Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) har som formål å inspirere til undersøkende journalistikk i norske medier.
 

Web-redaksjon:
Web-ansvarlig:
Jan Gunnar Furuly

Medarbeidere:

Jan Gunnar Furuly (Styreleder)
Jens Egil Heftøy (Sekretariatsleder)

SKUP
Postboks 8745 Youngstorget
0028 Oslo

Tlf: 22053973

Org.nr: 977291836
 

Lær datagraving i USA

Grafikk: IRE/NICAR

Vil du bli med til den ypperste konferansen om datastøttet journalistikk? STUP og SKUP arrangerer reise til NICAR i Atlanta, USA fra 2. til 8. mars 2015.

Fritt Ord lager støtteordninger for journalistikk

Fritt Ord setter av 30 millioner kroner de neste tre årene til kritisk og undersøkende journalistikk. Første søknadsfrist er 15. januar 2015.


Stappfullt på Data-SKUP

En drøy måned før tidenes første Data-SKUP er deltakerlista stappfull. – Interessen har vært over all forventing, sier initiativtaker John Bones.


Tenk sikkerhet i Brasil

Det siste året er mer enn 170 journalister angrepet mens de har dekket demonstrasjonene i Brasil. SKUPs brasilianske søsterorganisasjon, ABRAJI, har laget en sikkerhetsmanual for journalister som skal dekke VM.


Et gjensyn med SKUP 2014

Her kan du se opptak av noen av seminarene fra SKUP-konferansen 2014


Dagbladet og Bergens Tidende delte årets Skup-pris

Dagbladets prosjekt «Null CTRL» fikk Skup-prisen for 2013. Det samme gjorde Bergens Tidende for Jannes historie «Sviktet».


Her går det virkelig galt for SKUP-styret

En ustø hæl førte til at SKUP-styret plutselig måtte etterfylles med ytterligere fem nye.


— Det handler om budskapet

Designer-guru Mariana Santa ønsker seg mer interaktive gravejournalister.   


ABC i rett og galt

Som en av Norges mest kjente advokater blir John Christian Elden aldri ferdig med å lære norske journalister grunnleggende juss. 


Entusiasme for etiske dilemmaer

Lørdag ettermiddag var det duket for ”Den store journalisttesten” på SKUP. Testen er laget av Norsk Presseforbund, og tok for seg ulike etiske dilemmaer en journalist kan møte på i hverdagen. 


Avsløringen av en ikke-morder

Lørdag fortalte Jenny Küttim og Dan Josefsson hvordan de kom fram til et av de siste årenes mest spektakulære avsløringer i Sverige. 


Det startet med et drap

En elev som dreper en skolebestyrer fører til avsløringer om utnyttelse av utenlandske ungdommer ved en norsk skole. 


Graver over grenser

Klarer du å skaffe alle dokumenter tilknyttet et selskap, vil du til slutt finne den ene feilen du kan lage en sak av, sier researcher og journalist Miranda Patrucic. 


Journalist-krisene

Intervjuer med foreldre av drepte barn, rettssaker med overgripere, fotografering på grusomme dødsulykker — journalister tåler det meste. Eller gjør vi det?
Historien om historien om Janne

En bunke brev ble starten på historiens mest leste sak hos Bergens Tidende.


Avslører krigsforbrytelser fra sofaen

Elliot Higgins driver gravejournalistikk fra sofaen i England. Ved å analysere hundrevis av YouTube-filmer daglig har han blitt en av de fremste kildene til informasjon om borgerkrigen i Syria. 


Bylinebilder av norske journalister blir utstilling på SKUP

En ny norsk bylineadel utropes når den beryktede mediebransjeføljetongen «Jævla bra byline» dukker opp på årets utstilling på Galleri SKUP.


«Global-SKUP» tilbake til Lillehammer

SKUP er vertskap for den niende globale konferansen for undersøkende journalistikk i 2015. Sju år etter braksuksessen i 2008 er verdens største samling av journalister klar for Lillehammer 2.0.


Velkommen til Data-SKUP 2014

Her ser du programmet for dagskonferansen på NRK Marienlyst.


Data-SKUP 18. oktober

Etter 25 år med legendariske konferanser, tar SKUP nå et skritt videre og arrangerer data-SKUP. Det faglige påfyllet vil i sin helhet dreie seg om bruk av dataverktøyer som undersøkende metode i journalistikken.


Bakom vinnerprosjektene

Grundig research, innovativt metodearbeid og mange hindringer på veien er fellesnevnere for årets SKUP-vinnere. 


Skupvinnernes oppskrift

Dagbladet-journalistene Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli hadde i utgangspunktet ingen datakompetanse. Likevel fikk deres funn nasjonale sikkerhetsmyndigheter til å måpe. Lørdag kveld vant de Skup-prisen. 


Her er årets tre diplomvinnere

Aftenposten, NRK og Adresseavisen dro hjem Skup-diplomene. 


- Hjelp oss å grave

Ukrainske journalister har lagt ut tusenvis av hemmelige dokumenter på nettsiden Yanukovych Lekas. Nå ber de norske kolleger om hjelp til å grave. 


Har sluttet å telle diplomer

Gøran Skaalmo er prototypen på en SKUP-vinner, og sjenerøs nok til å dele av sine triks. 


Fikk CTRL

Dagbladet-journalistene Linn Kongsli Hillestad og Espen Sandli hadde i utgangspunktet ingen datakompetanse. Likevel fikk deres funn nasjonale sikkerhetsmyndigheter til å måpe. 


Stern går i dybden

Nina Plonka skriver gravesaker for sju millioner tyske lesere. Hun tror etterspørselen etter gravesaker i hjemlandet er på vei opp.  


Klikker på nettjournalistikken

- Det er på tide å slutte å klage over dårlig nettjournalistikk, og heller ta saken i egne hender, mener journalist Bjørn Vatne.  


Gråt etter Breivik-avhør

- Kan du hjelpe oss å avhøre Breivik? Dette spørsmålet fikk avhørseksperten Asbjørn Rachlew. På SKUP fortalte han hvordan avhørene av massemorderen foregikk.
Bladde gjennom tusenvis av overgrepsdommer

Elin Svendsen og Alexander Gjermundshaug i Romerikes Blad brukte mange timer på research og systematisering i sin prisvinnende artikkelserie om seksuelle overgrep mot barn.  


Sture Bergwall dukket opp på SKUP

Dømt og frikjent for åtte mord, løslatt etter 20 år - Thomas Quick, nå Sture Bergwall, opptrer offentlig for første gang på SKUP.
Slik er politiets avhørsmetode

Norges fremste ekspert på avhørsteknikk, Asbjørn Rachlew, forteller hvordan politiet gjennomfører avhør. Han mener journalister kan lære av politiets metoder.


- Dere trenger en norsk Snowden

De britiske journalistene som har vært tettest på Snowden-avsløringen har fått livene enda mer overvåket. Nå håper de en norsk varsler kan hjelpe gravearbeidet videre.


I USA for å lære datajournalistikk

I regi av SKUP og STUP har 10 lærevillige journalister ankommet Baltimore for å delta på datajournalistikkkonferansen NICAR. Tirsdag besøkte de USA Today.