Digital kompetanse

Hvordan presenterer du gode historier på nett, finner frem i Twitter-jungelen eller sørger for at kildene dine forblir anonyme? SKUP-konferansen byr på et fyldig tilbud i digital kompetanseutvikling.

Jens Egil Heftøy, 22.01.2013 01:00

SKUPs datakurs har i mange år vært blant konferansens mest populære tiltak. Til årets konferanse har vi satt sammen et kursprogram som vil gjøre deg rustet til å møte den digitale utfordringen i hverdagen.

Nerdenes hevn
Fredag kveld slipper vi løs seks av presse-Norges største datanerder. I en time viser de ferske eksempler på hvordan store datamengder kan forvandles til oppsiktsvekkende, lesverdig og avslørende journalistikk.

«Show – dont tell»
God digital fortellerteknikk er forskjellen på suksess eller katastrofe på nett. Målet for alle er å skape interessante, engasjerende og relevante historier for leserne. Få klarer dette bedre enn britiske The Guardian. Mariana Santos jobber i avisens «Interactive Team» og vil vise en rekke eksempler på kreativ historiefortelling. Frem til SKUP kan du se på noen av prosjektene fra The Guardian.

Verdens viktigste dataprogram
Med grunnleggende kunnskap i digitale regneark er det nesten ubegrenset hva du kan få til. I noen av de største internasjonale journalistskupene har Excel vært et helt uvurderlig verktøy. DNs prisvinnende London-korrespondent Trond Sundnes inviterer til en dobbelttime som vil gjøre deg Excel-avhengig.

Hvor i all verden
Google Fusion omdanner regneark til interaktive kart. Etter to timer med Tommy Kaas har du tilstrekkelig kunnskap til å imponere både kolleger og lesere uten å bruke en krone på dataverktøy.

To Tweet or not to tweet
Sosiale medier overtar stadig mer av det offentlige ordskiftet. Politikere og samfunnsinstitusjoner benytter seg av Twitter og Facebook istedenfor pressemeldinger. Viktig informasjon blandes med et hav av feilinformasjon og støy. Henk Van Ess og Paul Myers lærer deg hvordan du kan sortere og verifisere informasjonen i sosiale medier.

Digital sikkerhet
Enkelte steder i verden er kommunikasjon med utenlandske journalister en sikker dødsdom. Digital sikkerhet handler ikke om paranoide journalister, men om liv eller død for kildene dine. SKUP viser deg verktøyene for å kommunisere anonymt og beskytte deg selv og kildene.

Kursene i digital kompetanse holdes i klasserommene «Rauer» og «Mostein» over restauranten. Det er ikke forhåndspåmelding til datakursene, men med begrenset plass lønner det seg å være tidlig ute. Husk å ta med egen PC og sørg for at programvaren er oppdatert. Da får vi mer tid til undervisning. Se hovedprogrammet for tidspunktene for de ulike seminarene.