Filene som rystet verden

5. juni 2013 skriver The Guardian at det amerikanske teleselskapet Verizon utleverer teledata fra millioner av amerikanere til den hemmelige sikkerhetstjenesten NSA. Dermed er grunnlaget lagt for en av de største nyhetsavsløringene det siste tiåret.

Jens Egil Heftøy, 14.02.2014 13:31

Foto: Tjebbe van Tijen, CC-lisens

Historien om avlyttingsskandalen, eller Snowden-saken, kunne vært klippet ut av en gjennomarbeidet spionthriller. Siden juni i fjor har Edward Snowden vært verdens mest ettersøkte mann og avsløringen av NSAs innerste hemmeligheter har medført diplomatisk krise på presidentnivå.

Og igjen var det den liberale britiske avisen The Guardian som sto i begivenhetenes sentrum. Avisen påkalte seg politikernes vrede med Wikileaks-avsløringene. For to år siden utfordret avisen selveste Rupert Murdoch. Men aldri før har kritikken og angrepene vært hardere enn etter NSA-avsløringene.

I en av tidenes mest skremmende politiske høringer måtte Guardians sjefredaktør svare på om han elsket sitt land. Men kanskje enda mer absurd var hendelsen som utspant seg i avishusets kjeller 20. juli.

Etter først å ha truet med at politiet ville storme redaksjonslokalene, ble avisens assisterende sjefredaktør Paul Johnson og to kolleger tvunget til å demontere sine PC-er og fysisk ødelegge sine harddisker og minnebrikker med vinkelsliper. Harddiskene og minnebrikkene inneholdt kopier av Snowden-filene. Destruksjonen ble fulgt av to tjenestemenn fra den britiske etterretningsorganisasjonen GCHQ.

Presse- og menneskerettsorganisasjoner over hele verden har fordømt britiske myndigheters opptreden, men har til nå møtt døve ører. På den andre siden av Atlanteren har politikere på begge sider av skalaen krevd Snowdens hode på et fat. Samtidig har varsleren fått åtte nominasjoner til Nobels Fredspris.

På SKUP forteller Guardians assisterende sjefredaktør Paul Johnson og journalist Luke Harding om livet på innsiden av avisen som de siste årene har gjort det til sitt kjennemerke å utfordre de absolutt mektigste. Vi får også høre Johnsons egen historie fra kjelleren og avisens arbeid med Snowden-filene