Dokumentjakt à la Lisbeth Salander

Miranda Patrucic brukte én dag på å kartlegge John Fredriksens omfattende forretningsforbindelser.  

Trond Ivar Bækken, 16.03.2013 16:59

Miranda Patrucic er blitt kalt «journalistikkens Lisbeth Salander». Foto: Aurora Hannisdal / SKUP

Miranda Patrucic jobber til daglig for den multinasjonale stiftelsen OCCRP. Det var det svenske magasinet Scoop som ga Miranda kallenavnet «journalistikkens Lisbeth Salander». I OCCRP hun spesialisert seg på å spore opp bakmenn til internasjonale pengestrømmer. Lørdag ettermiddag gav hun en leksjon som fikk de mest garvede skuperne til å heve øyenbrynene.
 

På tvers av landegrenser
Patrucic gjestet konferansen for å vise hvordan norske journalister kan følge lokale og nasjonale selskaper og personers virksomhet utenfor landegrensene. På forhånd hadde hun fått i oppdrag å kartlegge John Fredriksens forretningsforbindelser i land som Panama, Bahamas, Bermuda, Isle of Man og Cayman Island. Land som ikke akkurat er gavmilde med å gi ut dokumenter. Patrucic brukte derimot kun én dag på å kartlegge Fredriksens omfattende forretningsforbindelser. 

Walk through a maze of research

Patrucic gav sine norske kollegaer en speed-innføring i dokumentjakt i skuffer som vanligvis er låst. Suksessoppskriften lyder som følger:

- Hent inn basisinformasjon til personen og selskapet du vil sjekke.

- Undersøk hvem vedkommende har i nær omgangskrets. Alt fra familie, venner til forretningsforbindelser.

- Søk i forskjellige databaser for å undersøke selskapet. Bruk databaser som Orbis, Open Corporates, Mint global og Lexis-Nexis.

- Patrucic har selv vært med på å opprette nettstedet www.investigativedashboard.org. Nettstedet inneholder blant annet linker til 450 databaser verden over, detaljert informasjon om hvordan man går frem samt opplæringsvideoer.
- Underveis i prosessen: ta gode notater. Skriv ned alle navn og selskaper som på en eller annen måte er knyttet til personen eller selskapet du undersøker.

- Lag informasjonskart

Patrucic sitt fremste råd er likevel:
- Ikke gi opp! Jeg brukte tre år på grave frem en sak om korrupsjon i Montenegros mektigste familie. Forløsningen kom faktisk ved en tilfeldighet.