Programmet for SKUP-konferansen 2011

SKUP-styret er stolte av å kunne presentere det komplette programmet for årets konferanse.

Grafikk: Alexander Prestmo


Jens Egil Heftøy, 22.03.2011 12:51


Fredag 1. april 


16:00 Åpning

SKUP-leder Heidi Molstad Andresen
Foto: Martin Lerberg Fossum

SKUP-leder Heidi Molstad Andresens åpningstale til den 21. SKUP-konferansen.

16.15 Ordkrigen: Norsk presse og Israel
IDF-talskvinne Avital Leibovich er rasende på norske mediers skjeve dekning av Midtøsten-konflikten. Med seg til Tønsberg har det israelske forsvarets øverste talskvinne med seg en rekke eksempler på det hun mener beviser skjevheten. NRK, TV 2 og representanter fra rikspressen svarer på kritikken.

Seminaret holdes på engelsk. IR-prisen deles ut på slutten av seminaret.

Debattleder: Håkon Haugsbø, NRK



17.00 PAUSE



17.30 Overvåking: Ambassadesakene
De spanet på kontraspanerne – slik gjorde de det. Inspirert av gamle spionjegere, med parykker, barnevogn og skjult kamera, avdekket TV 2s Asbjørn Olsen og Jens Christian Nørve hvordan USAs ambassade har drevet overvåkning av nordmenn i flere år. Til SKUP har de to journalistene med seg skjulte opptak og bilder som aldri ble vist på tv.

17.30 SKUPs Årsmøte 2011
Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse er en svært demokratisk organisasjon. Alle konferansedeltakere som kvalifiserer til medlemskap i en presseorganisasjon har møte- og stemmerett på årsmøtet.

17.30 Kunnskapsløftet: Økonomi
Hellas og Portugal er i ferd med å gå konkurs, kan vi lese i finanspressen. Hva betyr det? Lederen av finansavdelingen i Dagens Næringsliv, Terje Erikstad, forklarer økonomi på en måte som selv journalister forstår.

17.30 Slik får du mer innsyn

NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud viser hvilke muligheter som ligger i den nye offentlighetsloven og miljøinformasjonsloven. Dette er kurset for deg som vil grave dypere. Lindahl Nyrud deltar også i Offentlighetsutvalgets akuttberedskap under konferansen. Her kan du spørre landets fremste offentlighetseksperter om råd og veiledning til å få dokumentene du sikler etter.

17.30 Datakurs: Digital Sporhund (OBS: Dobbeltime)
Hvordan virker en søkemotor og hvordan finner du den informasjonen du er på jakt etter? IJs digitale sporhund, Ståle de Lange Kofoed, viser søkeveien i nettjungelen. NB: Begrenset med plasser. Kurset krever forhåndspåmelding til jensheftoy@gmail.com. Førstemann til mølla.

17.30 Datakurs: Excel for viderekommende (OBS: Dobbeltime)


Jennifer LaFleur er en av hovedlærerne på årets CAR-kurs. Foto: Lars Klove.

Det mest grunnleggende programmet for alle som vil drive datastøttet journalistikk. SKUP har hentet inn SVTs databaseredaktør Helena Bengtsson og Propublicas CAR-spesialist Jennifer LaFleur for å lære bort nye triks i bruk av regneark. Dette kurset krever noe kjennskap til Excel fra tidligere. Kurset går på engelsk.
NB: Begrenset med plasser. Kurset krever forhåndspåmelding til jensheftoy@gmail.com.



18.30 PAUSE




19.00 Fortellende metode: Hvordan fortelle om krig

Janus Metz skapte furore i Danmark med den prisbelønte filmen Armadillo, som fulgte danske soldater i Afghanistan på nært hold. Men fikk vi se sannheten? Metz har innrømmet å ha brukt fiksjonelle grep i filmen. Hører slike fortellergrep hjemme i en dokumentarfilm?

Janus Metz er klar for årets SKUP-konferanse. Her er han fotografert under filmfestivalen i Cannes i mai. FOTO: JAN GUNNAR FURULY.



Møteleder: Vegard Larsen, NRK


19.00 Follow the money
Den rumenske gravejournalisten Paul Radu har laget en digital håndbok for å hjelpe undersøkende journalister å følge korrupsjon på tvers av landegrensene. Håndboken viser en rekke verktøy som vil hjelpe journalistene til å gi publikum innsyn i lokale og globale kriminelle nettverk. Radu lærer bort nye teknikker til grenseoverskridende, undersøkende journalistikk, lister over nyttige nettsider og databaser med informasjon om bedrifter over hele verden.

Seminaret holdes på engelsk.

(FLYTTET) 19.00 Før valget: Bli en bedre kommunegraver
SKUP-styrets egen prisvinner, Siri Gedde-Dahl fra Aftenposten, og Varingens «terrier» for innsyn og offentlighet, Vegard Førland Venli, vil gi deg en times ekspresskursing i kommunegraving – «Bøllekurs for lokaljournalister».
I artikkelserien «Kampen om kommuneformuen» har Aftenposten og Siri avdekket maktmisbruk og rolleblanding i mange norske kommuner. I Varingen har Vegard avdekket Nittedals egen «Terra-skandale». Sammen gir de deg tipsene om hvordan makten kan tittes i kortene.  

19.00 Overvåking: Kildebeskyttelse


Dateetterforsker Svein Willassen kommer til SKUP for å advare mot hvor lett det er å avsløre elektroniske kilder.

En ny informasjonselite er i ferd med å vokse frem. Den nye eliten har jevn tilgang på privilegert informasjon og utnytte denne til egen vinning og kontroll over andre. «Norge er et lite land», sies det ofte, men sannheten er at en liten krets har stor grad av kontroll og gjør livet ditt som informasjonsinnhenter vanskeligere enn du tror. Dataetterforsker Svein Willassen og NRKs Frode Nielsen viser deg hvor lett det er å miste sensitive data og hvor enkelt det er å beskytte dem.

19.00 Slik gjorde vi det: Adecco-sakene
Dagbladets Gunnar Thorenfeldt startet med å gjennomgå 100 anbudsprotokoller og sammenligne timepris med tariff, og avslørte Adeccis underbetaling av både renholdspersonale, barnehageansatte, lærervikarer og sykepleiere.  NRK Dagsrevyens Fredrik Solvang dro til sykehjemmet og dokumentere tilstandene der og da. Til slutt ga selskapet opp all sykehjemsdrift. Flere andre private og offentlige aktører er også avslørt i ulovlig vikarbruk, og debatten går fremdeles.

19.00 Datakurs: Digital Sporhund del 2


IJs Ståle de Lange Kofoed er kursleder for Digital Sporhund på SKUP. Foto: Tor Andersen

Hvordan virker en søkemotor og hvordan finner du den informasjonen du er på jakt etter? IJs digitale sporhund, Ståle de Lange Kofoed, viser søkeveien i nettjungelen. NB: Begrenset med plasser. Kurset krever forhåndspåmelding til jensheftoy@gmail.com.

19.00 Datakurs: Excel for viderekommende del 2
Det mest grunnleggende programmet for alle som vil drive datastøttet journalistikk. SKUP har hentet inn SVTs databaseredaktør Helena Bengtsson og Propublicas CAR-spesialist Jennifer LaFleur for å lære bort nye triks i bruk av regneark. Dette kurset krever noe kjennskap til Excel fra tidligere. NB: Begrenset med plasser. Kurset går på engelsk.
Kurset krever forhåndspåmelding til jensheftoy@gmail.com.



20.00 MIDDAG




Anne Lindmo er tilbake som programleder for Late Night Show. FOTO: MARTIN LERBERG FOSSUM

21.30 Late Night Show med Anne Lindmo

SKUPs fredagstalkshow. Anne har invitert et knippe aktuelle gjester til sofaprat og tøff debatt.

22.30 «Armadillo»
Janus Metz sin prisbelønte film vises på Tønsberg Kino et par steinkast fra hotellet.

22.30 DJ spiller i baren på hotellet




Lørdag  2. april



«PFU Live»

Pressens faglige utvalg har lagt et av sine vårmøter til SKUP-konferansen. Har kan du følge utvalgets behandling av et knippe utvalgte saker. Saksliste og tidspunkt offentliggjøres senere.

«Offentlighetsakutten»
Lei av stengte dører og hemmelige dokumenter? Du har krav på mer enn du tror. Norsk Presseforbunds Offentlighetsutvalg står til din disposisjon gjennom SKUP-konferansen. Akuttens helpdesk er plassert i lobbyen

09.00 Ytringsfrihetens grenser

Tidligere forlagsdirektør William Nygaard deltar i paneldebatten om ytringsfrihetens grenser. Etter debatten forteller Odd Isungset om sitt årelange arbeid med Nygaard-saken.

Fra Salman Rushdie til Muhammed‑tegningene. Er vestlige medier ytringsfrihetens våpendragere eller kyniske kommersielle aktører?
Når er det riktig å trykke tekst og bilder som sårer andre? Hvor går grensen mellom redaksjonell vurdering og selvsensur? Hva formidler vi om andres tolkningsrammer og forståelse? Dette er noen av spørsmålene vi diskuterer på årets SKUP-konferanse. Forlagssjef William Nygaard, Jyllandspostens Flemming Rose, professor i religionsvitenskap Anne Roald og VGs nylig avgåtte sjefredaktør Bernt Olufsen møtes til debatt.

Møteleder Ann‑Magrit Austenå

09.00 PR-maskineriet. Slik manipuleres pressen
En stadig mer utspekulert informasjonsbransje er en av de største truslene mot undersøkende journalistikk. Det mener tidligere BBC-journalist Nicholas Jones. Jones har fulgt britisk politikk på nært hold i 50 år. De senere årene har spindoctorene blitt stadig mer utspekulert i sine metoder for å få journalistene til å jobbe i favør av deres politikere. Jones vil avsløre mediemanipulatorenes triks, i god tid før vårt hjemlige lokalvalg.


Nicholas Jones har fulgt britisk politikk i flere tiår. På SKUP forteller han om hvordan de politiske spindoctorene manipulerer journalister.

Seminaret holdes på engelsk

Møteleder: Christian Borch, NRK

09.00 Fremtidens gravejournalistikk: Det nye magasinet PLOT
Gründerne bak magasinet Plot er i ferd med å skape et alternativt miljø for journalister og fotografer som vil jobbe med undersøkende journalistiske prosjekter. På SKUP forteller Jo Moen Bredeveien, Erlend Frafjord og Knut Gjerseth Olsen om etableringen av magasinet og veien fram mot første utgave som får førpremiere på konferansen. Plot-redaksjonen presenterer eksempler på metode og fortellerteknikk som ligger til grunn for hovedsakene i første utgave.

Møteleder: Brigitte Alfter, Det europeiske gravefondet

09.00 Slik gjorde vi det: Ungbosaken og Jarlsøsaken/Islam i Tromsø.
Først kjøpte Tønsbergs tidligere ordfører ungboleilighet og tjente flere hundre tusen kroner. Deretter kjøpte han leilighet i strandkanten på Jarlsø direkte av utbygger mens folk flest måtte stå i kø. Korrupsjonsetterforskningen mot Per Arne Olsen ble henlagt, og mange trodde alt (Olsens eiendomshandler) var i skjønneste orden. Men Tønsbergs Blads avsløringer har ført til at stortingsrepresentant og Frps 2. nestleder to ganger på ett år er felt for brudd på kommunens etiske regler. Med Kristin Monstad Lund og Vegar Vatn.

To journalister i Nordlys begynte våren 2010 arbeidet med å presentere Tromsøs islamske samfunn for leserne. Byens muslimske befolkning på over 1000 mennesker, deres to moskeer og organiserte religionsutøvelse var til da nesten helt ukjent terreng for både redaksjonen i Nordlys og byens befolkning forøvrig. Gravearbeidet førte dem til steder, sammenhenger og personer de hadde vært totalt uvitende om, og til konfliktlinjer av aller heteste slag i internasjonal storpolitikk. Verden var virkelig kommet til Tromsø. Med Oddvar Nygård og Sissel Wessel-Hansen.


FOTO: Amund Øysteinsson Trellevik

09.00 Kunnskapsløftet: Metoderapportens ABC

De innsendte metoderapportene til SKUP-prisen er en gullgruve for deg som vil lære mer om undersøkende metode. Tidligere juryleder Fritz Breivik har satt av en time for å lære bort hvordan en vinnerrapport skrives og hva den kan brukes til.

09.00 Datakurs: Året i CAR + 50 ideer til CAR-saker
Datastøttet journalistikk er ikke bare for nerdene. Propublicas datasjef Jennifer LaFleur og VGs John Bones viser eksempler på de største og mest omfattende sakene som har kommet til ved hjelp av dataverktøy. Du får også med deg 50 konkrete ideer til hvilke saker du kan lage neste uke. NB: Begrenset plass! Forhåndspåmelding til jensheftoy@gmail.com

Seminaret holdes på engelsk



Andre Verløy fra IJ er en av lærerne under årets CAR-kurs på SKUP. FOTO: JAN GUNNAR FURULY.

09.00 Datakurs: Person- og bedriftssøk

Hvilke verktøy bruker du for å researche Ola Nordmann? Seminaret gir en innføring nyttige kilder du bør bruke for å kartlegge personer. IJs sporhund André Verløy viser blant annet på offisielle databaser, de litt mer uoffisielle registrene samt avanserte søkeoperatører og tips for søk på nett og i sosiale medier. OBS! Begrenset plass! Påmelding til jensheftoy@gmail.com



10.00 PAUSE




10.30 Fremtidens gravejournalistikk: Propublica

Sheri Fink ble den første nettjournalist som vant en Pulitzer-pris. Artikkelen «The Deadly Choices at Memorial» handlet om de grusomme valgene mellom liv og død på et sykehus i New Orleans etter orkanen Katrinas herjinger. Artikkelen ble også publisert i New York Times Magazine. Robin Fields er Senior Editor i Propublica. Fink og Fields forteller hvordan det er å drive undersøkende journalistikk, uten et stort mediehus i ryggen.

Seminaret holdes på engelsk.

Møteledere: André Verløy, IJ og Frode Nielsen, NRK

10.30 Overvåking: Datalagringsdirektivet

Uken etter SKUP-konferansen beslutter Stortinget om Norge skal implementere EUs datalagringsdirektiv i norsk lov. Får vi en storebror som kan se oss overalt, og som vil gjøre folk livredde for å være kilder for journalister? Eller blir personvernet i praksis bedre enn det er i dag? Vet du egentlig hvem som får innsyn? Vi tar debatten!

Jon Wessel-Aas er en av Norges fremste presseadvokater og leder av Den internasjonale juristkommisjon i Norge. Han fraråder slik datalagring
David B. Smallman er en av USAs fremste pressejurister og har vært IREs faste advokat i en årrekke. Han er svært kritisk til innføringen av DLD.

Møteleder: Arill Riise, TV 2


Odd Isungset nekter å gi opp arbeidet med å finne ut hvem som skjøt William Nygaard. På SKUP forteller han hvorfor

10.30 Hvem skjøt William Nygaard?

Attentatet mot William Nygaard i 1993 var et anslag mot ytringsfriheten og den resultatløse etterforskningen er et nasjonalt traume, mener Odd Isungset.  Han har aldri gitt opp å komme til bunns. Isungset har laget fire TV-dokumentarer og skrevet to bøker om Nygaard-saken. Han var vaktsjef i TV2 den dagen det skjedde, og jobbet aktivt journalistisk med saken fra 1995-1996. Han fikk SKUP-diplom i 2000 for arbeidet med boka «Attentatet» og to av dokumentarene. Juryen beskrev boka som et monument i kampen for det frie ord.

Møteleder: Ann-Magrit Austenå

10.30 Slik gjorde vi det: Døden på veiene
BTs team av journalister og utviklere gikk i dybden på 11.400 trafikkulykker i Norge de siste ti årene. Det resulterte i en unik artikkelserie på papir, nett og levende bilder, og en helt ny måte å involvere leserne i stoffet. BT ble hedret med Bergen journalistlags Sølvparaply for første del av serien. Med: Erlend Langeland Haugen, Øyvind Lefdal Eidsvik og Webutvikler/journalist Lasse Lambrechts, Bergens Tidende.

10.30 Kunnskapsløftet: Juss

Drap, bandeoppgjør og voldtekter er en del av hverdagen for advokat John Christian Elden, som også er blitt utropt av Dagbladet som Norges beste forsvarer. Også i år kommer han til SKUP for å lære journalister å unngå de største jussblunderne.


Paul er tilbake i Tønsberg. Denne gang skal han blant annet lære deg å forsvinne på nett.

10.30 Datakurs: Paul Myers Undercover

BBCs nettspesialist er tilbake i Tønsberg. Denne gang vil han lære deg å slette alle digitale spor.

Seminaret holdes på engelsk.

NB: Begrenset med plass! Forhåndspåmelding til jensheftoy@gmail.com



11.30 LUNSJ




12.30 Wikileaks: To sider av historien
David Leigh droppet fjorårets sommerferie for å lese seg gjennom Wikileaks-dokumentene som hans Guardian-kollega Nick Davies hadde skaffet. På SKUP forteller de to journalistene hvordan de har skapt journalistikk av krigsloggene fra Afghanistan og Irak og den kvarte millionen med ambassadedokumenter. De forteller også om turbulensen og krangelen som oppsto med Wikileaks underveis. Talsmann Kristinn Hrafnsson forteller Wikileaks sin versjon av saken som aldri tar slutt.

David Leigh og Nick Davies fra The Guardian måtte droppe ferieplanene på grunn av Wikileaks i fjor. Nå forteller de om arbeidet og konfliktene. Foto: The Guardian



Seminaret holdes på engelsk

Møteleder: Kristoffer Rønneberg, Aftenposten.

12.30 Før valget: Der alle kjenner alle, kjenner gravejournalistikken sine grenser
Et lokalvalg burde være høysesong for lokaljournalistikk. Er det fleip eller fakta at lokalpressen svikter sitt samfunnsoppdrag? TA-journalist Dan Hagens gravesak ble liggende i tolv dager. Kan tette bånd mellom redaktør og ordfører være årsaken? Da IJ-leder Frode Rekve satt i redaktørstolen i Halden Arbeiderblad, var det ikke alltid like lett å drive gravejournalistikk mot egne eiere. Å være kritisk lokalt er ubehagelig og nødvendig, mener Håkon Borud i Tønsbergs Blad. De parkerte en ordfører da de gransket en garasje og et leilighetskjøp. LLA-leder Rune Hetland vil at lokalpressen skal bidra til økt valgdeltakelse. Passer det å spre politikerforakt, da?

Møteleder: Lars Nehru Sand, NRK.

12.30 SKUP og Tore Sandbergs Graveteam debriefer
SKUP og Tore Sandbergs graveteam startet arbeidet i den utvalgte redaksjonen i februar. På SKUP debriefer teamet og redaksjonen. Hvordan er det for tre gravere å innta lokalavisen og, ikke minst, hvordan påvirker det redaksjonen å få inn ekstern hjelp? André Verløy, Jens M. Johansson og Bjørn Olav Jahr fra graveteamet, sammen med den utvalgte redaksjonen.

SKUP og Tore Sandbergs graveteam er igjen klar for å bistå en utvalgt redaksjon. FOTO: William Edward Graham



12.30 Slik gjorde vi det: Vold mot barn/Kraftfondskandalen
I over seks år har Connie Bentzrud og Asbjørn Øyhovden i TV 2 arbeidet med nyhetsprosjektet «Vold mot barn». Målet har vært å sette søkelyset på rettssikkerheten for barn i Norge som utsettes for vold. Sju saker om vold og overgrep mot barn er gjennopptatt etter at de i utgangspunktet ble henlagt. Flere av sakene har ført til fellende dommer. På SKUP forteller de to hvordan de har avslørt myndighetenes svik mot de utsatte barna og hvilke etiske dilemma de har opplevd underveis. Connie og Asbjørn er flere ganger premiert for sine reportasjer

Adresseavisens Lajla Ellingsen og Mari By Rise avslørte Trondheims egen «Terra-skandale». Kraftfondskandalen er historien om hvordan kommunen mistet kontroll over forvaltningen av hundrevis av millioner kroner. Journalistene fikk hedersprisen under årets Hell-konferanse.

12.30 Kunnskapsløftet: Journalistrollen på godt og vondt
Reportasjene om Baneheia, Overhalla og Alvdal etterlot sterke inntrykk hos lesere, seere og lyttere. Men hvilke inntrykk festet seg hos journalistene som fylte dagene med sakenes grusomme detaljer? Trond Idås i NJ har jobbet med temaet i 10-15 år, og presenterer funn fra undersøkelser av de som dekket sakene, og gir råd til journalister og ledere om hvordan de kan møte neste tøffe oppdrag.      
 
12.30 Datakurs: Access – Ekspert del 1
Hvordan bruke Access til å gjøre avanserte spørringer i et omfattende datamateriale. NRK Brennpunkts Espen Andersen viser hvordan man kan bruke Access til å analysere Wikileaks databasen Afghan War Diaries. Blant annet tar han via geotagger i materialet ut drepte og skadde samt krigshandlinger nær den norske basen i Meymaneh. OBS! Dette er en dobbeltime. Deltakerne må ha noe kjennskap til Excel. Begrenset plass! Påmelding til jensheftoy@gmail.com


12.30 Datakurs: RSS del 1 – lag din egen nyhetsmaskin

Informasjonsflommen på internett er så stor at den er vanskelig å ha oversikt over. NTBs Jan-Morten Bjørnbakk lærer deg hvordan du kan gjenvinne kontrollen og skreddersy en nyhetsmaskin ved bruk av RSS-feeder. OBS! Dette er en dobbeltime. Begrenset plass! Påmelding til jensheftoy@gmail.com



13.30 PAUSE




Fredrik Skavlan er klar for årets SKUP-konferanse. Foto: Mette Randem/NRK

14.00 Nordisk: Konge i to land

Fredrik Skavlan har klart å samle to land foran tv-skjermen hver fredag. Få andre har mer erfaring med å krysse de nordiske landegrensene. På SKUP gir han sine råd til kolleger som vil følge etter.

Møteleder: Nina Stensrud Martin, NRK.

14.00 Fortellende metode: Når journalistene forteller: Hvor går grensene?
Journalistikk er ikke stenografi, har Åsne Seierstad uttalt. Men hvor langt kan journalister gå i bruk av litterære virkemidler? Seierstad kommer til SKUP-konferansen sammen med journalist og forfatter Carsten Jensen og førsteamanuensis Jo Bech-Karlsen for å snakke om skrivekunst og fortellermetoder, og hvor grensene går i fortellende journalistikk.

Møteleder: Sigrid Sollund, NRK


14.00 Aftenposten og lekkasjen av en lekkasje
Aftenposten fikk tilgang til de 251.287 Cablegate-dokumentene uten at Wikileaks-sjefen Julian Assange visste noe om det. Journalistene Jan Gunnar Furuly, Per Anders Johansen og nyhetsredaktør Ole Erik Almlid forteller om hvordan avisen organiserte gravejakten i dokumentene som tilsvarer teksten i 500 bibler, og senere innledet internasjonalt samarbeid om materialet.

14.00 Slik gjorde vi det: CV-jukset/Alta badeland
Først avslørte VG at myndighetene manglet kontroll med papirene til tusenvis av helsearbeidere i Norge. Så kom avsløringen om at SAFH- administrasjonssjef Liv Løberg hadde jukset med sin egen CV. Anne Stine Sæther forteller hvordan hun og kollega Terje Helsingeng jobbet fram den spektaktulære saken.

Kommunepolitikerne i Alta valgte å slå på stortromma da nytt basseng skulle bygges. Et badeland til 160 millioner kroner skulle gi svømmeopplæring og velvære til innbyggerne. Nordlysbadet ble istedenfor et mareritt med stadige kostnadssprekker. Det hele toppet seg da badelandet ble evakuert i sluttfasen av byggearbeidet på grunn av fare for at taket skulle ramle ned. Badeanlegget ble endelig åpnet i januar i år, et drøyt halvår forsinket og med en sluttsum på hele 250 millioner kroner. Gjennom aktiv bruk av offentlighetsloven og søk i postjournaler var Finnmark Dagblad i front nyhetsmessig på en sak som utviklet seg til en skandale, med interesse langt utover kommunegrensa. Ved Robin Mortensen, Finnmark Dagblad.


UDI-direktør Ida Børresen forklarer hvordan asylinstituttet fungerer. FOTO: MARTIN LERBERG FOSSUM

14.00 Kunnskapsløftet: Asylinstituttet

Mange journalister og kommentatorer mener det var galt å sende Maria Amelie ut av Norge. Men hvordan er egentlig reglene for hvem som får bli og hvem som må dra? UDI-direktør Ida Børresen forklarer deg det du trenger å vite om asyl, flyktningstatus, opphold på humanitært grunnlag, UDI, UNE og «papirløse» innvandrere.
 
14.00 Datakurs: Access – Ekspert del 2

Hvordan bruke Access til å gjøre avanserte spørringer i et omfattende datamateriale. NRK Brennpunkts Espen Andersen viser hvordan man kan bruke Access til å analysere Wikileaks databasen Afghan War Diaries. Blant annet tar han via geotagger i materialet ut drepte og skadde samt krigshandlinger nær den norske basen i Meymaneh. OBS! Dette er en dobbeltime. Deltakerne må ha noe kjennskap til Excel. Begrenset plass! Påmelding til jensheftoy@gmail.com


14.00 Datakurs: RSS del 2 – lag din egen nyhetsmaskin
Informasjonsflommen på internett er så stor at den er vanskelig å ha oversikt over. NTBs Jan-Morten Bjørnbakk lærer deg hvordan du kan gjenvinne kontrollen og skreddersy en nyhetsmaskin ved bruk av RSS-feeder. OBS! Dette er en dobbeltime. Deltakerne må ha noe kjennskap til Excel. Begrenset plass! Påmelding til jensheftoy@gmail.com




15.00 PAUSE





11 år har gått siden Günter Wallraff sist gjestet SKUP. Foto: Günter Wallraff

15.30 Legenden Günter Wallraff

Han er kanskje verdens mest kjente undercover-journalist. I over 40 år har Günter Wallraff benyttet falsk identitet, utkledning og skokrem som sin fremste journalistiske metode. Resultatet er at navnet hans benyttes som verb blant journalister over hele verden.

Seminaret oversettes fra tysk til norsk

Møteleder: Ludvig Lorentzen, Stavanger Aftenblad

15.30 Øst er ikke øst

Hvordan skaffe seg kilder og jobbe med en konflikt som bare blir mer og mer intens? Forfatterne Laila Bokhari og Kristin Solberg guider og forteller om islam, terrorisme og landet som eksporterer flest selvmordsbombere.

Seminaret arrangeres i samarbeid med Internasjonal Reporter.

Møteleder: Bjørn Olav Nordahl, Vårt Land


Tom Heinemann har jobbet på kryss og tvers i Norden i mange år. På SKUP forteller han fordeler og ulemper med grenseløst arbeid. Foto: Nana Reimers.

15.30 Nordisk: På tvers av grensene

Den danske frilansjournalistenTom Heinemann har i mange år samarbeidet med nordiske kolleger på omfattende prosjekter. Han har blant annet vunnet den danske FUJ-prisen for sitt samarbeid med Erling Borgen. I det siste har hans film om Nobelprisvinner Muhammad Yunus og mikrokreditt skapt internasjonale overskrifter.

15.30 Slik gjorde vi det: Farlige leger i Norden
Leger reiser Norden rundt og er ansvarlige for dødsfall og alvorlige feilbehandlinger. Myndighetene er helt uten kontroll. Danmarks radio og NRK inngår et samarbeid og avdekker hvordan tabbelegene kan operere fritt. Hør og se hvordan DR og NRK samarbeidet om sakene som førte til at regjeringene i Norden gikk sammen om å stramme inn regleverket. 

15.30 Kunnskapsløftet: Etikk

Han utaler seg ofte i mediene, enten det gjelder betalingsjournalistikk, alkoholomtale eller Petter Northugs kjæreste. Under SKUP gir Gunnar Bodahl-Johansen en innføring i etikkens verden, slik at man kan unngå å bli felt i PFU.

15.30 Datakurs: Investigating social networks
BBC’s Paul Myers viser hvordan du kan sammenligne brukerdemografi på forskjellige nettsteder og tjenester. De beste søketipsene for å researche sosiale nettverk, og hvordan evaluere og kommunisere med medlemmer av online samfunn – åpent og under cover. OBS! Begrenset plass! Påmelding til jensheftoy@gmail.com


15.30 Datakurs: Gravemaskinen.no
Anders Brenna starter opp Gravemaskinen og lar de journalistiske algoritmene lete frem faktaopplysninger i statsbudsjettet, postjournaler, partiprogram, regjeringserklæringer, børsmeldinger, Wikileaks, høyesterettsdommer og et par andre store dokumentsamlinger. Målet er å grave frem en ny viktig sak før timen er over. OBS! Begrenset plass! Påmelding til jensheftoy@gmail.com



16.30 PAUSE




Den første vinneren av SKUP-prisen, Alf R. Jacobsen, inviterer til en guide tur i Svend Foyns hjemby. Foto: Aschehoug

17.00 I Svend Foyns Rike

- Vi må ikke glemme historien. Det er vår virksomhet på havet som har gjort oss til det vi er i dag, uttalte Alf R. Jacobsen da han utga biografien «Svend Foyn. Fangstpioner og nasjonsbygger». Da, i 2008, var Svend Foyn (født 1809) et nytt navn for mange, trass hans renommé som sjøhelt, fangstpioner og oppfinner av harpungranaten som gjorde has på blåhvalen og finnhvalen. Under SKUP-konferansen i Sandefjord i 1999 tok Jacobsen konferansedeltakere med på en busstur i Anders Jahres rike – på bakgrunn av en av hans første boksuksesser: "Eventyret Anders Jahre" (1982). Lørdag ettermiddag klokken 17.00 blir det ny innholdsrik busstur med Jacobsen som guide, denne gangen i riket til Tønsbergs store sønn, Svend Foyn.

Forhåndspåmelding: jensheftoy@gmail.com

(Flyttet) 17.00 Nordisk: Finn frem hos naboen
Aftenpostens postlisteorakel Per Anders Johansen er tilbake på SKUP. Denne gang har han med seg SVTs databaseredaktør Helena Bengtsson og Bruno Ingemann fra Danmarks Radio. Sammen viser de tre deg hvordan du finner frem i den nordiske dokumentjungelen. Etter denne timen har du lært å åpne dører du ikke visste eksisterte.


17.00 Storytelling: Hvordan fortelle en historie med mye informasjon
Hvordan går du frem når du skal fortelle en historie basert på enorme mengder informasjon. Hvordan fortelle en komplisert historie enkelt. Bjørn Olav Nordahl og Adresseavisens Åge Winge sorterer og viser vei.

17.00 Slik gjorde vi det: Pengestøtten til Sp/McFusk & Co
Klokken 10.00 onsdag 16.desember 2010 tok tjenestemenn fra Økokrim seg inn i Senterpartiets lokaler i Oslo. Partiledelsen og flere av regjeringens statsråder var til stede. Et av partiene i regjeringen var under etterforskning for økonomisk kriminalitet. DN-journalistene Kristian Skard og Tore Gjerstad startet opprullingen av Senterpartiets ulovlige partistøtte i september 2010. Gjennom om lag 40 nyhetsartikler dokumenterte Dagens Næringsliv hvordan regjeringspartiet hadde mottatt ulovlig partistøtte, hvordan pengene hadde havnet i partikassen uten at betalerne var klar over det og hvordan betalingen var skjult i uriktige fakturaer.

Er virkelig maten du får servert på McDonalds fersk? Og hvordan er arbeidsforholdene i verdens mest kjente restaurantkjede? Den svenske produsenten Bosse Lindquist og hans team fra Sveriges Television laget i fjor dokumentaren «McFusk & Co». Der ble mange av skyggesidene ved McDonalds avslørt. Dokumentaren viste at kundene ble gjenstand for et omfattende lureri. Mat ble løpende merket om, slik at den fremsto ferskere enn den i virkeligheten var. De ansatte ble presset til å stemple ut tidlig på dager med lite omsetning og gratisarbeid var slett ikke uvanlig.

17.00 Kunnskapsløftet: Slik avslører du justismord
Privatetterforsker Tore Sandberg trenger neppe noen nærmere introduksjon i SKUP-kretser. Men hvorfor er det en ensom privatetterforsker som avdekker justismordene og ikke redaksjonene med langt mer ressurser? Hva er det Tore ser, som vi andre ikke bryr oss med?

17.00 Spør IDF
IDF-talskvinnen Avital Leibovich svarer på spørsmålene som konferansedeltakerne ikke fikk svar på i går.


Morten Hansen fra SKUPs danske søsterorganisasjon leder Nordisk Workshop

17.00 Nordisk Workshop

Graving over grensene, nettverksmøte/workshop Hvordan knytter vi kontakter? Hvilke temaer egner seg? Hvordan skaffe felles finansiering, jobbe fram prosjekter i fellesskap, dele research og resultater - og hvordan planlegger vi felles publisering? På dette nettverksmøtet er det deltagerne som har ordet. Kanskje du finner din framtidige samarbeidspartner her?

Kurset går på engelsk

Møteledere: Eeva Simola (Finland) og Morten Hansen (Danmark)

17.00 Datakurs: Person- og bedriftssøk

Hvilke verktøy bruker du for å researche Ola Nordmann? Seminaret gir en innføring nyttige kilder du bør bruke for å kartlegge personer. IJs sporhund André Verløy viser blant annet på offisielle databaser, de litt mer uoffisielle registrene samt avanserte søkeoperatører og tips for søk på nett og i sosiale medier. OBS! Begrenset plass! Påmelding til jensheftoy@gmail.com




17.45 PAUSE



19.00 FESTMIDDAG og utdeling av SKUP-prisen



22.30 Skedsmo Storband spiller




Søndag 2. april


10.00 Fawad Ashraf, journalist og pårørende
NRK-journalist Fawad Ashraf har kritisert mediene for uetisk opptreden etter selv å ha opplevd hvordan det er å være en pårørende, da søsteren Faiza ble meldt savnet og senere funnet drept. Vi tar debatten videre. Hvordan kan mediene nærme seg pårørende i kriminalsaker? Er det mulig å unngå å bli en tilleggsbelastning? Bør redaksjonene ha retningslinjer?

10.00 Spillet om Treholt-saken
Forfatter Geir Selvik Malthe-Sørensen sto bak en av fjorårets største nyhetssaker. Sterke beskyldninger om politijuks med bevis i Treholt-saken satte Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker i sving nok en gang - bare to år etter at de avslo å gjenoppta den 25 år gamle spionsaken. Selvik Malthe-Sørensen forteller om arbeidet med boka, og om stormen som oppsto etterpå.

10.00 Før valget: Faktasjekk.no
Kan vi stole på lokalpolitikerne? Hjelp dine lesere i å avgjøre dette under årets kommunevalgkamp! Helge O. Svela og Christian Lura fra Bergens Tidende vant Skup-diplom for faktasjekk.no. På Skup røper de teknikkene for hvordan du effektivt kan ettergå politiske påstander og løfter.

10.00 Slik gjorde vi det: Billetthaiene
Dagbladet har avslørt hvordan FIFAs visepresident Jack Warner formidlet et norsk selskap svartebørsbilletter til fotball-VM 2010 i Sør-Afrika. Dagbladets Espen Sandli og Torgeir Krokfjord har fulgt penger og makt rundt mektige FIFA og påvist korrupsjon, svarte penger, hemmelige kontoer, falske identiteter og tvilsomme kontrakter i en artikkelserie som berører en rekke land verden over. I en av hovedrollene: Det norske svartebørsselskapet Euroteam. Som følge pågår det nå etterforskning som berører ni land.

10.00 Fortellende metode: Å skrive om det nærmeste
Det personlige og private livet som utgangspunkt for journalistikk og litteratur synes å være en trend i tiden. Dagbladets Trude Lorentzen gikk helt innerst og skrev om sin egen mors selvmord i «Mysteriet mamma».

10.00 Nordisk nettverksmøte
Representanter for de nordiske graveorganisasjonene møtes for å diskutere felles problemstillinger, erfaringer og utfordringer.



11.00 PAUSE



11.30 Slik vant jeg/vi SKUP-diplom
Årets diplomvinnere avslører hva som skal til for å ende på podiet. (Parallelle seminar i flere rom, avhengig av antall diplomvinnere. Salfordeling blir presentert søndag morgen)


12.45 Slik vant jeg/vi SKUP-prisen

Gårsdagens vinner har våknet, med SKUP-kuben ved siden av seg. Før vi pakker sammen får vinneren fortelle hva som skulle til for å gå til topps.

12.45 LUNSJ

13.30 VEL HJEM OG VELKOMMEN TILBAKE TIL SKUP i 2012