Slik blir SKUP 2009

Les og last ned: Her er programmet for SKUP-konferansen 2009.

Lars Nehru Sand, 11.03.2009 02:43

 LAST NED PROGRAMMET SOM PDF

 

 

 

SKUP 2009 - PROGRAM
 
FREDAG 20. MARS

 16:00    Åpning

SKUP-leder Håkon Haugsbøs (NRK Brennpunkt) åpningstale i Oseberg kulturhus.
16:15    Avdekker han et nytt justismord?
Tore Sandberg (Privatetterforsker) kjenner lukten av et nytt justismord. I Oseberg fredag kan du være vitne til at justismordjegeren forteller nye detaljer han mener setter hele Orderud-saken i et nytt lys. Mannen som lyktes med å frikjenne Fritz Moen og Per Liland, er nå engasjert av ekteparet Orderud. Sandberg mener aktoratet og en kritisk presse har gjort alvorlige feil i den mest omtalte krimsaken i moderne tid her til lands. Får han rett nok en gang? På SKUP får du påstandene fra Sanberg og analysen fra eksperter. Tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen og tidligere VG-journalist og forfatter
Frank Gander (Aftenposten.no) setter Sandbergs funn i et perspektiv. Programleder: Christine Præsttun (NRK)
17:00    PAUSE
17:30    SKUPs årsmøte 2009
SKUP er norske journalisters egen fagstiftelse. Alle deltagere har møterett på årsmøtet, og i år rydder vi plass for at flest mulig skal kunne delta og fatte viktige avgjørelser om fremtidens SKUP.
17:30    Kunnskapsløftet: Offentlighet 1 – Per Anders Johansen
Få norske journalister søker og finner mer i elektroniske postjournaler enn Aftenpostens Per Anders Johansen. Og sakene får konsekvenser. Krysseren Murmansk hadde neppe blitt hevet hadde det ikke vært for at Johansen rett før sommerferien i fjor fattet interesse for et lite avsnitt i en stor rapport. La inspirasjonen og engasjementet for journalsøk som verktøy smitte over fra den kanskje mest erfarne journalisten på området. Han lærer dessuten villig vekk konkrete tips.

17:30    Datakurs: Nyhetsovervåkning med RSS

RSS-strømmer som sammenfatter innhold på nettsider har de siste årene gjort det enklere å overvåke innholdet på nettsider. Enda enklere og mer effektivt blir det dersom du samler RSS-strømmene i en egen nyhetsleser.
NTBs Jan-Morten Bjørnbakk viser hvordan du kan få en innføring i hvordan du finner RSS-strømmer på nettet, samler og systematiserer dem i gratisprogrammet Feedreader. Med Feedreader kan du også søke smart mellom RSS-strømmene og få en praktisk database for søk og arkivering av innholdet i dine favorittnettsteder og nettaviser. NB: Dobbelttime – varer til 20:00.
OBS! Fullt.
18:30    PAUSE
19:00    Politikk eller personforfølgelse?
Stortingsvalget: Er stabburet til Åslaug Haga viktigere enn tilstanden i barnevernet? Det kan virke slik når man ser konsekvensene av den personfokuserende politiske journalistikken. Hva politikerne gjør er minst like viktig som hva de står for, sier avdelingsleder for samfunnsavdelingen i VG Eirik Mosveen. I Dagsavisens dekning er politiske sakene som oftest viktigere enn personfokus. Hege Ulstein forklarer hvorfor. Frp-formann Siv Jensen er deeply shocked over hvordan presselosjen prioriterer. Programleder: Rune Alstadsæter (NRK Nyheter).
19:00    Erling Borgen: Mystikken rundt gravejournalistikken
Norge i verden: Hvordan skal du grave i norske interesser i utlandet? Erling Borgen har laget flere avslørende dokumentarfilmer om Norges rolle ute i verden. Borgen forteller for første gang om sine arbeidsmetoder når han arbeider med å avdekke norske bedrifters investeringer og involvering i uetiske virksomheter i utlandet.
19:00    Graveledelse i praksis
Ledersporet: Åsa Nicander leder Gräv, SKUPs svenske søsterforening og jobber til daglig som leder for gravejournalistene i Helsingborgs Dagblad. Hun forteller hvordan hun jobber for å få journalistene sine til å jobbe frem de store sakene. Tidligere SKUP-leder Kjetil Stormark klarte på kort tid å få Laagendalsposten til å levere en rekke metoderapporter. Han forteller hvilke grep han tok som nyhetsredaktør i Kongsberg-avisen.
19:00    Kunnskapsløftet: Offentlighet 2 – Hanne Wien
Den nye offentlighetsloven er norske journalister nye muligheter. Få av oss vet hvordan vi kan utnytte den fult ut, men journalisten Hanne Wien (Budstikka) og NJ-advokat Ina Lindahl skal vise frem paragrafene som åpner dører til ny informasjon.
20:00    MIDDAG
21:30    LATE NIGHT SHOW
SKUPs fredagsshow med programleder Anne Sandvik Lindmo (NRK): Aktuelle gjester, spennende møter, underholdning og temperatur.
LØRDAG 21. MARS
09:00    ABC i gravende journalistikk
Metode: Nils Hansson leder SVTs ”Uppdrag Granskning”, Sveriges viktigste graveredaksjon. Han har oppsummert suksessoppskriften i et svært konkret, nyttig og lettfattelig foredrag som er relevant enten man jobber i en stor graveredaksjon eller liten lokalavis. Se, notér og lær på 1-2-3.
09:00    DeUSYNLIGE grepene
Storytelling: Erik Poppe, stjerneregissøren bak Hawaii/Oslo og De Usynlige lærer bort de små fortellergrepene som til sammen gjør historien din til nettopp det: En historie. Programleder Marit E. Grimstad (NRK Nyheter)
09:00    Kreativ coaching
Ledersporet: NRKs Berit Hedemann har høstet stor anerkjennelse for sin måte å lede radiodokumentarredaksjonen på. Hun gir SKUP-deltagerne en nyttig innføring i hvordan man driver kreativ coaching og oppnår journalistiske resultater med det.
09:00    Slik gjorde vi det: AOF-juks / Stortingspensjonsskandalen
Lars Noreng i Sarpsborg Arbeiderblad avdekket i 2008 at AOF i Sarpsborg hadde jukset med innrapportering av teaterkurs, og dermed fått urettmessig utbetalt statstilskudd. Avisens arbeid førte til at AOF Norge gransket og senere politianmeldte den lokale AOF-avdelingen.
Tre tidligere stortingsrepresentanter etterforskes nå av Økokrim for bedrageri. Saken begynte med Dagsavisens avsløring i august 2008 om at seks stortingspensjonister kunne ha fått så mye som 5,7 millioner for mye i pensjon. Etter avsløringen ble Stortinget for første gang i historien satt under ekstern gransking, Stortinget ble fratatt ansvaret for den lukrative pensjonsordningen og Økokrim åpnet sak. Kjetil Elsebutangen, Hege Ulstein og Irene Halvorsen forteller om arbeidet med saken. 

09:00    Kunnskapsløftet: Norsk – Lars Aarønæs

Kjent fra Journalistens faste språkspalte: Lars Aarønæs gir den språkleksjonen så altfor mange journalister hver dag demonstrerer at de har behov for. Sett deg på skolebenken og riv språkblomstene opp med røttene!
09:00    Datakurs: Excel
DNs Trond Sundnes gir deg en innføring i en verden av celler, kolonner og formler. Excel er ikke bare for økonomer, smarte journalister kan systematisere researcharbeidet på en nyttig måte ved å lære seg å bruke regneark. NB: Dobbelttime – varer til 11:30.
OBS! Fullt.
10:00    PAUSE
10:30    Paul Myers: Personsøk på nett
Er du sikret mot digitale stalkere? Hvordan kan du selv følge og oppspore personer på nettet? BBCs underholdende nettorakel Paul Myers er tilbake!
10:30    Finanskrisen: Penger gjør blind
Årets journalist på Island, Sigurjón M. Egilsson (Radio Bylgjan) var en av få journalister på øya som advarte mot den islandske finansboblen før den sprakk i høst.
Sammen med bloggeren Alda Sigmundsdóttir ser han på pressens dekning av finanskrisen og hvordan nesten alt av medier på Island var kjøpt opp av de samme forretningsfolkene som hadde shoppet  bank og finans over hele Europa. Fjorårets SKUP-vinner Morten Hofstad (Finansavisen) ser på saken med norske øyne. Programleder: Steinar Mediaas (NRK Nyheter).
10:30    Al-Qaida og Balkankrigene
Journalister fra USA, Norge og Bosnia har samarbeidet tett gjennom flere år for å dokumentere nye sider ved krigene som herjet Balkan på 90-tallet, og hvordan dette fikk betydning for fremveksten av al-Qaida og senere krigen i Afghanistan. Esad Hecimovic fra Bosnia og Ola Flyum fra Norge deler erfaringer fra et spennende og krevende samarbeid som i 2009 kulminerer i både bokprosjekt og to dokumentarfilmer. Programleder: Bibiana Dahle Piene (NTB)
Seminaret er et samarbeid mellom Internasjonal Reporter og SKUP.
10:30    Slik gjorde vi det: Sørlandslobbyistene/Lokalpolitikerkuppet
Til høsten er det Stortingsvalg, men hvem setter dagsorden? Fædrelandsvennens Hilde Moi og Mari Horve fulgte landsdelens lobbyister på Stortinget. Hvem er de og hvordan operer de?
Privatisering og konkurranseutsetting av kommunale tjenester var bakteppet da en gjeng med Ap-medlemmer og fagforeningsfolk bestemte seg for å få en av sine inn i Bergen bystyre. De fikk det til, på Frps liste. Bergens Tidendes Pål Andreas Mæland og Krister Clausen Hoaas avslørte lureriet.
10:30    Kunnskapsløftet: Matte/Statistikk – Martin Ystenes
I lengre tid har Martin Ystenes samlet inn presseflauser på nettstedet www.sprøytvarsleren.no Mannen ser feilene med et halvt øye når journalister har regnet statistikk. Nå vil han foredra og forebygge blant oss med 2 i matte.
11:30    LUNSJ
12:30    Kan man avdekke løgner?
Det er nok bare i tegneserien at nesen vokser når man lyver. Men finnes det noen teknikker for å avdekke løgn på ordentlig? Noen små tegn du kan se etter hos en presset politiker? Noen måter å se brudd i resonnementet til en kriminell? Drew Sullivan og Geoff Kay har jobbet med avhørsteknikk og studert hvordan folk lyver.
12:30    Slik jobber de politiske kommentatorene
Stortingsvalget: NRKs Kyrre Nakkim, av noenkalt ”politikkens Mini Jakobsen” møter en kritisk statsviter Torill Alberg til diskusjon om de politiske kommentatorenes plass i journalistikken og politikken. Er Nakkim og kollegaene blitt aktører mer enn observatører? Nakkim forteller også hvordan han metodisk går til verks for å finne ut hva politikerne egentlig mener. SKUP har dessuten fulgt politikernes favorittkommentator Magnus Takvam én dag på jobb. Programleder: Kathrine Aspaas (Frilanser)

12:30    Gaza: Rapportering med livet som innsats

Hun fikk se det utenlandske kollegaer ikke fikk se. The New York Times´ uredde og prisbelønte Gaza-korrespondent, Taghreed El-Khodary, var i Gaza under krigen. Hun forteller om hvordan hun bedrev kritisk journalistikk blant raketter og bomber. El-Khodary er født og oppvokst på Gaza, og har arbeidet for The New York Times siden 2001. Nylig vant hun en anerkjent, amerikansk pris for sin kritiske journalistikk. På SKUP stiller også den israelske frilansjournalisten og bloggeren Lisa Goldman. Med kritisk blikk analyserer hun mediedekningen av Israels krigføring i Gaza. Goldman har skrevet om israelsk politikk og samfunnsliv for bl.a. Corriere Della Sera, Haaretz og The Guardian. Programleder: Hege Moe Eriksen (NRK Nyheter)
12:30    Slik gjorde vi det: Sultbløffen/Frontkjemperne
Sommeren 2005 ble en hel verden fortalt at det vestafrikanske landet Niger herjes av en omfattende sultkatastrofe. Bak denne nyhetshistorien stod BBC, Leger uten Grenser og FNs visegeneralsekretær Jan Egeland. Året etter reiste Dokument 2s Per Chr. Magnus og Robert Reinlund gjennom landet, og i "Sultbløffen" møter vi virkeligheten, slik den ikke ble formidlet av verdens nyhetsmedier og hjelpeorganisasjoner.
I mars 2008 valgte NRK å offentliggjøre navnet på 308 savnede norske SS-soldater fra den andre verdenskrig. Offentliggjøringen vekket kraftige reaksjoner i flere av familiene som ble berørt. Også internt i NRK var det uenighet og heftig diskusjon før offentliggjøringen. Er det greit å gå ut med navnet på døde landssvikere, selv så mange år etter krigen? Hvor går grensen og hvem er det egentlig som rammes når de døde ikke får ligge i fred? NRK Dagsrevyens Eirik Veum forteller om den etiske debatten og hvorfor resultatet ble som det ble.
12:30    Kunnskapsløftet: Helse - Anne Hafstad
I en jungel av fagterminologi, uoversiktlig organisering og avansert medisin ligger det gode og viktige saker. Aftenpostens helsejournalist og SKUP-vinner Anne Hafstad kjenner saksfeltet ut og inn og gir gode tips på SKUP.
12:30    Datakurs: Myers: Nyttig på nett
Gode historier starter ofte med helt vanlige mennesker. BBCs nettguru Paul Myers tar deg med inn i ulike nettsamfunn og nettverk, og viser deg hvordan du finner samfunnene og identifiserer eierskapet og det sosiale perspektivet, hvordan du håndterer samfunnet, finner viktige boidragsytere og unngår stygge konfrontasjoner. Seminaret viser også hvordan du siler korrekt informasjon og kilder fra sladder og ryktespredere, og analyserer farene og de etiske utfordringene ved å gå undercover på nett.
OBS! Fullt.
13:30    PAUSE
14:00    Nick Davies: Journalister lyver
Den prisbelønte journalisten Nick Davies skrev boka Flat Earth News. Der tok han et knallhardt oppgjør med løgnene,forvrengningene og propagandaen vi sprer i jakten på gode oppslag. Davies vet hva han snakker om; den britiske journalisten har gravd dypere enn de fleste. Programleder: Christian Borch (NRK Nyheter)
14:00    Metodekurs med Norwatch
Metode: Tom Heinemann er en av Danmarks beste gravejournalister, og sjokkerte TV-seere i Norge og Sverige i fjor med sin film om hvordan Telenor og Ericsson utnyttet fattige arbeidere i Bangladesh. Sammen med Pia Gaarder inviterer han til metodeverksted om hvordan rike selskaper i nord opererer i sør og øst.
14:00    Tett på æresdrapsmenn
Den tyrkiske journalisten Ayse Onal har i sitt bokprosjekt intervjuet ti menn. De har tatt livet av sine egne søstre, mødre og døtre for å redde egen ære. Den prisbelønte Ayse Onal får mennene til å fortelle sin historie og forklare sine motiver. SKUP-deltagerne får høre hvordan hun jobbet for å få tilgang og tillitt hos æresdrapsmennene.
14:00    Slik gjorde vi det: Mikel-saken/Klimakvotene
Lars Backe Madsen og Jens M. Johansson fra Dagens Næringsliv forteller hvordan de rullet opp historien om fotballtalentet John Obi Mikel som 16 år gammel kom fra Nigeria til Norge og fotballklubben Lyn. Bakom lå lyssky avtaler og en intens drakamp mellom de engelske storklubbene Chelsea FC og Manchester United. "Mikel-saken" er historien om brudd på internasjonale regler, grådige fotballaktører og en kynisk handel med mindreårige fra fattige land.
 "Kvoter i grønn gråsone" dokumenterer hva som skjedde da Norge for første gang skulle ut i verden og kjøpe klimakvote av typen CDM (Clean Development Mechanism). 100 millioner kroner ble satt av til prestisjeprosjektet; et kinesisk vannkraftverk. Ingrid Bjørklund og Gøran Skaalmo i Dagens Næringsliv viser hvordan en tredel av pengene ender i lommen på et Londonbasert finansselskap, og miljøgevinsten er omdiskutert.
14:00    Kunnskapsløftet: Etikk – Gunnar Bodahl Johansen
IJs frittalende etikkekspert tar opp grunnleggende etikkspørsmål fra norsk journalistikk. Hva bør vi skamme oss over, og hva er greit? Grenser og gråsoner blir belyst og forklart av Gunnar Bodahl Johansen.
14:00    Datakurs: Slik skraper du nettet
NRK Brennpunkt koblet branner i Oslo med rivingssøknader og verneverdi. Her forteller Espen Andersen hvordan innsamling og systematisering av større datamengder kan avdekke skjulte sammenhenger. OBS! Fullt.
15:00    PAUSE
15:30    Medier i krise: Milliardkutt og oppsigelser – Hva gjør vi?
Mediefesten er over, og det er ikke så mye som en kakesmule til overs. Mediekonsernene sliper sparekniven for å kutte til beinet, sluttpakkene fordeles og vikarene kastes på dør. Hva bør vi som yrkesgruppe frykte? Er det nå vi skal knytte neven og heve fanen? Audun Solberg (VG) er konserntillitsvalgt for alle Schibstedansatte. Cirka 400 av kollegaene hans må forlate arbeidsplassen i nær fremtid. Olav Mugaas tenker strategi for de viktigste regionavisene. I tillegg kommer eks-gravejournalist Jens M. Johansson (sluttpakke fra DN). Han håper gresset er grønnere der intet mediekonsern har ansvaret for vanningen. Og NJ-leder Elin Floberghagen mobiliserer snart til landsmøte for alle norske journalister. Har noen hørt henne stå på krava mot medieeierne?
Programleder: Lars Nehru Sand (NRK Nyheter)
15:30    Operation X: Danskene som jobber i skjul
Danske Operation X utstyrer seg med falsk identitet, skjulte mikrofoner og kameraer små som knappenålshoder når de går på jobb. Resultatet er avsløringer av alt fra sexhandel til kunstjuks. Redaksjonssjef Kasper Vilsmark forklarer og forsvarer bruken av de kontroversielle metodene.
15:30    Valget: Finn ut alt om dine kandidater
Hva har kandidatene til årets Stortingsvalg å skjule for sine velgere? Lær avansert personsøk på enkleste vis, så du finner rollene, vervene, formuene, nettverkene og de personlige interessene politikerne ikke snakker høyt om. Mannen bak NRK Brennpunkts ”Maktbasen”, Espen Andersen og IJs André Verløy gjør deg beredt før høstens valgkamp.
 15:30    Slik gjorde vi det: Nakenprat / Gjeng-Oslo
I flere år ble private nakenbilder av unge norske jenter og kjendiskvinner lagt ut på det pornonettstedet Nakenprat. Ved hjelp av en omfattende jakt i utenlandske diskusjonsforum, søk i domenehistorien og sporing av pengestrømmen, klarte VGs Anders Sooth Knutsen, Tora Håndlykken og Lars Håkon Grønning å avsløre identiteten på den anonyme eieren - og dokumentere hans millioninntekter på virksomheten.
Mens mange hadde inntrykk av at gjengmiljøene i Oslo var vingeklippet, vokste nye kriminelle maktkonstellasjoner fram – under pressens radar. Harald S. Klungtveit og Sindre Granly Meldalen forteller hvordan Dagbladet.no og Dagbladet brukte politidokumenter, hundretalls straffedommer og et stadig bredere kildenett av gjengmedlemmer, løpegutter, taxisjåfører og politifolk til å vise hvordan den mektigste delen av Oslos underverden ser ut akkurat nå.
15:30    Kunnskapsløftet: Økonomi – Harald Magnus Andreasen
Sjefsøkonom i First Securities Harald Magnus Andreasen gir deg sivøk-studiet på én time. Her lærer du om de mest nødvendige ord og uttrykk, modeller og teorier som gjør det beredt til å dekke finanskrisen.
15:30    Datakurs: Sosiale medier
Det siste året har brukerne på sosiale medier som Twitter slått de tradisjonelle nyhetsmediene med å være først ute med nyheter: Terroraksjonen i Mumbai, flystyrten på Hudson River i New York og rettssaken mot The Pirate Bay er bare noen av sakene der Twitter-brukerne har delt bilder, videoklipp og øyenvitneskildringer med hele kloden. Øyvind Solstad fra NRK Beta viser vei for journalister som vil finne frem i kaoset. OBS! Fullt.
16:30    PAUSE
17:00    Thomas Ergo: Om bruk av virkemidler
Storytelling: I boka ”Kjeltringer” går frilansjournalist og forfatter Thomas Ergo tett på voldelige torpedoer, bakmenn fra Hells Angels og stortystere som har gått under jorda. Her forteller han hvordan han kombinerte både klassiske gravemetoder, dybdeintervjuer og litterær fortellerteknikk. Programleder: Veera Kvaal (Frilanser).

17:00    Lokal og global: Eksplosjonen i Sløvåg

Norge i verden: Case: Vi får vite hvordan NRK Brennpunkt-journalistene Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke avdekket at eksplosjonen i den lille vestlandsbygda var noe langt mer enn en lokalsak. Hør hvordan de gravde vei i internasjonal trading, shipping, raffineri- og oljebransje, og fant ut at store internasjonale aktører brukte Norge som base for produksjon av ekstremt dårlig bensin for det afrikanske markedet. Underveis avdekket de inkompetanse og total mangel på handlekraft hos norske myndigheter.
17:00    Slik gjorde vi det: Voldtekt fra gjerning til straff / Bankenes storsvindel
Stavanger ble i fjor vinter rammet av en serie med overfallsvoldtekter som skapte stor frykt i regionen. Aftenbladet-journalistene Ine Mæland Goa og Erlend Frafjord gikk gjennom samtlige 4000 straffedommer som er avsagt i Sør-Rogaland de siste fire årene, og analyserte alle voldtektssakene. Ved å følge dommene til lagmannsretten, og samtidig hente tall fra databasene til politiet og voldtektsmottaket, fikk de unike og dokumenterbare svar på hvor få meldte voldtekter som ender med en rettskraftig dom.
Bankene kalte det garanterte spareprodukter og solgte i bøtter og spann til norske småsparere. Dine Penger og Geir Ormseth utførte beregninger som påviste at kundene kunne forvente å tape penger på produktene. Kredittilsynet og Bankklagenemnda sov i timen. Det gjorde ikke Dine Penger som har fulgt saken med et våkent blikk i ti år.
17:00    Kunnskapsløftet: Islam – Unni Wikan
Sosialantropolog Unni Wikan gir svar på de grunnleggende spørsmålene om islam og de ulike trosretningene innen islam. Hun oppklarer skiller også mellom myter og fakta om religionen og skikkene. En skoletime du bør ha melding hjemmefra for å skulke.
17:45    PAUSE
19:00    FESTMIDDAG: ARE KALVØ
Hvem vinner årets SKUP-pris? Hva har Are Kalvø på hjertet denne gang? Svarene kommer på årets SKUP-middag. Husk å reservere bord for din redaksjon! Singel-bord blir holdt av for de som reiser aleine.
22:00    FESTMUSIKK: MOTORPSYKKEL
Gamle helter fra DumDum Boys, Tre Småkinesere og Trondheim Symfoniorkester møtes i skjønn forening på SKUP til høylytt dansedyst i trioen Motorpsykkel.
SØNDAG 22. MARS
10:00    Lillebror døde på TV
Da 11 år gamle Mahmoud Masharawi døde på sykehus i Gaza, ble han filmet av storebror Ashraf’s TV-team. Den palestinske TV-produsenten bestemte seg for å dokumentere lillebrors død, likskue og begravelse. De sterke scenene ble vist på NRK Brennpunkt, som gransker drapet på den palestinske gutten under Israels krig i Gaza. Ashraf Masharawi forteller hvordan det er å dekke en krig når båren med din døende bror plutselig dukker opp foran kamera. NRK’s Anders Børringbo og Rune Ytreberg forteller hvordan de gransket Gaza-krigen. Fra Marienlyst.
10:00    Lær å avdekke korrupsjon
Metode: Korrupsjon på Ullevål universitetssykehus, i Oslo kommunes Undervisningsbygg og på vannverket på Romerike. Aftenpostenes korrupsjonstrio Anne Hafstad, Siri Gedde-Dahl og Alf Endre Magnussen skrev bok om korrupsjon og om hvordan de har avdekket korrupsjonsskandalene. På SKUP deler de konkrete metodetips.
10:00    Slik lager du gode portrettintervju
Storytelling: Hvordan stille de rette spørsmålene og skape en levende samtale med et allerede gjennomintervjuet intervjuobjekt? Journalist og Hestenespris-vinner Ingvild Wedaa Tennfjord i Dagbladet Magasinet byr på sine beste metoder, og gir en praktisk innføring i bedre intervjuteknikk.
10:00    Slik vil gravejournalisten ha det
Ledersporet: NRK Brennpunkts Renie Thorleifsson forklarer hvordan små og store redaksjoner bør tenke for å skape rom for gravejournalistikk. Redaktører og mellomledere med ambisjoner bør lytte når gravejournalisten selv snakker om hvordan arbeidsforholdene kan legges til rette. Best av alt: Ikke alt handler om tid og penger.
10:00    Kunnskapsløftet: Juss – Jon Chr. Elden
Kjendisadvokat Jon Chr. Elden står tidlig opp søndagsmorran for å fortelle hvilke feil han er mest lei av i journalistenes krimdekning. Og for å lære oss hvordan feilene skal unngås. Elementer og viktig viten både for deg som dekker trippeldrap og promillekjøring.
11:00    PAUSE
 
11:30    Slik vant jeg/vi SKUP-diplom
Den/de som får tildelt SKUP-diplom gir deg historien bak sine skup. Ved flere enn én diplomvinner blir sakene presentert parallelt.
12:15    Slik vant jeg/vi SKUP-prisen
SKUP-vinner(ne) forteller om metoden som førte frem til fjorårets beste gravesak.
12:45    LUNSJ OG AVREISE