Jens Egil Heftøy, 01.01.2013 01:00

Det kan bli endringer i tidsskjema og romfordeling!

16:00 Åpning
SKUP-leder Jan Gunnar Furulys åpningstale i Oseberg Kulturhus

16:15 Gir journalister blaffen i åpenhet?
(Oseberg)
Flertallet av norske journalister har aldri brukt offentlighetsloven. Lar vi det offentlige gjøre som de vil fordi vi blitt mer opptatt av kjappe klikkvinnere, spør vi.NJ-advokat og offentlighetsekspert Ina Lindahl Nyrud presenterer de nedslående resultatene. Hva betyr dette for journalistikken vår? SKUP har satt sammen et panel bestående av Siri Gedde-Dahl, leder i offentlighetsutvalget, sivilombudsmann Arne Fliflet, reportasjeleder Anders Børringbo i NRK Dagsrevyen og Nils Øy, avtroppende generalsekretær i Norsk Redaktørforening. Programleder: Arill Rise (TV2)

17:00 PAUSE

17:30 Krigens første offer
(Oseberg)
For ti år siden lot store deler av verden seg lure til å tro at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen. Det stemte ikke. Irak-krigen er senere blitt beskrevet som «the greatest story ever sold». Diplomaten Joe Wilson var blant dem som forsøkte å motsi myndighetene før krigen. Som straff ble kona hans, Valerie Plame Wilson, navngitt som CIA-agent. Nå stiller paret opp i en video spesialprodusert for SKUP der de forteller sin historie og om hvordan journalister manipuleres i krigssituasjoner. Etter den korte dokumentaren samler vi et toppet lag til scenen for en diskusjon om krig, propaganda og jakten på sannheten. I panelet: Filmens produsent, David B. Smallman, The Guardian-redaktør David Leigh, den legendariske amerikanske journalisten James Steele samt medieprofessor Rune Ottosen. Moderator: Kristoffer Rønneberg (Aftenposten).

17:30 SKUPs årsmøte
(Ormen Lange 1)
Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse er en av de mest demokratiske organisasjoner i landet. Alle deltakere som kvalifiserer til medlemskap i presseorganisasjonene har møte-, tale- og stemmerett på årsmøtet.

17:30 Er lydlogger offentlig?
(Ormen Lange 2)
Norsk Presseforbund har satt ned et eget lydloggutvalg som nå gjennomgår de ulike offentlige lydloggkildene og hvilke regler som gjelder for innsyn. Høsten 2011 ble Helse Nordmøre og Romsdal tvunget av  Helsedepartementet til å gi fra seg en lydlogg til Brennpunkt i samband med programmet «Det tapte minuttene»   Pressens krav om innsyn i lydlogger ble ytterligere aktualisert gjennom hendelsen 22.juli 2011. Norsk Presseforbund arbeider nå for å sikre norske journalister innsyn i flere lydloggkilder:  AMK, Politi, Brann, Avinor, Jernbaneverket, Departementenes sentralbord , Telenors Kystradio og Statens Havarikommisjoner.  Reglene er uklare, og innsynsspørsmål behandles svært ulikt fra etat til etat.  Hva kan vi få innsyn i, og hvor møter vi stengte dører. Journalist Øyvind Johan  Heggstad fra NRK forteller om erfaringene med innsyn i lydlogger, og om arbeidet Norsk Presseforbunds lydloggutvalg for å sikre norske journalister tilgang til disse opptakene.


17:30 Slik gjorde vi det
(Ormen Lange 3)
Forfalskede brannrapporter
I 2010 laget brannvesenet åtte fabrikkerte tilsynsrapporter på kommunale bygg i Våler kommune i Østfold, uten å ha gått tilsyn. Dette førte til at rådmannen mistet tilliten til brannvesenet. Et styremedlem tok den manglende tilliten opp i Movar, det interkommunale selskapet som har ansvaret for brannvesenet i mosseregionen, høsten 2012. Det viste seg at styret i selskapet ikke var orientert om tilsynsrapportene. Og selv da de ba om å få alle kort på bordet, fikk de ikke vite alt. Prosessen Moss Avis avdekket førte til at direktøren i selskapet måtte gå av. Med Eva Fretheim (Moss Avis)

Fryktkultur og kriseberedskap i Romerike Politidistrikt
I kjølvannet av 22. juli-kommisjonens knusende rapport ba Romerikes Blad om en oversikt over gjennomførte kriseøvelser i Romerike politidistrikt. Da politiledelsen både nektet å oppgi antall øvelser og hvor mange ansatte som hadde deltatt på disse, bestemte vi oss for å finne ut av saken på egenhånd. En undersøkelsen blant 472 av politidistriktets politifolk bekreftet våre mistanker: Åtte av ti ansatte hadde aldri deltatt på kriseøvelser, og de ansatte slaktet egen kriseberedskap. Undersøkelsen avdekket også at politidistriktet var preget av en sterk fryktkultur. Dette ledet over til del to av prosjektet: Politimesterens fall. Mannen som hadde styrt politidistriktet med jernhånd i 18 år, måtte til slutt ta sin hatt og gå. Med Alexander Gjermundshaug, Elin Svendsen og Karoline Carlsen (Romerikes Blad)

17:30 «Nett-TV – slik er det avgjørende for moderne journalistikk»
(Ildverket)
Medielandskapet er i dramatisk endring, og noe av det som vokser mest er nett-tv. Det åpner spennende muligheter og nye metoder blir tatt i bruk. Sjefen for Norges største nett TV-kanal mener få vet å utnytte potensiale. Han vil fortelle hvordan VGTV i løpet av noen få er blitt til en stor konkurrent til de tradisjonelle nyhetskanalene. Han vil vise klipp og beskrive hvordan VGTV har gjort store journalistiske prosjekter bedre ved hjelp av nett-TV. Og han vil gi noen tanker om veien videre.
Foreleser: Ola E. Stenberg, VG.

17:30 Året i datagraving
(Rauer)
I denne timen får du se en rekke eksempler på hvordan store datamengder kan forvandles til oppsiktsvekkende, lesverdig og avslørende journalistikk. Noen av de mest sentrale aktørene i NRK, Bergens Tidende, DN og VG letter på sløret og forteller om metodene. Med: Espen Andersen, Morten Bertelsen, John Bones, Tom Byermoen, Dan Kåre Engebretsen og Lasse Lambrechts.

18:30 PAUSE

19:00 Plagiat og PR
(Oseberg)
Rune Ytreberg har forsket på oss. På SKUP viser han hvordan et skremmende antall norske journalister tyr til juks og plagiater i sin daglige klipp- og lim-journalistikk. Og ja, du får konkrete eksempler. Programleder: Mona Myklebust (NRK)

19:00 Tausheten i Algerie
(Ormen Lange 2)
I januar ble gassproduksjonsanlegget til Statoil ved In Amenas i Algerie angrepet og fem norske ansatte drept. I ettertid har Statoil fått kritikk for manglende åpenhet. Hvordan kan vi dekke norske olje- og gassvirksomhet i utlandet, i mange tilfeller i land med omfattende uro eller diktaturer. Med: Trond Sundnes (Dagens Næringsliv), Jannik Lindbæk jr (Statoil), Ellen Kongsnes (Stavanger Aftenblad) og Maren Sæbø (Verdensmagasinet X)

19:00 Slik gjorde vi det
(Ormen Lange 3)
Satelittkrigen De norske satellittstasjonene på Svalbard og i Antarktis har en unik plassering, tett på polpunktene. Norge har, gjennom internasjonale traktater, bundet seg til at stasjonene ikke skal benyttes militært. I boken «Sattellittkrigen» undersøker NRK-journalist Bård Wormdal hva slags satellitter stasjonene råder over og hva de brukes til. Daglig laster satellittstasjonen på Svalbard ned detaljerte bilder fra fjellene i Afghanistan. Er det virkelig slik at det norske Forsvaret ikke får se bildene? Bård Wormdal mottok det første Tore Sandbergs Gravestipend for arbeidet med boken.

Barns rettsikkerhet og indre justis i Jehovas vitner
Hvordan blir barns rettssikkerhet ivaretatt i et lukket trossamfunn? I fjor ble Jehovas vitner dømt for å skjule overgrep mot barn i USA. Et kildenettverk innad i Jehovas vitner og i avhoppermiljøet i Norge dannet grunnlaget for denne artikkelserien om hvordan trossamfunnets indrejustis kan føre til at overgrep mot barn dysses ned, og oppvekstvilkår utfordres. Med Kristine Hirsti og Kathrine Hammerstad (NRK.no)


19:00 Eldens jusskurs
(Ildverket)
I flere år har John Christian Elden holdt foredrag på SKUP, men fortsatt bommer journalister på den enkleste juss. Etter denne timen bør du være rustet til å unngå de verste blunderne.

19:00 Finn norske hemmeligheter i EU
(Rauer)
Selv om Norge ikke er medlem, finnes det svært mye om norske forhold og norske lobbyister i EU-systemene. I denne sesjonen får du lære å finne frem til godbitene du ikke ellers ikke ville vært i nærheten av. Noe av informasjonen er lett å finne, men det kan også være komplisert. Her får du lære både grunnleggende og avanserte teknikker.
Foreleser: Staffan Dahlløf

19:00 Vær smart på sosiale medier
(Mostein)
Her lærer Paul Myers bort de beste triksene for å finne informasjon om mennesker på sosiale medier. Du lærer blant annet hvordan du kan manipulere Facebook, hvordan du kan perfeksjonere dine Google-søk etter personer, hvordan du finner bilder, hvordan du identifiserer folk på bildene og hvordan du kan bruke GPS-data.
Foreleser: Paul Myers
Seminaret går på engelsk

20:00 MIDDAG


21:30 Late Night Show

22:45 DJ Marta spiller i baren
Marta Breen bidrar til den gode stemningen i baren frem til s(t)engetid.