Programmet SKUP-konferansen 2010

60 seminar på 32 timer. Den kanskje største utfordringen på jubileumskonferansen er å velge hvilke seminarer du skal prioritere eller velge bort. Her kan du velge og vrake.
 

Jens Egil Heftøy, 16.02.2011 15:17

Datakurs:
Trenger du et verktøy for å overvåke nyhetsstrømmen på nettet eller vil du lære å lage din egen database for graveprosjektet? I løpet av helgen byr SKUP på sju skreddersydde datakurs. OBS: Datakursene har begrenset med plasser. Påmelding til jensheftoy@gmail.com

Slik gjorde vi det:
En av konferansens mest populære seminarrekker og grunnmuren i SKUP gjennom 20 år. Gjennom 12 halvtimer deler kolleger fra hele landet sine metoder og erfaringer fra konkrete saker. Her er det bare å ta frem notatblokka og gå tilbake på jobb mandag morgen.

Kunnskapsløftet:
Nykommeren i seminarprogrammet fra i fjor er tilbake. SKUP har plukket fagfolk fra øverste hylle for å gjenoppfriske kunnskapen i fagene du har glemt fra skoledagene.

Hovedsporene:
For å gjøre det lettere å velge (og velge bort) er hovedprogrammet inndelt etter tema. Fra de brede debattene til de detaljfokuserte «nerdeklassene».

Det nye Norge:
Multikulturelt og integrert er fanebeskrivelsene av hvordan landet har utviklet seg. Hvordan dekker vi ”Det nye Norge”?

Mediekrisen:
2009 ble det bratteste året i norske presses historie. Hvordan kommer vi på beina igjen og hva skjer med journalistikken når alle skal løpe fortere?

Få kilden på gli:
Google og Facebook har brakt researchen til skrivebordet og gjort kildene mer tilgjengelig. Men de beste sakene får du fortsatt av å snakke med folk.

Krig og konflikt:
Er vi forberedt på hva som møter oss når vi sendes på reportasjereise i konfliktområder?  De siste årene har norske journalister vært på flere utenlandsoppdrag som har satt både liv, helse og etikk på prøve.

Storytelling:
Aldri har det vært vanskeligere å få oppmerksomhet fra publikum. Journalister konkurrerer om folks tid og bare de best fortalte historiene vies oppmerksomhet. SKUP har hentet inn fortellerekspertise fra inn- og utland.

Åpenhet:
Mens redaksjonene blir mindre og mindre vokser berget av PR-rådgivere og spindoktorer. Både i Norge og i utlandet kjemper makteliten en dagelig kamp for å holde undersøkende journalister på avstand. På SKUP får du vite hvordan du kan komme deg rundt blokaden.

FREDAG 19. MARS

16:00 Åpning
SKUP-leder Håkon Haugsbøs åpningstale i Oseberg Kulturhus

16:15 Hva skjedde i Kongo?
Drapsdommene mot Tjostolv Moland og Joshua French var fjorårets desidert mest omtalte sak i norske medier. Hvordan dekket vi den betente saken og hvorfor var det greit å kjøpe seg tilgang til kilder og intervjue fangene på cella? Medieovervåkningsbyrået Retriever legger frem en fersk rapport om mediedekningen av Kongo-saken. Den kommenteres av advokat Morten Furuholmen, NRKs Hallvard Sandberg, Fredrik Græsvik i TV 2, Nilas Johnsen i VG, Tore Bergsaker i Dagbladet.

17:00 PAUSE

17:30 Skups årsmøte 2010
Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse er en av de mest demokratiske organisasjoner i landet. Alle deltakere som kvalifiserer til medlemskap i presseorganisasjonene har møte-, tale- og stemmerett på årsmøtet.

17:30 Martha Gellhorn – en monolog
Krig og konflikt: Martha Gellhorn var en av de mest betydningsfulle krigskorrespondenter i forrige århundre. Gjennom Agnete Haaland formidles Gellhorns tanker og ideer om journalistikken. Problemstillingene er like aktuelle i dag som da Gellhorn dekket den spanske borgerkrigen.

17:30 Kunnskapsløftet: Norsk – Lars Aarønæs
Journalistens språkspaltist gir deg 60 minutters krasjkurs i det faget flest journalister slurver i.

17:30 Datakurs: RSS
Informasjonsflommen på internett er så stor at den er vanskelig å ha oversikt over. NTBs Jan-Morten Bjørnbakk lærer deg hvordan du kan gjenvinne kontrollen ved bruk av RSS-feeder. OBS! Begrenset plass! Påmelding til jensheftoy@gmail.com

18:30 PAUSE

19:00 Samarbeid over grensene
Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke (NRK Brennpunkt) fikk SKUP-prisen for sine avsløringer om Vest Tank ulykken. I ettertid allierte de seg med utenlandske journalister, og avslørte rollen til oljegiganten Trafigura. Samarbeidet førte til at Trafigura betalte 300 millioner kroner i erstatning til ofre i Vest-Afrika. På SKUP forteller Knudssøn, Bakke og Guardians David Leigh hvordan journalister kan samarbeide på tvers av grensene. Møteleder: Cathrine Graff, TV 2.

19:00 Twitter
Et Googlesøk på ordet «Twitter» bringer over 1,3 milliarder treff. 2009 ble året da, spesielt journalister, kastet seg over mikrobloggnettstedet. Til SKUP kommer Sydsvenskans utenriksredaktør Kinga Sandén som fikk Stora Journalistpriset for sin Twitter-bruk.

19:00 Offentlighet og postlister – Per Anders Johansen
Åpenhet: Norges uoffisielle norgesmester i postlistesøk, Per Anders Johansen, er tilbake for å dele sine tips til hvordan du kan finne gull i postjournaler. Johansens årelange jakt i dokumentarkiver har gitt både SKUP-pris og diplomer.

19:00 Kunnskapsløftet: Asylinstituttet – Ida Børresen
Over 17 000 personer søkte om asyl i Norge i fjor. Fra 1. januar trådte den nye utlendingsloven i kraft og begrepet asyl er fjernet. UDI-direktør Ida Børresen kommer til SKUP for å oppklare misforståelser og lære oss de rette begrepene.

19:00 Datakurs: Project management for reporters – Luuk Sengers
Hvor starter du for å nøste opp en god sak? Den nederlandske journalisten Luuk Sengers mener du bør starte med slutten. I dette kurset forteller han hvordan du kan bruke hypotesen som styringsverktøy også for datastøttet journalistikk. Hvis du vet hva du vil ha, så er det lettere å finne. OBS! Begrenset plass! Påmelding til jensheftoy@gmail.com

20:00 MIDDAG

21:30 LATE NIGHT SHOW
Anne Lindmo er tilbake i Tønsberg. Hun har med seg en rekke gjester som helst ville sluppet å forklare seg foran 500 kritiske journalister.

23:00 «En helt vanlig dag på jobben»
Filmen basert på Håvard Melnes´ bok vises eksklusivt for SKUP-deltakerne på Tønsberg Kino. Kinolokalet ligger et steinkast fra hotellet.

For dem som velger å bli igjen på hotellet spiller gitarduoen Snipp & Snapp i baren.

LØRDAG 20. MARS

09:00 Få kilden til å prate
Få kilden på gli: Walt Bogdanich er nestleder i gravegruppen til New York Times. Han har også bakgrunn som produsent for «60 Minutes» og som gravejournalist i Wall Street Journal. Siden 1985 har han vunnet tre Pulitzer-priser. Walt Bogdanich kommer til SKUP for å fortelle deg hvordan han får kildene til å prate om ting de helst vil holde skjult. Møteleder: Marianne Johansen

09:00 Slik gransket vi Hells Angels
Gjennom to år har en gruppe journalister i Brennpunkt fulgt virksomheten til de såkalte 1 prosentklubbene i Norge på nært hold. Med særlig fokus på Hells Angels. Med mye motorsykkelkjøring, økonomiske analyser, omfattende sosialkartlegging, saumfaring av tingretter over hele landet og et krevende kildearbeid har Brennpunkt kommet forbi Hells Angels sitt PR-apparat og fått et gløtt på innsiden.


09:00 Wikileaks – Julian Assange
Åpenhet: Enkelte mener nettstedet Wikileaks har gjort mer for undersøkende journalistikk enn New York Times har de siste 20 årene. Wikileaks har vært et sentralt hjelpemiddel i avsløringene av en rekke internasjonale skandaler. Til SKUP kommer nettstedets talsmann Julian Assange med kofferten full av tips om lekkasjer.

09:00 Slik gjorde vi det: Alternativ behandling/Barnevernsakene i Bergen
VG Netts reporter Francis Lundh utga seg for å ha en uhelbredelig kreftsykdom og kontaktet tilbydere av alternativ behandling. Behandlerne ville bruke alt fra aprikoskjerner til healing for å fjerne kreften. Sammen med kollega Marianne Vikås avslørte Lundh hvordan spekulative aktører forsøker å lure kreftsyke.

Hvordan kan barn dø av overdose mens de er i barnevernets omsorg? Det var et av spørsmålene som Et tips på en kveldsvakt førte til at Bergens Tidenes journalister Trond Olav Skrunes, Eystein Røssum og Helge O. Svela undersøkte rusmisbruk i barnevernet. Bak enkelthistoriene skjulte det seg store systemfeil.

09:00 Kunnskapsløftet: Etikk
51 reportasjer fra norske journalister ble i fjor felt i PFU for brudd på Vær Varsom.  Etter en time med Gunnar Bodahl-Johansen er det ingen unnskyldning for å bli felt igjen. 

09:00 Datakurs: Access (Dobbelttime) – John Bones og Espen Andersen
Databaseverktøyet Access følger med i Office-pakken, men de færreste av oss har kanskje forstått hva det kan brukes til. I en dobbelttime gir VGs John Bones og NRKs Espen Andersen en innføring og lar deg prøve selv. OBS! Begrenset plass! Påmelding til jensheftoy@gmail.com

10:00 PAUSE

10:30 Toppmøte – Mediesjefene svarer
Mediekrisen: Flere hundre journalister har mistet jobben i Norge siden forrige SKUP-konferanse. Tilbake i redaksjonene skal stadig færre journalister gjøre stadig mer. NJ og NR har nylig gjennomført en undersøkelse om journalistisk kvalitet. Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas, VGs sjefredaktør Bernt Olufsen, TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther må svare for hvordan de skal ivareta den samfunnsviktige journalistikken. Møteleder: Lars Nehru Sand


10:30 Forbrydelsen – et journalistisk multiprosjekt
Storytelling: En sparket rikspolitisjef og 850 millioner kroner i ekstrabevilgninger. Det er noen av resultatene etter over 200 artikler fra Morten Crone og tre kolleger i Berlingske Tidende.  Journalistene kartla politiets utrykninger eller mangel på utrykninger over hele Danmark. Det multimediale prosjektet «Forbrydelsen» mottok Cavling-prisen i 2009. Juryen trakk spesielt frem hvordan journalistene involverte publikum i avsløringene.


10:30 Innsynskampen – Heather Brooke
Åpenhet: Mange gravesaker stopper fordi journalisten ikke over å klage på et avslag om dokumentinnsyn. Vi kjenner så alt for godt til hvordan stivbeinte byråkrater på arkivene håndterer oss. Britiske Heather Brooke nektet å la seg stoppe og jobbet i fire år for å få innsyn i politikernes refusjonsordninger. Saken gikk hele veien til Høyesterett. Da kvitteringene endelig lå på bordet brøt helvete løs.

10:30 Slik gjorde vi det: Juks i innvandrerforening/ Alt om Norges største ran
Norges største innvandrerforening jukset med både bilag og medlemstall. Slik avslørte to journalister fra TV2 jukset. Kadafi Zaman og Jens Chr. Nørve, TV 2.

Nokas-ranet i Stavanger er Norgeshistoriens mest brutale og mest omtalte. I boken «Dødsranet» kom VG-journalistene Rolf Widerøe og Hans Petter Aas med nye avsløringer av David Toskas kriminelle nettverk og ranet av Nokas og Munch-museet. Journalistene intervjuet over 100 kilder og gjennomgått kilovis med dokumenter.

10:30 Kunnskapsløftet: Nordområdene – Lars Rowe
Regjeringen har flagget nordområdene som det strategisk viktigste satsingsområdet i utenrikspolitikken. Kombinasjonen av olje- og gassforekomster, miljøhensyn og grenseoppdragning mot Russland gjør Nordområdene til politisk betent på internasjonalt nivå. Etter en time med forsker Lars Rowe ved Fridtjof Nansens Institutt forstår du hvorfor nordområdene er journalistisk interessant.


10:30 Datakurs: Access del 2 – John Bones og Espen Andersen
Databaseverktøyet Access følger med i Office-pakken, men de færreste av oss har kanskje forstått hva det kan brukes til. I en dobbelttime gir VGs John Bones og NRKs Espen Andersen en innføring og lar deg prøve selv. OBS! Begrenset plass! Påmelding til jensheftoy@gmail.com

11:30 LUNSJ

12:30 ”Det nye Norge, Det nye vi”
Det nye Norge: Utenriksminister Jonas Gahr Støre prediker «det nye norske vi». Samtidig blir tonen mot etniske minoriteter krassere i mediene. Hvilken plikt har journalister til å bidra til forsoning og integrering? Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle møter skribent Iffit Qureshi, kommunikasjonssjef Ingeborg Grimsmo hos Likestillings- og diskrimineringsombudet og førstelektor Anne Hege Simonsen ved Høgskolen i Oslo til debatt om medienes innvandrerdekning. Møteleder: Lars Nehru Sand.

12:30 Når pressen møter veggen
Åpenhet: Samfunnets topper gjør alt de kan for å hindre journalister innsyn i omstridte saker. Både politikere og bedrifter bygger seg høye murer av hemmelighold og PR-rådgivere for at pressen skal gi opp. Heather Brooke, Wikileaks Julian Assange og lederen for det europeiske gravefondet Brigitte Alfter gir deg sine råd for å få sikre innsyn. Møteleder: Jan Gunnar Furuly


12:30 Moderne slaveri
Storytelling: Slaveri eksisterer i dag på tross av at det er forbudt i alle land hvor det praktiseres. Det er også forbudt som følge av FN´s menneskerettighetsdeklarasjon av 1948. Det fins i dag flere slaver enn noen gang tidligere i historien.
Trafficking, barnearbeid, sexslaveri, gjeldsslaveri, tvangsarbeid er de mest utbredte formene for moderne slaveri. Regissør Tina Davis og kollega Thomas Robsahm dro verden rundt for å finne svar på spørsmålet: Hvorfor finnes det fortsatt slaveri?


12:30 Slik gjorde vi det: Vanskelige valg i Vevring/Faktasjekk.no
 I den vesle bygda Vevring i Sogn og Fjordane vil et tre år gammelt gruveselskap investere 1,5 milliarder kroner og skape 170 nye arbeidsplasser. Ulempen er at de må knuse et fjell og plassere storparten i fjorden.  I tre reportasjer over 22 sider satt avisa Firda søkelyset på den klassiske striden mellom vern og næringsinteresser.
Journalist og prosjektleder Ivar Longvastøl forteller om arbeidet med serien som fikk presseprisen i Sogn og Fjordane 2009.

Faktasjekk.no trimmet valgflesket av politikerne. Her er faktasjekkernes beste slanketips.
BT-journalistene Helge O. Svela og Christian Lura.


12:30 Kunnskapsløftet Økonomi – Elisabeth Holvik
Millioner eller milliarder, boligpriser, strømpriser og renteoppgang eller nedgang. Sparebank 1-Gruppens sjeføkonom Elisabeth Holvik er klar til å drille journalister i økonomi. Etter denne timen er plutselig ikke økonomi så skummelt mer.

12:30 Datakurs: Personsøk – André Verløy
Hvilke verktøy bruker du for å researche Ola Nordmann? Seminaret gir en innføring nyttige kilder du bør bruke for å kartlegge personer. IJs sporhund André Verløy viser blant annet på offisielle databaser, de litt mer uoffisielle registrene samt avanserte søkeoperatører og tips for søk på nett og i sosiale medier. OBS! Begrenset plass! Påmelding til jensheftoy@gmail.com

13:30 PAUSE

14:00 Den store kvalitetsundersøkelsen
Mediekrisen: Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening har sammen gjennomført den mest omfattende undersøkelsen om journalistisk kvalitet noen sinne. Er det grunnlag for å hevde at nedbemanninger og mediekrise ikke går ut over kvaliteten på journalistikken? Truer kostnadskutt den undersøkende journalistikken? NJs Thomas Spence og NRs Arne Jensen presenterer undersøkelsen for Avisa Nordlands nyhetsredaktør Vibeke Madsen, Harald Birkevold i Stavanger Aftenblad og lederen i SKUP. Møteleder: Cecilie Roang.

14:00 Hvit mann i ekstreme miljøer – Oscar Hedin
Det nye Norge: Til tross for at Oscar Hedin er helsvensk ikke-muslimsk mann, har han kommet langt inn under huden på svenske muslimer med oppsiktsvekkende historier. Gjennom filmen «Det svider i hjärtat» fortalte han historien til to svenske jihadister. Dokumentaren «Sämre än djur» viste hvordan homofile takler livet i æreskulturer. På SKUP forteller Oscar Hedin hvordan han går frem for å komme inn i lukkede innvandrermiljøer.

14:00 PR-bransjen vinner mediekrisen
Åpenhet: PR-bransjen rekrutterer aktivt blant journalister og politikere. PR-bransjen møter redaksjoner som er stadig tynnere bemannet. Og hva skjer når de velger å gå tilbake til journalistikk og politikk med hemmelige kundelister i lomma? Kjetil Stormark gikk fra VG, via PR-byrået JKL, til Lågendalsposten og Dalane Tidende. Svein Tore Bergestuen holder foredrag om intervjuteknikk for journalister, men får sin daglige lønn fra Geelmyden.Kiese, Trine Lie Larsen var politisk rådgiver for Trond Giske, nå er hun PR-rådgiver i JKL.
Møteleder: Anders Børringbo

14:00 Slik gjorde vi det: DNO-avsløringene/Politi og røver
Det begynte med ett ord: ministeren. Det endte med internasjonale avsløringer om et oljefelt, et norsk selskap, en aksjehandel, en oljeminister, en norsk finanskjendis, en internasjonal toppdiplomat og en mannevond hund. Harald Vanvik, Trond Sundnes og Kristin Gyldenskog Dagens Næringsliv.

I tre år fulgte Kjetil Østli den tidligere politispaneren Johnny Brenna og kjeltringen Petter. Boken «Politi og røver» er tildelt Brageprisen og omtales som en underholdene blanding av sann krimroman, dokumentar og saksprosa. I dette seminaret forteller Kjetil Østli om hvordan han jobbet med boken og gir tips til hvordan du får folk til å åpne seg.


14:00 Kunnskapsløftet: Islam – Cora Alexa Døving
Demonstrasjonene mot Dagbladet har satt islam og muslimer på det norske kartet igjen. Seniorforsker Cora Alexa Døving ved HL-senteret trekker opp linjene mellom legitim religionskritikk og islamofobi.

14:00 Datakurs: File_and find – Luuk Sengers
Vi har etter hvert fått gode verktøy for å samle inn data under researchprosessen. Nederlandske Luuk Sengers gir deg rådene om hvordan du organiserer alle data og gjør dem lettere å behandle. OBS! Begrenset plass! Påmelding til jensheftoy@gmail.com

15:00 PAUSE

15:30 Den usynlige – Bernt Jakob Oksnes
Den triste historien om Jan Erik Fosshaugs tomme begravelse i januar skapte en magisk stemning over landet. Journalist Bernt Jakob Oksnes i Dagbladet Magasinet ble nedlesset med epost og twittermeldinger om hvor fantastisk artikkelen hans var. Det skulle over 500 telefoner og et solid journalistisk håndverk til for å fortelle historien om mannen som levde og døde i ensomhet. Før middag kan du få gjenfortalt historien om «Den usynlige» i en kulturell ramme.

15:30 Kidnappet på jobb – Alan Johnston og Pål Refsdal
Krig og konflikt: Da Alan Johnston ble kidnappet på Gaza-stripen i 2007 fulgte hele verdenspressen saken med løpende orientering. To og et halvt år senere var det ikke et ord å oppspore da Pål Refsdal ble kidnappet i Afghanistan. På SKUP forteller de hver sin historie og deler erfaringene fra arbeidet i felten.
Møteleder: Siri Lill Mannes

15:30 Den nye kriminaliteten
Det nye Norge: Østeuropeiske bander drar på tyveritokt over hele Norge. Alt fra PC-er til båtmotorer ranes og fraktes ut av landet. Schengens åpne grenser gjør kriminaliteten mer mobil. På SKUP forteller lederen for Operasjon Grenseløs Kjell Johan Abrahamsen ved Vestfold Politidistrikt og sjef for Vold- og sedelighetsseksjonen ved Oslo Politistasjon Hanne Kristin Rohde hvordan politiet jobber for å få bukt med den internasjonale kriminaliteten.
Møteleder: Rolf Widerøe

15:30 Slik gjorde vi det: Ungbo-avsløringene/Sandbergstipendet 2009
Tønsberg kommune solgte en sentral tomt på billigsalg i 2000 til boligbyggelaget. Kravet til kjøperen var at det skulle bygges minst 24 rimelige leiligheter til ungdom i etableringsfasen. Fem år senere var flere av byens toppolitikere, med Frp-ordføreren i spissen eiere av flere av leilighetene. Journalistene Kristin Monstad Lund, Vegard Vatn og Jon Cato Landsverk i Tønsbergs Blad avslørte toppolitikernes store fortjenester på boligkjøpene. 

Hva skjer når norske kommuner må forberede seg på de globale klimaendringene? Bli med på klimavorspiel før du gjør deg klar for festen i kveld! Anja Jasinski Wright og Marie Olaussen fikk Tore Sandbergs gravestipend på 100.000 kroner under fjorårets SKUP-konferanse. Nå viser de hva pengene har gått til.

15:30 Kunnskapsløftet Miljø og Klima – Pål Presterud
«Global warming» gir over 28 millioner søketreff på Google, «climate change» over 51 millioner. Til SKUP kommer Ciceros direktør Pål Presterud for å fortelle hvorfor.

15:30 Datakurs: Excel – Trond Sundnes
Datastøttet journalistikk behøver ikke handle om tung programmering og årelang trening. Etter en time med SKUP-vinner Trond Sundnes har du allerede et solid grunnlag for å begynne. OBS! Begrenset plass! Påmelding til jensheftoy@gmail.com

16:30 PAUSE

17:00 Når journalisten blir forfatter
Få kilden på gli: Hvorfor snakker kilder mer åpent til en bokforfatter enn til en journalist? Og hvilke etiske problemer dukker opp? Rolf Widerøe, Tormod Strand og Elisabeth Skarsbø Moen gir råd til SKUP-deltakere som har en forfatter i magen.
Møteleder: Hege Moe Eriksen

17:00 Slik jobber du i felt – Sigurd Falkenberg Mikkelsen
Krig og konflikt: Hvordan forbereder du deg til reportasjereiser i konfliktområder? En av landets mest erfarne utenriksjournalister gir sine beste reisetips. Møteleder: Tuva Raanes.
 
17:00 Slik gjorde vi det: Oljefondet/Grasrotandelen
 Statens Pensjonsfond Utland, bedre kjent som Oljefondet, eier en prosent av alle verdens aksjer. Gjennom en serie artikler viste Aftenpostens Kristoffer Rønneberg at Norges pengebinge er full av tvilsomme investeringer. Aftenposten laget også en søkbar database over alle fondets eiendeler.

Grasrotandelen ble innført 1.mars 2009 som en kompensasjon til frivillige lag og foreninger for bortfallet av automatinntektene. Seks uker senere ble Nidaros Multisportforening etablert, en forening som ved hjelp av noen få spillere har melket ordningen for flere hundre tusen kroner. Roy Tommy Bråthen, Adresseavisen.

17:00 Kunnskapsløftet – Juss – John Christian Elden
«Forvaring er noe ingen journalister skjønner». Det sa advokat John Christian Elden da han holdt Kunnskapsløft om juss søndag morgen i fjor. Derfor har vi invitert ham tilbake lørdag ettermiddag for å høre om kunnskapen har blitt bedre i journaliststanden. Det er en ærlig sak å ikke vite. Elden vil gjøre det han kan for å avverge at du gjør de største jussblunderne i neste uke.

17:00 Datakurs: GoogleMaps. Enkelt og avansert – Jan Gunnar Furuly og Espen Andersen
Et kart kan løfte nettsaken betraktelig. Enten det er som stedsangivelse for hendelsen du omtaler eller som mer integrert i omtalen. Før middag tar Aftenpostens Jan Gunnar Furuly og NRK Brennpunkts Espen Andersen deg med på en virtuell jordomseiling. OBS! Begrenset plass! Påmelding til jensheftoy@gmail.com

17:45 PAUSE

19:00 JUBILEUMSFEST
Det er klart for den 20ende SKUP-festen. Vi byr på mat og drikke, prisutdelinger, taler og moro. Du tar med finstasen og det gode humøret.

23:30 SKEDSMO STORBAND
SKUPs 20-årsjubileum feires med storband på 20 personer.


SØNDAG 21. MARS

10:00 Butikk av journalistikk
Mediekrisen: Professor Mark Lee Hunter reiser verden rundt og forteller hvordan det er mulig å gjøre god forretning av kritisk og undersøkende journalistikk. Søndag morgen står han på scenen i Oseberg og gir deg håpet tilbake. Møteleder: Amund Trellevik.

10:00 SKUPs graveteam
Bjørn Olav Jahr, Jens M. Johansson og André Verløy har jobbet i Avisa Nordland på oppdrag for SKUP. Sammen med journalistene Iris Lyngmo og Inger Anne Lillebø har de gravd seg gjennom et prosjekt. Utfallet og erfaringene deler de med dem som er våkne og tilstede i Ormen Lange 1 søndag morgen. Møteleder: Håkon Haugsbø.

10:00 Den fortellende metode
Storytelling: Kjetil S. Østli høstet mange lovord og Brageprisen for boken «Politi og røver». Han har tidligere mottatt NTBs språkpris og Arne Hestnes Journalistpris. Her gir han sine beste råd til hvordan du bruker språket til å dra leseren med gjennom historien.

10:00 Fordelen av å være to
Få kilden på gli: Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke har sammen vunnet to SKUP-priser, Bergen Journalistlags Sølvparaply og NRKs journalistpris. Nå forteller de hvordan de arbeider sammen og hvorfor det ofte er en fordel å være to.
Møteleder: Astrid Randen

11:00 PAUSE

11:30 Slik vant jeg/vi SKUP-diplom
Den/de som fikk tildelt en SKUP-diplom på jubileumsfesten forteller historien og metodene bak prosjektet. Ved flere enn en diplom blir sakene presentert parallelt.

12:15 Slik vant jeg SKUP-prisen
SKUP-vinner(ne) forteller om metoden som førte dem til fjorårets beste gravesak.

12:45 LUNSJ OG Avreise