SKUP-programmet 2000
05.03.2004 00:18

Ålesund 31.mars-2. april

Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse arrangerer konferanse for ellevte gang. (Sjekk billedgalleriet for å se hvordan den forløp) Sted: Rica Parken Hotel, Ålesund
Påmeldingsfrist: 1. mars. Påmelding gjøres fra egen side.

Program

Fredag 31. mars

14.00 Innsjekking

16.00 Åpning av konferansen

16.15-18.00 Plenum: Reporter i fare
Også i vår del av verden kan det være farlig å drive undersøkende journalistikk. Frykt er hverdagen til en journalist som kommer til konferansen. Av sikkerhetshensyn kan vedkommende ikke stå frem med navn i programmet. Intervjuer: Marit Christensen.

18.15-19.45 Parallellseminar:

  1. Rikets tilstand
    Hva får skaperne av dokumentarprogram Rikets Tilstand til å tenne? Ved Gerhard Helskog og Tonje Steinsland, TV 2.
  2. Nettskolen
    Lær hvordan du finner de gode historiene ved hjelp av nye verktøy. Datastøttet journalistikk (CAR) er fremtiden. Ved Alexander Øystå, VG.
  3. Skammens telt
    Pressen fikk sterk kritikk for sin opptreden etter drapet på Kristin (12) i Larvik i fjor. Medieforsker Lars Arve Røssland og journalist Svein Brurås har på vegne av SKUP gått opp løypa for å finne ut hva som skjedde. Nå er deres rapport klar.
  4. Jakten på elskerinner
    NRK-journalist Gyrid Listuen skulle lage et dokumentarprogram om utroskap. Hun begynte med å rykke inn en annonse i Dagbladet for å søke etter medvirkende.

20.30 Middag

Lørdag 1. april

09.00-10.30 Plenum: Han avslørte motebossene
ved programskaperen fra BBC

11.00-12.30 Parallellseminar:

  1. Sminkede regnskaper og glansede årsrapporter
    Advokat Erling Grimstad, tidligere førstestatsadvokat i Økokrim, og Gøran Skaalmo fra TV 2s økonomiredaksjon viser deg hvordan du gjennomskuer smarte årsregnskaper.
  2. Grav med PC'en
    Hvordan kan journalister oppnå resultater ved å bygge opp databaser, samle statistikk og lage enkle dataanalyser? Gode tips for den som vil jobbe mer systematisk. Ved Per Anders Johansen og Alf Endre Magnussen fra Aftenposten.
  3. -Den, men ikke den, sier PFU
    Noen mener at det ikke er likhet for loven i Pressens Faglige Utvalg. NJ-leder Olav Njaastad samler sentrale aktører for å diskutere utvalgets praksis med å avvise saker der det er varslet rettslige skritt.
  4. I lomma på nødhjelperne?
    Glemmer journalister å være kritiske når de jobber i det godes tjeneste? Medieprofessor Helge Rønning tar for seg den tvilsomme symbiosen mellom presse og hjelpeorganisasjoner.

12.30 Lunsj

13.30-15.15 Plenum: Günter Wallraff
Gravejournalistikkens levende legende er i gang med nye avsløringer. Han kommer til Ålesund for å fortelle om sine metoder og meritter. I samtale med Dagbladets Berlin-korrespondent Håkon Lund.

15.30-16.45 Parallellseminar:

  1. Når aktivister graver
    Etterforsker og tidligere journalist Mariana Katzarowa leter etter opp sannheten om menneskerettighetsbrudd for Amnesty International. Hvordan gjør hun det?
  2. Orderudsaken
  3. Spionsaken
    Har pressen grunn til å skamme seg for sin håndtering av Viksveen-saken? Har vi gitt en kollega særbehandling? Vi gjør opp status.
  4. Tore på sporet
    Den etterforskende journalisten Tore Sandberg finner nye spor i avsluttede krimsaker, og lønnes av Se og Hør. Hva er det som driver ham?

17.00-18.30 Plenum: Hva ville du gjort?
Vi tester sjefredaktørenes presseetiske ryggmargsreflekser.
Lag 1: Bernt Olufsen, VG, Olav Terje Bergo, Bergensavisen og Harald Stanghelle, Dagbladet.
Lag 2: Gunnar Flikke, Adresseavisen, Harald H. Rise, Sunnmørsposten og Kirsti Nielsen, Rana Blad.
Leder: Otto Haug, NRK. Dommer: Per Egil Hegge, Aftenposten.

18.45-19.15 Årsmøte i SKUP
Alle er velkommen. Saker som ønskes tatt opp, må sendes leder Kåre M. Hansen, Aftenposten, innen 1. mars.

20.30 Festmiddag
Kveldens høydepunkt blir utdelingen av SKUP-prisen og diplomer. Husk finstasen!

Søndag 2. april

09.30-10.45 Parallellseminar:

  1. Slik vant jeg SKUP-prisen
    Prisvinneren forteller om sitt arbeid.
  2. Hysj-kulturen
    Kultur-Norge følger ikke offentlighetsloven. Oslo Journalistklubbs offentlighetsprosjekt har sjekket kultursektoren. Ved Kjell Vesje og Janne Kjellberg fra NRK og Bjørn Eckblad, Dagens Næringsliv.
  3. Fant storyen under overflaten
    Journalistene måtte gå i vannet for å finne svar. Bergens Tidende testet selv redningsvestene fra "Sleipner", og TV 2 dykket for å finne "Baronen"s propell.
  4. Frilanser i skuddlinjen

11.00-12.45 Plenum: Mafiajeger med kamera
I en kvinnealder har italienske Letizia Battaglia kjempet mot mafiaen, med kamera som våpen og livet som innsats. Hør hennes historie og se hennes dramatiske bilder.

13.00 Lunsj og avreise