Truet på jobben

SKUP og Fritt Ord undersøker i disse dager for første gang omfanget av trusler mot norske journalister og redaksjoner. De ferske resultatene legges fram under konferansen i Tønsberg.

Mari Torsdotter Hauge 05.02.2013 01:00

Høsten 2012 fikk Dagsavisens krimjournalist Nina Johnsrud Fritt Ords honnørpris for å ha stått offentlig fram med truslene hun mottok da hun avslørte aktiviteten til ekstreme islamister i Profetens Ummah i fjor høst. Da Johnsrud mottok prisen mante hun kolleger og redaksjoner til å stå fram og fortelle om trusler. – En trussel skal behandles som en trussel mot hele redaksjonen, sa Johnsrud under utdelingen.

Etter oppfordringen hennes kom journalistlaget og redaktørforeningen sammen for å samarbeide om feltet og finne fram til felles retningslinjer for håndtering av trusler mot pressen. Samarbeidet har også munnet ut i et bredt anlagt trussel-seminar i Oslo, og pressedebatt om hvorvidt mediene er feige i møtet med truslene nå i vinter.  

Samtidig viste også den siste arbeidsmiljøundersøkelsen til Norsk Journalistlag at flere journalister er utsatt for trusler enn tidligere. Med støtte fra Fritt Ord arbeider SKUP med en rapport om trusler mot norske journalister. Arbeidet ledes av leder for SKUPs Råd Trond Idås og gravejournalist Kjetil Stormark. Stormark vil dybdeintervjue en rekke journalister og redaktører som har kjent truslene på kroppen.

Funnene fra rapporten legges fram på SKUP-konferansen. Seminaret finner sted i Oseberg-salen klokken 12.00 lørdag 16. mars.