Avis sparket reporter for å fabrikkere kilde

Et e-post-tips fra en observant nettavis-leser i Australia var begynnelsen på slutten til karrieren til den høyt respekterte medarbeideren Uli Schmetzer i Chicago Tribune.

Jan Gunnar Furuly, 11.03.2004 21:07

3. mars trykket Chicago Tribune en omfattende korreksjonsartikkel, der de ba om unnskyldning for å ha brutt lesernes tillit. I artikkelen fremgikk det at avisledelsen nå har satt i gang en full gjennomgang av alle artiklene journalisten har skrevet de siste tre årene.

Uli Schmetzer hadde arbeidet for Chicago Tribune i 16 år som korrespondent, og hadde en frilanskontrakt etter at han gikk av med pensjon for to år siden. I mange år hadde han blitt ansett som en av avisens fremste medarbeidere.

24. februar i år hadde journalisten på trykk en artikkel fra Australia, som handlet om opptøyer blant landets urbefolkning, aborginerne, etter at en ung aborginer døde. 

I artikkelen siterer Schmetzer en psykiater med navnet Graham Thorn på følgende uttalelser:

"Disse folkene klager alltid. De vil ha begge deler - deres måte og vår måte. De vil leve i vårt samfunn og bli respektert, likevel vil de ikke arbeide. De stjeler, de raner og de drikker seg fulle. Og de respekterer ikke lovene".

Kort tid etter at artikkelen var på trykk kom e-post-tipset fra Australia, der det ble hevdet at det ikke fantes noen psykiater ved dette navnet i Australia. Da avisledelsen konfronterte Schmetzer med dette, fastholdt han at kommentaren var blitt gitt av en australsk mann, men han vedgikk at han hadde funnet på navnet og yrkestittelen han brukte i artikkelen.

Redaktør Don Wycliff i Chicago Tribune opplyser til Associated Press at Schmetzer først hevdet at han hadde byttet ut navn og yrke på kildens oppfordring, fordi han ikke ville bli utsatt for e-post-sjikane og sinte telefonsamtaler. Senere endret han sin forklaring, og tilsto at dette ikke var sant.

-Jeg tror ikke vi fikk noen klar forklaring fra ham. Han var bare dypt angrende og gjentok igjen og igjen at det han hadde gjort var idiotisk, uttalte Wycliff til Associated Press.

"Fabrikkasjoner av et hvert slag i nyhetshistorier er brudd på grunnleggende etiske prinsipper innen journalistikken og er overhodet ikke tolerert i Chicago Tribune", fremgikk det av den firespaltede korreksjonsartikkelen som stod på trykk på side to av avisen 3. mars.

Her kan du lese Chicago Tribune på nettet.