Graver over grenser

Klarer du å skaffe alle dokumenter tilknyttet et selskap, vil du til slutt finne den ene feilen du kan lage en sak av, sier researcher og journalist Miranda Patrucic.

Hanne Brønmo, 05.04.2014 11:50

Foto: Helle Gannestad 

«Magic!» står det på powerpointsliden til Miranda Patrucic.

Hun er journalist og researcher i Organized Crime and Corruption Project, OCCRP, og Center for Investigative Reporting i Sarajevo, og kjenner de fleste selskapsregistre og nettverktøy du trenger for å grave på kryss og tvers av landegrenser.

- Hold dere til brede søk. Du finner viktig informasjon overalt, du må bare vite hvordan du skal lete.

Databasen Obrbis leter opp strukturen i ulike selskaper, mens siden Lexis Nexis får opp Røkkes forbindelser til Florida. Mange av sidene koster det penger å få tilgang til, men det finnes måter å få tilgang til dem på uten å betale noe.

- De fleste bibliotekene tilknyttet handelshøyskoler kjøper tilgang til disse sidene, uten at studentene som går der aner hvilke ressurser som finnes i dem, forteller Patrucic.

 

Tilgjengelig paradis

Journalisten kjenner skatteparadiser som Panama, Malta, Seychellene og Kypros godt fra innsiden - i alle fall selskapene som er registrert der. I sistnevnte land var det i åresvis umulig å få lete i selskapsregistre. Nå har de databaser tilgjengelige på nett.

- Jeg tror mange journalister har en mental sperre på å bevege seg utenfor sitt hjemland, mye av grunnen er antageligvis språk. Med Google translate er det egentlig enkelt å oversette informasjonen du finner.

Hun håper at flere journalister vil ta i bruk verktøyene, som CIR har samlet i en egen database på sine hjemmesider.

 

Egnet for sofaslitere

- Vi er ikke smartere, flinkere eller mer språkkyndige enn noen andre her i rommet. Det som skiller oss er at vi ikke er redd for å se nærmere på utenlandske selskaper, sier journalisten.

OCCRP er finansiert av stiftelsen Open Society og Google ideas. De har egne researchere i både Panama, Midtøsten og Afrika som er spesialister på sitt felt. Patrucic tør ikke tenke hvor mange timer hun har brukt på å grave i ulike selskapsregistre.

- Det er så mange viktige historier å fortelle, om korrupsjon, hemmelige eiere og skattesnyltere. Ved å lære bort disse teknikkene kan enda mer oppdages, sier hun.

Det er hardt arbeid, men trenger ikke være ukomfortabelt, minner Patrucic om:

- Du trenger ikke reise deg fra sofaen en gang. Dette kan du gjøre mens du drikker kaffe på Starbucks.