- Kritikken har vært hard

Uppdrag Granskning har møtt norsk kritikk for metodearbeidet, men Nils Hanson er klar for å bruke tiden i Tønsberg til å lære norske journalister om graving.

Lars Heltne, 16.03.2013 11:04

SVTs Nils Hanson skal ha tre foredrag i løpet av SKUP-lørdagen. Noen koder må knekkes i forkant.
– Mitt andre foredrag heter «Rydd miner fra prosjektet ditt». Hva betyr «rydd»? Det sier vi ikke i Sverige, sier Hanson.

Har stormet

Ellers har møtet med Tønsberg vært av det hyggelige slaget, selv om svensken er ansvarlig for en redaksjon som har levert en av årets hittil mest omstridte dokumentarer. «Blodracet», som blant annet stilte spørsmål ved norske skiløperes blodverdier på 90-tallet, fikk norske mange norske sportsjournalister til å rase. Både over anklagene og arbeidsmetodene.
– Kritikken mot oss har vært hard. Som leder for Uppdrag Granskning er jeg glad for at vi har skapt debatt, men jeg tror nordmenn har misforstått vår intensjon. Vi har aldri påstått at norske skiløpere har dopet seg, men jeg mener vi har rett til å stille spørsmål med det vi opplever som høye blodverdier, sier Hanson.
Han har fått flere nikk og smil i Tønsberg, men ingen har hittil tatt blodverdi-debatten med ham på nytt utenfor møtesalene. Hanson er dog noe overrasket over enkeltjournalisters holdninger etter dokumentaren.
– Det virker som flere er blitt personlige fornærmet. Norske sportsjournalister har snakket til meg i en tone som sier «Hvordan våger dere å omtale våre idrettshelter på den måten?». Jeg mener saken har tydeliggjort behovet for at graving bør gjøres også i sportsverden. Utøvere og journalister har ofte tette bånd, men vi må også tørre å granske dem vi er glade i, sier han.
– Føler du noe av kritikken vært på sin plass?
– Det er alltid noe vi kunne gjort annerledes, også når det gjelder redegjørelsen for kildebruken fra Lahti, sier Hanson.
 

Fortsatt tillit

Under SKUP står både sportsgraving og «Gravingens ABC» på programmet. Han tror han har mye å bidra med, selv om Blodracet fikk hans norske kolleger til å reagere på nettopp arbeidsmetodene.
– Jeg vil snakke om hvordan håndtere et stort kildemateriale og hvordan en håndterer et graveprosjekt. Jeg har inntrykk av at folk vil høre på, og jeg skal gjøre mitt beste for å innfri interessene. Vi fikk litt kritikk for den oppsøkende metoden som ble brukt under Blodracet, men det har aldri vært forbudt å banke på døra til folk. Noen ganger må vi ty til slike metoder for å forvalte vårt samfunnsoppdrag best mulig. Derfor er det en type kritikk jeg ikke helt skjønner, sier SVT-profilen, som håper SKUP-deltakerne sitter med et positivt inntrykk av kanalen etter helga.
– Kvelden blir lang, så jeg får nok tid til å drive litt promo, ler han.