– Det er meget alvorlig

Riksadvokaten krever at politiet prioriterer etterforskning av trusler mot journalister. 

Jens Christian Nørve, 16.03.2013 12:23

– Journalister er den eneste yrkesgruppen som har fått et særskilt vern gjennom prioriteringene, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix 

Åtte av ti krimjournalister og 20 prosent av norske journalister har blitt truet de siste fem årene, viste en undersøkelse Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening gjennomførte i fjor sommer.

Riksadvokaten er svært bekymret for situasjonen og ber nå politi og påtalemyndighet om å prioritere etterforskning av trusler mot journalister.

– Trusler og kriminelle anslag mot journalister det er meget alvorlig. Det ønsker vi å ta på alvor. De som gjør dette skal få merke at vi har evner og kraft til å oppklare og iretteføre disse sakene for retten. Det er min klare ambisjon, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch til skup.no.

–  Vi kan ikke ha det slik at journalister som har som oppgave å undersøke og avdekke kritikkverdige forhold selv skal bli utsatt for trusler. Jeg ser det som et angrep på hele fundamentet for vårt samfunn, sier Busch.

I sitt årlige prioriteringsskriv til politi og påtalemyndighet  skriver Riksadvokaten at trusler mot journalister og redaktører skal prioriteres i år.  

– Journalister er den eneste yrkesgruppen som har fått et særskilt vern gjennom prioriteringene. Det er forventninger om at dette skal behandles ordentlig, raskt og grundig og at de sakene som blir oppklart at de blir iretteført med påstander som underbygger alvoret, sier Busch.

Prioriteringsskrivet er styrende for hvordan politiet og påtalemyndigheten skal prioritere sine ressurser.

– Det er styrende for politiet og påtalemyndighetens innsats. Det er vår oppgave å gi de nødvendige prioriteringer innenfor etterforskningsfaget og det er det de skal innrette virksomheten etter, sier Busch.

I undersøkelsen som ble gjennomført i fjor kom det frem at seks av ti politianmeldte voldssaker ble henlagt.

– Nå kan det hende at saker skal henlegges fordi det er riktig utfra bevissituasjonen. Men hvis det er et generelt trekk at alle saker henlegges, ja, så er vi på ville veier. Det er ikke slik vi ønsker å ha det. Det beste tiltaket vil være klager og gjerne klager fra redaktørene. Hvis man ser at det er systematisk feilbehandling og feilprioriteringer i politiet så vil vi gjerne bli gjort oppmerksom på det. Og jeg kan forsikre at om det ikke blir tiltale i alle saker så skal vi gå inn i dette med den grundighet og det alvor som disse sakene krever, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch til skup.no