Bladde gjennom tusenvis av overgrepsdommer

Elin Svendsen og Alexander Gjermundshaug i Romerikes Blad brukte mange timer på research og systematisering i sin prisvinnende artikkelserie om seksuelle overgrep mot barn. 

Lovise Ingeborg Gangnes, 05.04.2014 10:56

Foto: Jørgen Kvalsvik 

Lørdag morgen fortalte Svendsen og Gjermundshaug om arbeidsmetodene bak saken. 

 
RB-journalistene hadde i lengre tid ønsket å lage journalistikk på familievold. Da de startet gjennomgangen av overgrepsdommene fra Romerike de siste ti årene, forsto de raskt at aktualiteten lå på seksuelle overgrep mot barn.

 
- Det var flere overgrepssaker som gikk for retten i Romerike på den tiden, samtidig som Øygard-saken var veldig aktuell. Da skjønte vi at det var aktuelt å snevre inn på seksuelle overgrep mot barn, fortalte Gjermundshaug i foredraget. 

 
Journalistene brukte over en uke på å lese gjennom alle overgrepsdommene fra de siste ti årene. Tusenvis av dommer ble lest og kopiert. I følge Svendsen var det ikke vanskelig å få innsyn i dommene. Hun fortalte om et smertefritt og godt samarbeid med sorenskriveren.

 
For å utbrodere saken ba journalistene også politiet om innsyn i antall anmeldte overgrep. Ved å sette dette opp mot informasjonen fra dommene, som var plottet inn i Excel-dokumenter, fant de ut at 7 av 8 anmeldelser av overgrep henlegges. 

 
Til sammen produserte Svendsen og Gjermundshaug over 20 artikler om seksuelle overgrep mot barn. Artikkelserien vant Amedias journalistpris i 2013. Nå jobber journalistene videre med det opprinnelige prosjektet om familievold.