Juryens begrunnelse SKUP-pris og diplomer 2011

Her er juryens begrunnelse for tildeling av SKUP-prisen og diplomene for 2011. Prisen gikk dette året til Kjetil Sæter og Gøran Skaalmo i Dagens Næringsliv for «Pengebingen».

24.10.2012 13:13

«Et tips om at norske McKinsey-topper hadde fått en formidabel skattesmell, var starten på saken. To år senere endte den journalistiske ferden i pengebingen til et av verdens aller største konsulentselskaper.

Gjennom et eget investeringskontor forvaltes 33 mrd kr av konsulent-toppenes penger. Kontorets eksistens har vært kjent, men ingen medier har tidligere fattet interesse for og klart å dokumentere hvordan det egentlig opererer. Før to norske journalister kom på banen.

De to DN-journalistene har ikke bare dokumentert skattesmellen til de norske partnerne. Gjennom utholdenhet, oppfinnsomhet og nitid arbeid mot en rekke internasjonale registre har journalistene fått fram at McKinseys investeringsselskap, MIO Partners, i størst mulig hemmelighet forvalter flere titalls sofistikerte hedgefonds og oppkjøpsfond i skatteparadiser på vegne av partnerne.

Investeringsselskapet holder til i samme bygg som McKinsey i New York og London, tilsynelatende uten innsyn for konsulentselskapets ansatte. Men journalistene dokumenterer at det er mulig også for McKinseys konsulenter å finne ut hvor MIO Partners investerer. Og McKinseys klienter som omfatter verdens ledende selskaper, blir ikke informert om konsulentenes privatøkonomiske interesser i selskaper og bransjer de bistår.

Journalistene har gjennom sin imponerende fagkunnskap og fremragende metodebruk preget av informasjonskoblinger og kreativitet vist nye veier inn i internasjonale økonomier.

Juryen gratulerer Gøran Skaalmo og Kjetil Sæter med SKUP-prisen for 2011».