En mannsalder av erfaring

Skurkene driver ofte med ting som er helt lovlig, tipser gravelegenden James Steele.

David Bach, 17.03.2013 14:12

James Steele gjestet Skup-konferansen. Foto: Lars Nerdal / SKUP

James Steele ble introdusert som en levende legende av Kristoffer Rønneberg under dagens seminar, med samme navn, i Oseberg-salen. Et utslitt begrep, men til sin rett når det er snakk om Steele, sa Rønneberg før han overlot scenen til veteranen.

Med blant annet to Pulitzer-priser og to National Magazine Awards for sitt arbeid i The Philadelphia Inquirer, Time og Vanity Fair, var det ikke rart Steele fikk et taust og oppmerksomt publikum i Oseberg-salen. Han fortalte om sin karriere fra begynnelsen, som skribent av dødsannonser i lokalavisen Kansas City Times, fram til hans nåværende tittel som skrivende redaktør i Vanity Fair. Alt ispedd inspirerende anekdoter fra hans mange møter med dokument-vegger og urettferdighetene som gjemte seg bak.

- Et problem for journalister i dag er at du kan komme til redaktøren din med en sak og få spørsmålet «hvilken lov er brutt?» De verste skurkene i denne bransjen driver ofte med ting som er helt lovlig. Det er stadfestet i lov, forklarte Steele, og viste blant annet til lobbyister som tvinger kongressen til å gi sine kunder skattefritak direkte i lovforslagene.

 Steele hadde flere gode tips til gravejournalistene i salen. Han nevnte tidlig at man burde gå tilbake og se på dokumenter man allerede hadde lest i løpet av en sak, fordi nye poenger kunne dukke opp.

- Har dere noen gang kommet tilbake fra et intervju og hørt på opptaket, og funnet ut at kilden kom med poenger du aldri fikk med deg? Sånn er det med dokumenter også, tipset veteranen om.

Han rådet dessuten, også nå av egen erfaring, om å skrive på saken underveis.

- Det kunne skje at jeg trodde jeg var ferdig med en sak, satte meg ned for å skrive den, og oppdaget store hull. Det var en stor åpenbaring for meg da jeg først begynte med å skrive underveis. Og det kan fungere andre veien også, at du tror du har mye igjen, men så oppdager du at det egentlig bare er å skrive ferdig, forteller han.

Steele avsluttet i kjent stil med å si at journalistikken, og særlig den undersøkende, står framfor store utfordringer i tiden som kommer, men at han er sikker på at det vil være bruk for oss også i framtiden.

- Demokratiene trenger oss. Det vil alltid være nok å gjøre for oss, og det vil alltid være behov for oss, sa Steele.