Journalistikkens Lisbeth Salander

Miranda Patrucic er hele verdens helpdesk. Fra sin base i Sarajevo bistår hun journalister over hele verden med å spore internasjonale pengestrømmer.

Jens Egil Heftøy, 28.01.2013 01:00

Det var det svenske magasinet Scoop som ga Miranda kallenavnet «Journalistikkens Lisbeth Salander». Utdannet økonom har den undersøkende journalisten spesialisert seg på å spore opp bakmenn til internasjonale pengestrømmer. Hun jobber til daglig for den mulitnasjonale stiftelsen OCCRP.

Hun bisto blant annet Uppdrag Granskning-trioen Fredrik Laurin, Sven Bergman og Joachim Dyfvermark i arbeidet med avsløringene rundt TeliaSonera. Hun avslørte at offentlige midler ble brukt til å kjøpe bolig til Bosnias statsminister. Avsløringene førte til statsministerens avgang. Og hun var prosjektleder for en internasjonal granskning av tobakksmugling. I flere år har hun gransket økonomien til Montenegros mektigste familie. Granskningene har blitt så plagsomme at hun ble forsøkt nektet å delta på en NATO-støttet antikorrupsjonskonferanse i Montenegro i fjor høst. Først da vestlige NATO-ledere satt ned foten slapp hun inn.

På SKUP vil hun vise hvordan norske journalister kan følge lokale og nasjonale selskaper og personers virksomhet utenfor landegrensene.

Miranda Patrucic er medlem av den internasjonale gravegruppen ICIJ. Du treffer henne i «Ormen Lange 1» lørdag 16. mars klokken 15:30