Frie Medier på SKUP

Årets Frie Medier-konferanse er flettet inn i SKUP-konferansen. Lørdag 5. april møter du journalister fra Brasil, India, Nepal, Syria, Ukraina, Pakistan, Costa Rica og Jemen.

Jens Egil Heftøy, 18.03.2014 13:06

Foto: Brit Tangen

Frie Medier arrangeres i samarbeid mellom Institutt for Journalistikk og Utenriksdepartementet.
Konferansen arrangeres lørdag 5. april på Quality Hotel Tønsberg og er en integrert del av SKUP-konferansen.

Her er programmet for Frie Medier 2014.
(Tidsplanen kan bli justert frem mot konferansestart)

10:30 Journalistikk under dronene
Hvordan er det å drive journalistikk i land som har blitt slagmarker i USAs lysskye dronekrig? Journalistene Umar Cheema (Pakistan) og Atiaf Alwazir (Jemen) har begge arbeidet med dette eksplosive temaet i hjemlandene, og kommer til Skup og Frie Medier for å fortelle sine historier.

Med: Umar Cheema, Journalist, The News, Center for Investigative Reporting in Pakistan (CIRP)
Atiaf Zaid Alwazir er en researcher og blogger basert i Sana’a, Jemen. Hun er også en av grunnleggerne av organisasjonen SupportYemen, som blant annet står bak prosjektet «Usynlige ofre» om USAs droneoperasjoner i Jemen.
Møteleder: Yohan Shanmugaratnam, utenriksredaktør i Klassekampen og styremedlem i SKUP

12:00 Krig, løgn og Youtube
Å dekke konflikten i Syria er blitt for farlig, men hvordan skal vi skildre en konflikt der vi selv ikke kan være til stede? Og hvor alle parter produserer en jevn strøm av propaganda? Hvem kan vi stole på på "bakken" - når de internasjonale mediene drar hjem?

Med: Hamoud al-Mahmoud er redaktør for Altqtisadi Magazine i Damaskus, Syria og kjenner krigen på kroppen.
Eliot Higgins er en britisk blogger som har avslørt Assad-regimets bruk av klasevåpen og kjemiske våpen mot sivile i Syria. Han har dekket krigen i Syria hjemme fra Leicester, ved hjelp av sosiale medier.
Møteleder: Sidsel Wold, NRK

14:00 Slik dekker du globale klimaendringer
Å dekke og dokumentere klimaendringer er en utfordring for journalister og redaktører over hele verden. To av Asias ledende reportere på dette feltet kommer til SKUP for å fortelle om sitt arebdi, og bruk av vitenskap i prosessen.
Med: Kunda Dixit, grunnlegger og sjefredaktør i Nepali Times og direktør for Centre for Investigative Journalism i Kathmandu. Han har skrevet flere bøker, deriblant en om miljøjournalistikk
Subhra Priyardarshini er utdannet zoolog og jobber for Nature India, der hun dekker vitenskap og miljø. I januar i år mottok hun South Asia Climate Change Award (SACCA) for hennes dekning av klimaforandringer i India
Møteleder: Maren Sæbø. Redaktør i Verdensmagasinet X og styremedlem i SKUP

 

15.30 Bak Yanukovychleaks
En gruppe journalister inntok luksuseiendommen til en flyktende Victor Janukovitsj – bevæpnet med penn, scannere og hårfønere. Gjennom hektiske dager har gruppen sikret dokumenter som kan avsløre korrupsjon, maktmisbruk og annen kriminalitet. YanukovychLeaks et prosjekt som vokser for hver dag som går
Med Oleg Khomenok, seniorrådgiver i Internews Network. Han har 20 års erfaring innen journalistikk, medieutdanning og som koordinator for undersøkende journalistikk og mediestøtteprosjekter i det post-sovjetiske mediemiljøet
Vlad Lavrov, journalist i den engelskspråklige avisen Kyvipost og medlem av International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ og OCCRP. Lavrov har arbeidet med flere internasjonale prosjekter og vant Daniel Pearl Award i 2011 for "Offshore Inc".
Møteleder: Helene Skjeggestad, Aftenposten.

17:00 Medaljens bakside
Sambarytmene runget i gatene da Rio de Janeiro ble tildelt Fotball-VM. Måneder før fotballen for kommer hjem, står landet i brann. Folket raser mot pampeveldet og pengesløsing. Gigantlandet som har fostret Pelé, Garrincha, Sokrates, Ronaldo og Ronaldihno spiller med fem stjerner på skjorta og ballspillet er landets fremste religion. Men drømmen om å vinne VM-trofé nummer seks på hjemmebane har blitt et mareritt for folket. Sammen med store oljefunn har VM og OL ført til eksplosjon i bolig- og levekostnader. Fra Qatar har historiene om dødsfall blant arbeiderne som bygger VM-arenaene til 2018 sjokkert en hel verden, mens myndighetene knapt leer på øyelokket.

Med: Jamil Chade, europakorrespondent for O Estado de Sao Paulo
Omar Chatriwala, grunnlegger og redaktør i dohanews.co
Møteleder: Frode Rekve, instituttleder Institutt for Journalistikk

Deltakelse på Frie Medier-seminarene er gratis. Registrerte deltakere på Frie Medier har ikke anledning til å delta på øvrige arrangementer på konferansen, uten å betale full deltakeravgift.

Påmelding til Frie Medier kan gjøres til elisabeth.johansen@ij.no