Jens Egil Heftøy, 14.02.2012 10:22

Det kan bli endringer i tidsskjema og romfordeling!

 


 


LØRDAG 24. MARS

09:00 Kontroversielle metoder: David mot Goliath
(Oseberg)
220 personer mistet jobben etter telefonhackingskandalen i News of The World. På SKUP møtes en av de tidligere ansatte og hans bøddel.
Tom Latchem var tv-redaktør for News of The World inntil avisen ble nedlagt. David Leigh er graveredaktør i The Guardian og sto sentralt i avisens dekning av skandalen som førte til tidenes oppgjør med britisk tabloidjournalistikk.
Programleder: Kristoffer Rønneberg (Aftenposten)
Obs: Seminaret holdes på engelsk

09:00 Fortellende metode: «Borgen»
(Ormen Lange 1)
«Borgen» gjør braksuksess i Norden. Hva er det som gjør serien til en av de beste TV-opplevelser vi har? Tekstforfatter Jeppe Gjervig Gram viser hvilke grep som skal til.
Møteleder: Hilde Sandvik (Bergens Tidende)

09:00 Terrorangrepene: Hva skal vi følge nå?
(Ormen Lange 2)
Kommer det neste angrepet: fra høyre eller venstre, fra utlandet eller innlandet?. Truls-Hallberg Tønnessen fra Forsvarets forskningsinstitutt og Shoaib Sultan i Antirasistisk senter gir en innføring i mulige trusler etter 22. juli.

09:00 Slik gjorde vi det: «Adressakonsortiet»
(Ormen Lange 3)
Adresseavisens journalister Grete Holstad og Åge Winge gravde rundt beina til avisens eiere og ledere. De fant dokumenter som viser at det eksisterte en hemmelig "transitplan" for aksjene som en av byens forretningsmenn kjøpte i Adresseavisen for 303 millioner kroner høsten 2006. På bakgrunn av blant annet disse dokumentene vurderer bostyret etter en av landsdelens største konkurser et erstatningskrav på mellom 150 og 200 millioner kroner mot Adresseavisen og sparebanken i Trondheim.

09:00 De beste spadene: «Tallenes klare tale»
(Ildverket)
Lyver rådmannen når han påstår økonomien er i balanse? Lær det aller viktigste du skal se etter, når du skal avsløre hvordan det egentlig står til med kommunens økonomi. Kommuneøkonomiekspert, fagbokforfatter og utviklingsredaktør i Kommunal Rapport, Ole Petter Pedersen, gir deg tips og triks.

09:00 Datakurs: Access del 1
(Rauer)
Ta skrittet fra Excel og lær deg å jobbe med databaser. I denne dobbelttimen lærer du å opprette databaser i Access, koble data og gjøre målrettede søk i store datamengder.
Dobbeltime
Forelesere: John Bones (VG) og Alf Endre Magnussen (Aftenposten)
Obs: Deltakerne må ha Access installert på datamaskinen FØR de kommer på kurset

09:00 Datakurs: Jakten på datanettverket til Anders Behring Breivik
(Mostein)
Foreleser: Espen Andersen (NRK Brennpunkt)

10:00 PAUSE

10:30 Dagen da pressefriheten døde
(Oseberg)
3. juli 2011 var dagen da pressefriheten døde i Makedonia. I en påstått aksjon mot skattefusk hos medieselskapet Plus Produkcija stengte regimet til statsminister Nikola Gruevski med et eneste håndslag landets største kommersielle TV-kanal A1, den mest leste avisen Vreme, den albanske avisen Koha e Re og tabloiden Špic. Flere hundre journalister sto på gaten uten jobb. A1 var lenge kjent for pågående, undersøkende journalistikk og hadde like i forveien avslørt en rekke graverende forhold hos makthaverne og politiet, blant annet et drap begått av politiet, som ble forsøkt dekket over. De to makedonske journalistene fra A1, Meri Jordanovska og Saska Cvetkovska, forteller om dramaet, hverdagen etterpå og hvordan de nå prøver å reise en alternativ nyhetsdekning på beina i et land som begynner å ligne på Hviterussland når det gjelder ytrings- og pressefrihet. 
10:30 Terrorangrepene: ABB-rettssaken fra A til Å
(Ormen Lange 1)
Hvordan blir pressens arbeidsforhold under tidenes største norske rettssak? Sorenskriver Geir Engebretsen gir deg alle svarene du måtte ha om rettssaken.

10:30 Eierskap og journalistikk

(Ormen Lange 2)
Hvordan påvirkes journalistikken av hvem som eier redaksjonen? Får den undersøkende journalistikken dårligere kår i store konsern?  Konsernsjef Thor Gjermund Eriksen (A-Pressen), Adm.dir/Ansv.red Trygve Hegnar (Hegnar Media) Ansv. red Hilde Haugsgjerd (Aftenposten), Nestleder Thomas Spence (Norsk Journalistlag). Møteleder: Andreas Wiese (Dagbladet).

10:30
Slik gjorde vi det: «Flukten fra Tyrkia» / «De glemte barna»
(Ormen Lange 3):
«Flukten fra Tyrkia»
Da barnevernet i Stavanger ikke klarte å få to norsktyrkiske gutter med seg til Norge på rettslig vis, var det på tide å tenke utradisjonelt. Dette er historien om hvordan sentrale personer i Stavanger kommune bestemte seg for at lover er til for å brytes - og at Ola Thune var mannen som kunne hjelpe dem. Hans Petter Aass og Jone Østebø (Stavanger Aftenblad)

«De glemte barna»
Adresseavisens journalister Lajla Ellingsen og Mari K. By Rise fikk innsyn i barnevernbarnas mapper og fortalte deres historier. Deretter kartla de grove overgrep mot barn som var under offentlig omsorg.

10:30 De beste spadene: Bistand
(Ildverket)
Norge liker å vise seg fram fra sin beste side, men hva foregår egentlig i bistanden? Hva skal du se etter og hvor skal du lete, vi viser fram krokene i det norske godhetsregimet.
Foreleser: Maren Sæbø (Verdensmagasinet X)

10:30 Datakurs: Access 2
(Rauer)
Ta skrittet fra Excel og lær deg å jobbe med databaser. I denne dobbelttimen lærer du å opprette databaser i Access, koble data og gjøre målrettede søk i store datamengder.
Dobbeltime
Forelesere: John Bones (VG) og Alf Endre Magnussen (Aftenposten)
Obs: Deltakerne må ha Access installert på datamaskinen FØR de kommer på kurset

10:30 Datakurs: Effective Information Mining on the web
Using international databases to get information about persons and companies
(Mostein)
Foreleser: Margot Williams (National Public Radio)
Obs: Seminaret holdes på engelsk

11:30 PAUSE

12:00 Terrorangrepene: Dagene derpå
(Oseberg)
Holdt norske medier tilbake informasjon og saker etter terrorangrepene 22.juli? Greide journalistene å være kritiske mot myndighetene eller ble de blendet av sorgen og løftene om mer åpenhet? IJ-forsker Ivar Andenæs legger frem de første resultatene av sin gransking og redaktørene innrømmer at de ikke fortalte alt. Med Gunnar Stavrum (Nettavisen), Hilde Haugsgjerd (Aftenposten), Per Arne Kalbakk (NRK),
Møteleder: Anne Grosvold (NRK)

12:00 Den arabiske våren
(Ormen Lange 1)
Ammar al-Hamdan reiste med opprører inn i vestre Libya da opprøret brøt ut i februar 2011 og endte som fange i Gaddafis torurkamre. al-Hamdan ville gjort det samme igjen. Han mener norske journalister ikke dekket Libyakrigen godt nok, og at det å være på bakken er helt avgjørende i en slik situasjon.Nizam Najar er en ung filmskaper med bagrunn fra Libya og Syria. Han er utdannet ved høyskolen i Lillehammer og ved dokumentarfilmlinja i Volda. Hans kommende film "Days of the revolution" viser
menneskene bak opprøret i Libya, før og etter Ghaddafis fall, og de konkrete utfordingene knyttet til utformingen av et nytt demokrati.

12:00
Fortellende metode: Hett med brett
(Ormen Lange 2)
Hvordan optimalisere innhold og design? Hvordan kan du bruke nettbrett til å skape den beste undersøkende journalistikken? Den prisvinnende journalisten og designeren Mario R. García har utarbeidet nyhetspresentasjonsmodeller på print, nett og mobil for mange hundre redaksjoner. På SKUP forteller han om sin WED-filosofi som kombinerer journalistikk, storytelling, redigering og design.
Obs: Seminaret går på engelsk

12:00 Slik gjorde vi det: «Ødelagt i helsevesenet» / «Kommunale innkjøp»
(Ormen Lange 3)
«Ødelagt i helsevesenet»
VGs flermediale prosjekt startet med en idé tuftet på fire års jobbing med helsevesenet. Gjennom systematisk overvåking av saker i Helsetilsynet samt kontakt med pasienter og aktører i helsetjenesten, avdekket avisen en gjentakende systemsvikt som koster liv og helse. Dette ble synliggjort ved å skildre 40 liv som er blitt ødelagt av feil og svikt. Serien utløste et usedvanlig stort folkeengasjement, debatt og handling – og 1,5 millioner treff på seriens samleside på VG Nett. May Linn Gjerding, Mona Norman, Arild Myhre og Anders Framstad

«Kommunale innkjøp»
I nær ett år jobbet Odd-Leif Andreassen med sin artikkelserie om kommunale innkjøp i Harstad uten å nevne det for redaktørene. I mange år hadde han hørt rykter om at en egen avdeling i kommunen i 15 til 20 år på lovstridig vis hadde forvaltet millioner av kommunebudsjettet til innkjøp. Avdelingen bestod av fire personer, og de ga oppdrag til venners venner og sønner. Kildene våget ikke å stå fram og rådmannen karakteriserte det hele som sludder. Det endte med gransking, og journalistpris under Svarte Natta-konferansen.


12:00 Datakurs: Excel del 1
(Rauer)
Slik bruker du regnearkprogrammet til å sortere og analysere din research, og til å få makt over omfattende data.
Dobbeltime
Foreleser: Trond Sundnes (Dagens Næringsliv)
Obs: Deltakerne må ha Excel installert på datamaskinen FØR de kommer på kurset

12:00 Datakurs: Skjul dine elektroniske spor del 1
(Mostein)
Beskytt deg selv og dine kilder mot at andre får innsyn i hva du jobber med. Hvordan kryptere e-post og hvordan bruke kryptert chat med kilder.
Forelesere: Smari McCharthy (immi.is), Stefan Marsiske (Open Standards Alliance, Ungarn)
Obs: Seminaret holdes på engelsk

13:00 LUNSJ

14:00 Kontroversielle metoder: Feige redaktører
(Oseberg)
Feige norske journalister svikter samfunnsoppdraget når de ikke utfordrer Vær Varsom-plakaten oftere. Det mener Operation X-redaktør Kasper Vilsmark. Er det på tide å kaste silkehanskene vi får utdelt på journalisthøyskolen? Vilsmark møter Frank Sivertsen (NRK Forbrukerinspektørene), Bård Espen Hansen (TV 2)  og Hilde Haugsgjerd (PFU) til debatt om etikk og samfunnsoppdrag.
Møteleder: Håkon Haugsbø (NRK)

14:00  Guttestreker eller storpolitikk
(Ormen Lange 1)
2011 ble av mange sett som «hackerens år». Hacktivister - hackere som bruker onlineverdenen som arena for sin aktivistvirksomhet - har satt multinasjonale konserner, NATO, CIA, FBI og andre lands myndigheter på hodet. Hackerne spilte også en vesentlig rolle under den arabiske våren. I Norge hacket hackergruppen Noria dessuten twitter- og epostkontoene til Anders Behring Breivik etter terrorangrepene 22. juli.
Møteleder: Kjetil Stormark

14:00 Når journalistene trues
(Ormen Lange 2)
Flere journalister opplever å bli truet i hverdagen. Hvordan oppleves truslene og hva gjør politiet med dem? Med analysesjef Jon Fitje (PST), Anne Lovise Dirdal (Drammens Tidende), Rolf Widerøe (VG), Arne Jensen (Norsk Redaktørforening). Møteleder: Trond Idås (Norsk Journalistlag)

14:00 Slik gjorde vi det:«Partienes penger»/ «Idrettens gravere»
 (Ormen Lange 3)
«Partienes penger»
Det føres kontroll med alle slags regnskap, men ikke med pengene til de politiske partiene. Før valget i 2011 kikket Fædrelandsvennen sine lokale partier i kortene. På kort tid fant avisen to underslagshistorier, 55 falske lokallag og et parti som hadde tappet en veldedig stiftelse for millionbeløp. Tarjei Leer-Salvesen og Ole Dag Kvamme (NRK og Fædrelandsvennen).

«Idrettens gravere»
 I høst avslørte TV 2 Sporten hva som egentlig hadde foregått rundt Veigar Páll Gunnarssons overgang fra Stabæk til Vålerenga. John Christian Lundstadsveen og Per Angel Berntsen, forteller om hvordan TV 2 Sporten jobbet frem saken som fikk fotballen til å rulle.

14:00 De beste spadene: «Lovene som er dine viktigste graveredskap»
(Ildverket)
Ina Lindahl Nyrud, NJ-advokat, med medierett som spesialisering, og medlem av NPs offentlighetsutvalg, lærer deg det du trenger å kunne om offentlighetsloven og miljøinformasjonsloven. Her får du et innblikk i alt du ikke visste at du kunne få vite.

14:00 Datakurs: Excel del 2
(Rauer)
Slik bruker du regneprogrammet til å sortere og analysere din research, og til å få makt over omfattende data.
Dobbeltime
Foreleser: Trond Sundnes (Dagens Næringsliv)
Obs: Deltakerne må ha Excel installert på datamaskinen FØR de kommer til kurset

14:00 Datakurs : Skjul dine spor 2
(Mostein)
Slik bruker du TOR for å gå undercover på nettet.
Dobbeltime
Forelesere: Smari McCarthy (Immi.is), Stefan Marsiske (Open Standard Allicance, Ungarn)
Obs: Seminaret går på engelsk.

15:00 PAUSE

15:30 Spionen som ble skjøvet ut i kulda
(Oseberg)
Den tidligere MI5-agenten Annie Machon avslører det indre livet i britisk etterretningstjeneste, der hun mener mordkonspirasjoner, løgn og svik setter hele nasjoners sikkerhet i fare. Hun forteller også om medias rolle midt oppe i det hele. Hva gjorde egentlig britiske medier i Shayler-affæren – og hva burde de ha gjort?
Obs: Seminaret holdes på engelsk

15:30
Finanskrisen: Norge – hvitsnippenes fristed
(Ormen Lange 1)
Finansverdenen blir stadig større og mer komplisert. Men henger de som skal overvåke den med i utviklingen? Kapitalredaktør Vibeke Holth mener det nesten er fritt frem for hvitsnittforbrytere i Norge. De fleste blir hverken oppdaget eller etterforsket av politiet. I mange andre tilfeller blir saken svekket og beviser forspilt fordi det reageres for sent. BI-forsker Petter Gottschalk har vist at de fleste hvitsnittforbrytere avsløres av media. De to møter Økokrimsjef Trond Eirik Schea til debatt.
Møteleder: Cathrine Graff (TV 2)

15:30 Kontroversielle metoder: Operation X
(Ormen Lange 2)
Operation X fortsetter sin seersuksess på dansk TV2, med skjult kamera som vesentlig redskap for å drive undersøkende journalistikk. Programmet vinner priser, og blir sjelden felt i danskenes PFU – på tross av sine kontroversielle metoder. Redaktør Kasper Vilsmark mener norske redaksjoner er feige, og at vi svikter samfunnsoppdraget ved å ikke utfordre PFU med kontroversiell metodebruk. Møteleder: Marit Evertsen Grimstad (NRK)

15:30 Slik gjorde vi det: «Selvforsvarspengene» / «Martine-saken»
(Ormen Lange 3)

«Selvforsvarspengene»
Midt under den såkalte voldtektsbølgen tok Audun Lysbakken grep og bevilget en halv million kroner til selvforsvarskurs for jenter. Men det gikk for fort i svingene, kunne Dagbladet avsløre. Martine Aurdal og Tore Bergsaker forteller om arbeidet som endte med statsrådens avgang, og med full gransking av tillskuddsordningene i alle departementer.

«Martine – Jakten på rettferdighet»
Journalist Marianne Vikås ble nektet innreise til Jemen da hun skulle skrive boken «Martine – Jakten på rettferdighet». Dermed måtte hun ta i bruk andre metoder, i stor grad sosiale medier, for å komme så nær den drapsmistenkte Farouk Abdulhak som mulig.

15:30 Plot ett år etter
(Ildverket)
Gravemagasinet PLOT ble lansert under fjorårets SKUP-konferanse. I år kommer gjengen bak og forteller om hvilke erfaringer de har gjort seg. Kanskje får du inspirasjon til å prøve selv? Knut Gjerseth Olsen og Jo Moen Bredeveien forteller om livet som magasineiere.

15:30 Datakurs: GoogleFusion 1
(Rauer)
Last opp dine data og plott dem inn på egne kart! GoogleFusion er en enkel og gratis snarvei til flotte interaktive kart som en hver redaksjon kan plassere på sin hjemmeside. I første del lærer du å legge inn dine data og endre utseendet på kartet
Forelesere: Tommy Kaas (Kaas/Mulvaad, Danmark)
Obs: Alle deltakere MÅ på forhånd ha skaffet seg en Google-konto som de kan logge seg på under kurset.

15:30 Datakurs : Using Social Media to get information on people. Case: Bradley Manning
(Mostein)
Foreleser: Margot Williams (National Public Radio, USA)
Obs: Seminaret går på engelsk

16:30 PAUSE

17:00 Fortellende metode: Kamera i konflikt og Katastrofer
(Ormen Lange 1)
VG`s krigsfotograf Harald Henden vil i dette foredraget snakke om erfaringer han har gjort i verdens urolige områder gjennom 20 år. Han vil fortelle om hendelser som nær har gått galt og snakke om metoder for å minimere risikoen i farlige situasjoner. Han vil også bruke tid på å gå igjennom hva som skjedde da Carsten Thomassen ble dødelig såret på Serena Hotell i Kabul i 2008, og belyse hvilke belastninger man utsetter seg for i slike områder.
 

10:30 BBC Panorama: Undercover Care
(Ormen Lange 2)
BBC Panorama fikk tips om grove overgrep mot psykisk utviklingshemmede på en institusjon. En reporter søkte jobb der, og filmet med skjult kamera over tid. Resultatet ble en oppsiktsvekkende dokumentarfilm, en stengt institusjon og flytting av pasientene. Med redaktør Tom Giles og produsent Joe Plomin (BBC)
Obs: Seminaret går på engelsk

Ungarn innførte fra nyttår en svært omdiskutert medielovgivning. Loven gjør det lettere å straffe journalister og redaktører og blant annet EUs organer har reagert kraftig. De to ungarske journalistene Attila Mong og Tamas Bodoky forteller hvordan det er å arbeide under den nye loven. Sammen har de etablert en uavhengig organisasjon som skal arbeide med undersøkende journalistikk i Ungarn.
Møteleder: Jan Gunnar Furuly (Aftenposten)
Obs: Seminaret går på engelsk

17:00 Slik gjorde vi det : Informanter i Burka
(Ormen Lange 3)
Anders Sømme Hammer har bodd i Kabul siden 2007 og har rapportert for en rekke norske medier. I boka Drømmekrigen" leverer han et kritisk og godt underbygget blikk både på norske myndigheters og norske journalisters formidling av det som skjer i Afghanistan På SKUP-konferansen forteller han om sitt arbeid, og viser eksempler på fortellinger han har laget for aviser, radio og TV i tilllegg til i bokform.
Sammen med NRKs Ole Reinert Omvik laget han i 2011 radiodokumentaren "Informanter i burka", om kvinner som i hemmelighet leverer informasjon til NATOs etterretningstjeneste. De to journalistene vil fortelle om noen av de utfordringene de stod overfor da de laget radiodokumentaren.

17:00 Slik gjorde vi det: «Overgrep i idretten»/ «McKinseys pengebinge»
(Ildverket)

«Overgrep i idretten»
Norsk idrett er en arena der mange barn og unge deltar. Av den grunn tiltrekkes også idretten trenere som har andre hensikter enn å lære de unge å svømme eller kaste ball. 90 barn ble seksuelt misbrukt av 25 trenere. Aftenpostens Mette Bugge forteller om serien Seksuelt misbruk i idretten.

«McKinseys pengebinge»
DN-journalistene Gøran Skaalmo og Kjetil Sæter startet med et tips om en skattesak i Norge, men endte opp med å avsløre hvordan det internasjonale konsulentselskapet McKinsey & co i hemmelighet forvalter 35 milliarder kroner for sine velinformerte partnere, og bruker skatteparadiser og stråselskaper til å skjule sine investeringer. I dette seminaret viser de hvordan de jobber på tvers av landegrenser for å finne pengestrømmene.

17:00 Datakurs: Slik graver du i OEP
(Rauer)
Den elektroniske postjournalen og slik åpner du dører når byråkrater sier nei.
Foreleser: Vegard Venli (Kommunal Rapport)

17:00
Datakurs: GoogleFusion 2
(Mostein)
Skap mer avanserte kart og tilpass dem til dine behov, slik at Norgeskartet farges etter våre data. Du må delta på første del av dette kurset for å ha utbytte av del 2.
Foreleser: Tommy Kaas (Kaas/Mulvad, Danmark)
Obs: Alle deltakerne må på forhånd ha skaffet seg en Google-konto som de kan logge seg på under kurset

17:45 PAUSE

19:00 SKUPs gallamiddag med utdeling av SKUP-prisen
Kveldens master of ceremony er Espen Beranek Holm

23:30 «Loveshack» spiller til dans og fest