan forteller de flinke folkene de fengende historiene? To tredjedeler av stjernelaget i SVT’s "Uppdrag Granskning", Joackim Dyfvermark og Sven Bergmann, kommer for å vise hvordan de tenker historiefortelling fra idé til ferdig program, med eksmpler fra prisbelønte svenske scoop.

17:30 Slik gjorde vi det: De papirløse (Aftenposten) / Miljøutfordringene (BT)

De papirløse/Aftenposten: De er mange og var helt ukjente. Alle de identitetsløse som oppholder seg ulovlig i Norge ble brakt frem i lyset av Aftenpostens tre journalister. Olga Stokke kommer på SKUP, og forteller om hvordan hun og kollegaene fikk innpass i et vanskelig tilgjengelig miljø for å få kildene de var avhengig av.

Miljøutfordringene: Global oppvarming kan gi opphav til langt mer enn dommedagsprofetier. Bergens Tidendes klimagruppe er prisbelønnet for tankevekkende og troverdig dekning av klodens store utfordring. Atle Anderson og Frode Bjerkestrand forteller hvorfor fokus på løsninger står sentralt i avisens storsatsing på klimaendringene.

17:30 DATALEKSJON: Excel

Trond Sundnes (Dagens Næringsliv) guider deg gjennom rader, kolonner, celler og formler i Excels verden. Konkret og lærerikt om et dataprogram som åpner nye muligheter for din research om du behersker det godt. Et av SKUPs mest populære innslag.

18:30 Pause
19:15 SKUPs årsmøte

Hør om planene og visjonene for Nordens største gravekonferanse. Her velges de som skal lede SKUP-styret mot 2009-konferansen.

20:00 Middag
21:30 Late Night Show

Suksessen fra i fjor: Aktuelle gjester, viktige tema, underholdende debatter og god stemning. Programledere: Gry Blekastad Almås (NRK) og Morten Sandøy (TV2).

22:30 DJ

Du mingler eller danser.

LØRDAG 12. APRIL

09:00 MANGFOLD 1: SKUPs store holdningsundersøkelse

I mangfoldåret 2008 offentliggjør SKUP den første omfattende undersøkelsen om norske redaksjoners holdninger til vårt flerkulturelle samfunn. HHer kommer det for en dag hva vi egentlig mener om de av oss som ikke er etnisk norske. Og hva norske journalister tenker om jobben de gjør for å speile samfunnet.

09:00 Finans-skandalen ingen skjønte

Den største finansskandalen i Norge på lange tider fikk plass i en notis i lokalavisen. Finansavisen tok poenget, og til slutt hele medie-Norge. Hvorfor tok det så lang tid før noen skjønte alvoret i Terra-saken? Hør hvordan Finansavisen jobbet, og hvorfor andre redaksjoner ventet.

09:00 Hansson: Grävendets ABC

Sjefen for en av Sveriges viktigste graveredaksjoner, Nils Hansson i SVT’s Uppdrag Granskning, lærer oss - og minner oss på - den undersøkende journalistikkens ABC. Hansson har ledet sine journalister frem til noen av de største avsløringene i Sverige det siste tiåret. Med gode eksempler på dokumentsøk, kildejakt, kildekritikk og kildepleie, er timen med SVT-redaktøren en matnyttig og konkret innføring i de klassiske knepene.

09:00 LEDER 1: Slik skaper han debatt. Møt Knut Olav Åmås

Med Knut Olav Åmås som debattredaktør har Aftenposten blitt landets kanskje viktigste debattorgan. Lær av Åmås som jobber systematisk med skribenter for å starte de store debattene. I fjor vant han den prestisjetunge "Den store journalistprisen" for å ha "fornyet og forynget samfunns- og kulturdebatten".

09:00 Slik gjorde vi det: Hubredsaken (Hamar Arbeiderblad) / Fatwarådet (A-magasinet)

Hubredsaken: Lærer Håkon Hubred varslet om kritikkverdige forhold ved arbeidsplassen sin. Belønningen var at han måtte gå fra jobben. Han fikk også forbud mot å vise seg på arbeidsplassen for all framtid. Bjørn-Frode Løvlund i HA satte søkelys på saken, og fylkestinget vedtok gransking. Hubred har nå fått ny jobb i Hedmark fylkeskommune.

Fatwarådet: En gang i året møtes 33 muftier for å gi svar på muslimenes spørsmål. Om livet, slik det skal leves i Europa, dersom man er dypt troende. Etter flere års forberedelser fikk A-magasinets journalist Inger Anne Olsen følge hele fatwarådets sesjon.

09:00 DATALEKSJON: Myers for viderekommende

BBC's Paul Myers kan nok om søk og datainnsamling til å imponere de fleste. Her gir han tips for de som vil enda dypere inn i nettets mange hemmeligheter.

10:30 LEDER 2: Den usensurerte nettdebatten

Ytringsfrihetens søppelplass, eller hvermansens talerør? Stig Inge Bjørnebye har ikke kommentert seieren i PFU. Før nå. Nordlys forteller hva som skjedde da avisen ba debattantene oppgi fullt navn og telefonnummer. Redaktører må forklare hvorfor de nekter å forhåndsmoderere debatten. Madeleine Cederström hadde satt pris på at noe av fyllerøret om henne på norske redaksjoners nettfora hadde blitt luket ut.

10:30 KILDER 1: Så lett blir du avlyttet. Se demonstrasjon!

Nasjonal sikkerhetsmyndighet kommer på SKUP. De holder kurs om hvor sårbare norske redaksjonene er. Med seg i kofferten har de avlyttingsutstyr som er et Google-søk unna for folk som vil avlytte din redaksjon. Se demonstrasjon av avlyttingsutstyret, og hvor lett du eller kildene dine kan avlyttes.

10:30 MANGFOLD 2: KRYSSPRESS OG FORVENTNINGER

Er minoritetsjournalister norske mediers "nyttige idioter" for det politisk korrekte, eller er de med på å gjenspeiler og nyansere bildet av det flerkulturelle samfunnet? I England måtte svarte journalister i begynnelsen være dobbelt så tøffere mot sine egne miljøer før de kunne bli godtatt som fullverdige medlemmer av den britiske journaliststanden. Hva slag forventninger og krysspress utsettes de norske minoritetsjournalistene for?

Det finnes fortsatt svært få journalister med minoritetsbakgrunn i norske redaksjoner. Trenger vi flere? Hør journalistene Kadafi Zaman (TV2) og Rima Irakis (NRK) og Atta Ansari (NRK) om deres erfaringer. Og redaksjonssjef Marianne Mikkelsens (NRK) forventninger til dem.

10:30 Hvordan følge pengestrømmen?

Norske Jørn Madslien jobber med store økonomiprosjekter i BBC. Han kommer til SKUP for å lære vekk gode metoder i å følge pengestrømmen i en stadig mer internasjonalisert økonomi. "Dette er original journalistikk, hvor vi beskriver og forklarer saker ved å fortelle historier som ikke har blitt fortalt før, eller som er fortalt av organisasjoner som forvrir sannheten", sier stemmen fra London.

10:30 Slik gjorde vi det: Valgfusket (Drammens Tidende) / Det norske rakettforsvarsbidraget (Bergens Tidende)

Valgfusket: Hege Bakken, Morten Wold og Øyvind Schou avdekket kjøp og salg av stemmer og velgeraksjoner som hadde som mål å få inn bestemte kandidater i bystyret.

Det norske rakettforsvarsbidraget: Tor Olav Mørseth og Tron Strand i Bergens Tidende (BT) avslørte hvordan Norge bidrar til realiseringen av USAs rakettforsvar. Det ble gjennomført av Forsvarsdepartementet, men holdt hemmelig for statsministeren. I tillegg avdekket de Norges involvering i NATOs planer for et rakettforsvar.

10:30 DATALEKSJON: Finn gull i postjournalene

Et konkret og matnyttig seminar for deg som vil finne dokumentene, notatene og brevene før andre journalister. Per Anders Johansen (Aftenposten) gir deg triksene for å bli en bedre journalist.

11:30 Lunsj
12:30 Ingen OL-ild uten røyk

OL i Kina blir mer enn et idrettsarrangement. Når Kina ønsker internasjonale journalister velkommen er pressefriheten snudd 180 grader fra normalen. Vi får en unik mulighet til å dekke Kinas politikk og menneskerettighetsbrudd i tillegg til OL. Hva skjer med Kina om vi lar den muligheten gå fra oss? Hva er viktig å ha i bakhodet før ankomst Beijing? The Guardians Beijings-korrespondent John Watts kjenner Kina og "indre bane", og ser OL fra en annen vinkel enn sportsjournalistene.

12:30 MILJØ 2: Kampanjejournalister og stolt av det! ...men er miljøjournalistene kritiske nok?

Ole Mathismoen (Aftenposten) og Egil Sundvor (NRK, sjef for "Krafttaket") forklarer hvorfor det er helt nødvendig å drive heftig kampanjejournalistikk for å redde klodens miljø. Men har miljøjourrnalistene gode nok metoder? Er de kritiske nok? Erik Tunstad (Forskning.no) er svært skeptisk og kaller mye av medias klimadekning "rent hysteri".

12:30 NETT 2: Graving på nett

Hva skal nettmediene fylles med? Avslørende journalistikk, internasjonale puppekjendiser eller begge deler? Er det i det hele tatt mulig å drive gravejournalistikk i redaksjoner med kontinuerlig deadline? Hva skal bli de tradisjonelle medienes fortrinn når alt går på nett? BTs Einar Hålien har integrert redaksjonene, VG Netts Torry Pedersen kjører eget løp. Sammen med Solabladets Hilde Garlid forteller de hva nettmediet skal brukes til fremover. BI-professor Guri Hjeltnes kommenterer.

12:30 Kilder 2: Utenriksjournalistenes virtuelle reise

Utenriksjournalistene får færre stempler i passet. Mobiltelefon og internett gjør det billigere og enklere å dekke verdensbildet fra hjemmekontoret. Hvilke følger får dette for utenriksdekningen? Og hvor kritiske er utenriksjournalistene til egen nettsurfing? NTB-journalist Bibiana Dahle Piene har undersøkt om utenriksjournalisters internettbruk. NRKs Afrika-korrespondent Dag Bredvei, Aftenpostens utenriksleder Aasmund Willersrud og forsker/journalist Anne Hege Simonsen drøfter utviklingen. ET SEMINAR I SAMARBEID MED INTERNASJONAL REPORTER.

12:30 Slik gjorde vi det: Spillet om et OL (NRK Fakta) / Pensjonsskandalene (Laagendsalsposten)

Spillet om et OL: Programskaperne Marit Higraff og Klaus Erik Okstad brukte tradisjonell gravejournalistikk og analyse over lang tid. Resultatet ble unike og utleverende opptak fra interne møter og prosesser som viser hva som egentlig skjedde da Tromsø vant kampen om å bli søkerby til vinter-OL i 2018.

Pensjonsskandalen: Nærmere 2.000 pensjonerte statsarbeidere fikk gjennom flere år betalt en kvart milliard for lite i pensjon. Årsaken var rot i Statens Pensjonskasse - og pensjonskassen kjente til saken. Som en følge av Torfinn Skåttet og Kjetil Stormarks avsløringer, må pensjonsforholdene til 50.000 pensjonerte statsarbeidere nå gjennomgås på nytt.

12:30 DATALEKSJON: Elektronisk graving for sportsjournalister

Hvem sier at sportsjournalister ikke kan grave? Vi har samlet den viktigste kildekunnskapen fra nyttige nettsteder og viktige registre, og laget et kurs for landet sportsjournalister. Skal du bli banens beste, må du få med deg denne leksjonen. NB: Dobbelttime!

13:30 Pause
14:00 NORDOMRÅDENE 1: Russerne kommer

Russland ruster seg; militært, økonomisk og geopolitisk. Den kalde krigs retorikk er tilbake. Hvordan dekker vi endringene i øst? På SKUP får du konkrete tips til hvordan og hvorfor vår viktigste nabo skal følges nøye i årene fremover. Admiral Jan Reksten vet hva forsvaret tenker. Arne O. Holm leder en ny, nordnorsk tenketank, og Espen Barth Eide gir norske journalister det glatte lag for unfallenhet i dekningen av den russiske bjørnens bevegelser. Siri-Lill Mannes (TV2) leder debatten med sine solide fagkunnskaper.

14:00 Tormod Strand: Midt i etiske dilemma

I fjor vant han SKUP-prisen for sitt pågangsmot som resulterte i avsløringen av Forsvarets bruk av klaseammunisjon. I år har han levert inn metoderapport for arbeidet som viste hvordan norsk-somaliske jenter omskjæres i Somaliland. Saken rystet det offentlige Norge, og en rekke strakstiltak ble iverksatt etter Dagsrevyens sendinger sist sommer. Arbeidet med disse sakene er det tøffeste Tormod Strand har vært med på som journalist. På SKUP snakker han om de vanskelige dilemmaene og valgene underveis, og valgene han fremdeles må leve med.

14:00 NORGE I KRIG 2: Infokrigen: Journalistene vs Forsvaret

Å grave i forsvarssaker har for mange vist seg å være det samme som å be om trøbbel. Hvorfor klarer ikke Forsvars-organisasjonenet å forholde seg til et moderne samfunns informasjonsidealer? Hva opplever journalistene som har utfordret herrer og kvinner i grønt? Tarjei Leer-Salvesen (NRK Brennpunkt), Eirik Veum (NRK Dagsrevyen) og Frode Bjerkestrand (BT) forteller om sine erfaringer, Petter Lindkvist og John Inge Øglænd i Forsvarsstaben svarer for seg.

14:00 LEDER 3: Coaching og arbeidsledelse

Berit Hedemann og Kari Hesthamar fra NRK står bak flere av Europas beste radiodokumentarer, og har kontorveggen full av priser og piplomer. Hvordan blir en sjef og journalist et prisvinnende stjernelag? På SKUP får du inspirasjon og råd som gjør deg til en enda bedre forteller.

14:00 Slik gjorde vi det: Drosjesvindelen (Aftenposten) / Med rett til å lyve (Nordlys)

Drosjesvindelen: Kjetil Sæter og Einar Haakaas’ avsløringer om drosjesvindel har rystet offentligheten og fått virkning langt inn i rettssalene, politikken og skattevesenet, i tillegg til den næringen som er rammet. De forteller sin omfattende research og hvordan de utnyttet en ny bestemmelse i likningsloven til å få ut relevant informasjon.

Med rett til å lyve: Hva skjer når ordføreren er en kjeltring? spurte Ola Solvang. Skjervøy-ordfører Roy Waage løy, lurte og brøt loven. Til slutt gikk den høyt profilerte politikeren i garnet.

15:00 Pause
15:30 MILJØ 1: Miljømilliardæren møter media

Petter Stordalen kjører privatjet med bikkja for å høre Al Gore fortelle en ubehagelig sannhet. Hotellkongen hevder å shoppe mer enn Dronning Sonja. Samtidig er han miljømilliardær med høy profil i media. Hvordan får han oss til å gå på bløffen? Stordalen kommer til sitt eget hotell og forteller hvordan han bygger image med vår hjelp.

15:30 KILDER 3: Slik beskytter du kildene dine

NRK Brennpunkts Frode Nielsen gir deg tipsene til kildevern som kan bli viktigere enn du liker å tenke på. Vet du hvordan du skjuler sporene dine i en heldigitalisert verden? Eller om det mulig?

15:30 STORYTELLING 3: Simen Sætre og Hugo

Simen Sætre hengte opp lapper i Oslo-gatene, og fikk bli med narkomane Hugo på opp- og nedturer i boka "Hugo". Sætre tok journalistikken inn i litteraturen, og brukte litteraturen i journalistikken.

15:30 "En undersøkelse viser at..." slik blir du lurt og manipulert av undersøkelser.

Journalist, kommunikator og fjellklatrer Jon Gangdal har skrevet boka "En undersøkelse viser... bruk og misbruk av meningsmålinger", sammen med sosialøkonom Harald Hanssen-Bauer. Boka tar for seg hvordan vi dynges ned av meningsmålinger og markedsundersøkelser, og hvordan det jukses for å oppnå ønskete resultater. Et nødvendig korrektiv for pressefolk, politikere, markedsførere, beslutningstakere og alle samfunnsengasjerte mennesker. Seminaret med Gangdal vil vise deg vei ut av uføret og hvordan vi kan avsløre juks og bedrag.

15:30 Slik gjorde vi det: Hydro-hjelperen som forsvant (DN) / Falsk trygghet ved fødestuene (NRK Puls)

Hydro-hjelperen som forsvant: Trond Sundnes og Jostein Løvås’ avsløring om Hydros konsulentavtale i Libya inkluderer Gadaffis pilot, ambassadøren i Ghana, ANC og en strutsefarm.

Falsk trygghet på fødestuene: Nasjonalt råd for fødselsomsorgs statistikker sier det er trygt å føde på fødestuene. Likevel avdekket Wenche Lie Giæver i PULS flere alvorlige feil - som ikke var rapportert til Helsetilsynet - ved en tilfeldig fødestue.

15:30 DATALEKSJON: Elektronisk graving for kulturjournalister

Hvem sier at kulturjournalister ikke kan grave? Vi har samlet den viktigste kildekunnskapen fra nyttige nettsteder og viktige registre, og laget et kurs for landets kulturjournalister. NB: Dobbelttime!

16:30 Pause
17:00 NETT 3: 72 kvinner drept

Historien om graveprosjektet om alle de norske kvinnene som er drept av menn de hadde en nær relasjon til. Prosjektet er ikke bare forbilledlig journalistikk, men tar samspillet mellom papiravis og nettavis flere hakk videre. VG Nett presenterte saken interaktivt på en måte VGs papirutgaver aldri ville klart. Se og lær om hvordan de arbeidet.

17:00 MILJØ 3: Slik blir du en bedre miljøjournalist

Tor Bjarne Christensen og Martin Ødegaard fra Miljøjournalen gir deg konkrete tips til saker, nettsteder, kilder du trenger for å gjøre jobben som miljøjournalist.

17:00 NORGE I KRIG 3: Hvordan få kilder i forsvaret

Tom Bakkeli (VG) og Eirik Veum (NRK) har svært gode kilder i Forsvaret. Hvordan får man slike kilder, og hvordan pleier man kontakter i uniform? Svaret får du etter reveljen søndag.

17:00 Slik gjorde vi det: Taxijukset (Stavanger Aftenblad) / St. Olavs Hospital (Adresseavisa)

Taxijukset: Over 10 prosent av drosjeeierne i Stavanger Taxi har fått vedtak om at de mister løyvet etter at Harald Birkevold og Knut Gjerseth Olsen i Stavanger Aftenblad begynte å undersøke rykter om omfattende juks. En liten gruppe taxi-topper har drevet et stort antall løyver i strid med regelverket. Nå står monopolet for fall.

St. Olavs Hospital: Adresseavisen gransket byggingen av nytt universitetssykehus til 12 milliarder. Lajla Ellingsen og Mari K. By Rise avdekket at estetikk har gått foran effektiv drift, at IKT-systemet har medført fare for liv og at den siste byggefasen ble gjennomført på grunnlag av sviktende konsulentrapporter og uten at finansieringen var klar.

19:00 FESTMIDDAG

Are Kalvø leder an. Kveldens høydepunkt er som alltid utdelingen av SKUP-prisen 2007. Hvem vinner?

20:00 LIVE: Vegas

Thomas Numme har rasket sammen sine gamle medstudenter i bandet Vegas. Se dem på SKUP!

SØNDAG 13. APRIL

10:00 Mye kultur, lite journalistikk

Lanseringsjournalistikk, anmeldelser og hyggelige "møter med". Kan alt av kulturjournalistikk kalles journalistikk? Hvorfor graves det ikke mer? Hvem følger pengene og gransker hattebyttene i kultur-Norge? Hvilke typer saker fra en hel "industri" går vi glipp av og hvorfor? Lars West Johansen er reportasjeleder for kulturdelen i "kjendisfrie" Dagsavisen. Camilla Bjørn ser ikke på seg selv som kulturjournalist i VG. Journalist og sosiolog Unn Conradi Andersen begrunner hvorfor lanseringsjournalistikken er et nødvendig onde, mens Trygve Aas Olsen forteller hvorfor det er viktig for DNs Etter Børs å grave i kultur-Norge.

10:00 MANGFOLD 3: Metodetips fra "Gender me"

Nefise Lorentzen har laget filmen "Gender me" om homofile muslimer. Få kan bedre enn henne gi deg tips for hvordan skape kildenettverk og tillitt i minoritetsmiljøer. Se klipp fra filmen og hør om metodene!

10:00 NORDOMRÅDENE 3: Nordlys’ nordområdene-gruppe

Hvorfor dekker ikke sør-norske journalister mer av det som skjer i nordområdene? Hvor ligger de gode sakene? Nordlys og Geir Seljeseth har opprettet en egen Nordområde-gruppe med fire medarbeidere som blant annet retter søkelyset mot Snøhvit, Stockman, fiskefusk og annet samarbeidet i Barentsregionen.

10:00 STORYTELLING 2: Om fortellende journalistikk

Kjetil Østli om skriveglede og skrivekunst. I Aftenpostens A-magasin har Østli fortalt historien om Lommemannen. Snart gir han ut boken "Politi og røver". Timen med "Gullpennen"-vinneren gjør deg til en bedre forteller.

10:00 Slik gjorde vi det: Ambulansesaken (Firda) / Politikerdatabasen (NRK Brennpunkt)

Ambulansesaken: Helse Førde fylte opp ambulansene for å spare penger og en av pasientene sammenlignet helsetransporten med dyretransport. Intervjuet med pasienten utløste en serie med skrekkhistorier fra helsehverdagen i Sogn og Fjordane, ført i pennen av Astrid Iren Solheim, Helge Johnsen og Svein Heggheim.

Politikerdatabasen: Ved å samkjøre en rekke offentlige registre og databaser har NRK Brennpunkts Espen Andersen nå gjort det mulig å overvåke alle landets folkevalgte. Forbindelser, interesser og kontaktnett - alt finnes tilgjengelig for deg. Se hva som skjuler seg i databasen over alle de folkevalgte på Stortinget og 12 000 kommunestyre- og fylkestingspolitikere.

11:00 Pause
11:30 Slik fikk jeg/vi SKUP-diplom

Diplomvinneren/ne forteller historien bak graveprosjektet.

12:00 Slik vant jeg/vi SKUP-prisen

Prisvinneren/ne forteller historien bak det beste graveprosjektet i norsk presse i 2007.

12:30 Lunsj
13:30 Vel hjem!