Det startet med et drap
En elev som dreper en skolebestyrer fører til avsløringer om utnyttelse av utenlandske ungdommer ved en norsk skole.
Astrid Øvre Helland, 05.04.2014 12:17

Foto: Astrid Øvre Helland 

- Saken startet som en kriminalsak. Jeg er krimjournalist og ble sendt ut for å dekke et brutalt drap der en rumensk elev ved DRH Norway-skolen på Hornsjø drepte bestyreren ved skolen, sa Fredrik Grønningsæter i Gudbrandsdølen Dagningen under et foredrag på SKUP-konferansen.

Det som startet som et drap skulle rakst bli til noe mer. Da Grønningsæter intervjuet ansatte ved skolen synes han de oppførte seg merkelig.

- Det var som om de ikke ville svare eller kommentere, noe som er rart når de faktisk er offeret i saken.

- Ble plutselig sendt ut av landet

Journalister tok da kontakt med den siktede rumenerens kjæreste. Det hun fortalte overrasket ham.

- Ifølge henne ble hun plutselig sendt ut av landet, mot sin egen vilje. Hun fortalt også at skolen krevde at de jobbet mye, uten rettigheter.

Parallelt med å følge drapssaken mot rumeneren, prøvde Grønningsæter å nøste opp i hva som egentlig skjedde på skolen. Ved å kontakte tidligere elever fant han ut at elvene måtte jobbe lange vakter, ikke hadde arbeidskontrakter og at mye av lønnen gikk til skolen.

DRH Norway rekrutterer en rekke elever fra fattige land og de bor på skolen på Hornsjø. Elevene har arbeidsoppdrag for UFF, som har en rekke innsamlingsbokser for klær over hele landet. De skal også ha undervisning, men elevene mener de bruker mesteparten av tiden på å jobbe. Pengene skal gå til bistandsprosjekter, men elevene sådde tvil om det faktisk var tilfellet.

- Jeg fikk vite at elevene ble vurdert på en graf etter hvor mye penger de samlet inn. Rumeneren skulle visstnok ha ligget svært dårlig an på grafen.

Truet med rettsak

Til sammen skrev Grønningsæter tolv saker om skolen, samtidig som han måtte dekke vanlige lokale saker.

- Det ble mye arbeid og mye overtid, men man blir jo engasjert når man føler man jobber med en viktig sak.

Etter avsløringene ble Arbeidstilsynet blandet inn og startet granskning av skolen. Tilsynets rapport konkluderte med at skolen måtte gi elevene arbeidskontrakter.

I løpet av fjoråret ble Gudbrandsdølen Dagningen klaget inn til PFU av DRH Norway for sammenblanding mellom krimsaken og forholdene med skolene, men ble frikjent.

De ble også truet med rettssak.