Politibetjentens intervjutips

Politioverbetjent Asbjørn Rachlew vil ikke la følelsene ta overhånd på jobb. Samme råd gir ham journalistene.

Lars Heltne, 17.03.2013 10:57

Foto: Aurora Hannisdal / SKUP

Gode og velformulerte spørsmål har reddet Asbjørn Rachlew i vanskelige avhør. Men politioverbetjenten tør ikke være for skråsikker på jobb.

- Akkurat som at politiet kan miste viktig informasjon ved å stille feil spørsmål, er jeg sikker på at journalister har gått glipp av gode saker av samme årsak, sier Rachlew til skup.no.

Foran et fullsatt konferanserom under Skup-konferansen snakket politioverbetjenten om avhørsteknikk, og såkalte manipulerbare avhørsmetoder.

 
Lader om

Selv om Rachlew har master i avhørsmetodikk, skal en lete nøye etter det perfekte avhøret. Selv for en dreven politimann.

- Ingen er jo egentlig objektive. Når noe strider i mot vårt etablerte syn, har vi en tendens til å bortforklare og eller ignorere. Hvis vi som mennesker samler inn informasjon som bekrefter vår mistanke, preger det beslutningene våre, sa Rachlew.

Sier vi at biler «bumpet borti hverandre» eller «ble smadret»? Stiller vi ett godt spørsmål eller 30 dårlige? Mye kan skille mellom et godt og dårlig intervju – og politiavhøravhør.

- Vi har stor påvirkningskraft i måten vi formulerer oss på. Og åpne spørsmål er som kjent bedre enn de lukkede.

 
Tar kilden på alvor

Rachlew innrømmer at tilfellet Anders Behring Breivik var en utfordring. I stundens alvor var det desto viktigere å ikke la følelsene ta overhånd.

- Det var vanskelig å formidle empati til ham, men det er samtidig noe annet enn sympati. Vi skal komme i kontakt med den vi skal avhøre, få vedkommende til å skjønne at vi vet hva han eller hun skal gå igjennom. Hvis han hadde innbilt seg at vi ikke hadde tatt ham på alvor, ville han aldri pratet med oss. Og da hadde vi heller aldri fått informasjon, sa politioverbetjenten, som også slo et slag for tålmodighet under seminaret.

- Både journalister, politibetjenter og andre kan fort bli ivrige hvis vi blir skråsikre. Likevel må vi alltid ha alternative forklaringer i bakhodet. Når disse blir fortløpende eliminert, har vi til slutt et sterkere argument å konfrontere kilden eller personen vi har i avhør med. Dette er noe alle kan forbedre seg på. Men det krever tid og trening, slo han fast.