Sture Bergwall dukket opp på SKUP

Dømt og frikjent for åtte mord, løslatt etter 20 år - Thomas Quick, nå Sture Bergwall, opptrer offentlig for første gang på SKUP.


Foto: Jørgen Kvalsvik Foto: Helle Gannestad 

Svenske Sture Bergwall, alias Thomas Quick, overrasket en samlet SKUP-konferanse fredag kveld, da han stilte opp til Late Night Show med Svein Tore Bergestuen på Quality Hotel i Tønsberg.

 
63-åringen ble på 90-tallet dømt for åtte drap etter egen tilståelse. Han "tilstod" også 31 andre drap, men trakk i 2008 tilbake samtlige innrømmelser i et intervju med avdøde Hannes Råstam. Det var den granskende journalistikken til Råstam, Jenny Küttim og Dan Josefsson som fikk Bergwall renvasket. De to sistnevnte skal fortelle om sine metoder på SKUP lørdag.

 

Glad SKUP tar opp problematikken


 
Siste Skup fikk noen minutter med Bergwall før han kom til Tønsberg fredag ettermiddag. 

 
– Dette er første offentlige opptreden siden du ble frikjent i fjor. Hvilke forventninger har du til Skup-konferansen?

– Jeg har sett fram til den og er takknemlig for at SKUP tar opp Thomas Quick. Jeg ble fellt for tre mord i Norge, og egentlig er det en like stor rettsskandale her i landet som i Sverige. Jeg syns det er viktig at Thomas Quick belyses.

– Hvorfor velger du å komme til Skup-konferansen nå?

 
– Jeg gjør det for det er viktig at Norge tar tak i denne historien. I Sverige har det vært en undersøkelseskommisjon, og jeg veit det finnes en i Norge. Likevel tror jeg ikke at det har vært ordentlig undersøkende journalistikk rundt dette her i Norge. Det er viktig, og derfor kommer jeg hit i dag. 

 
– Hvilke forventninger har du til å møte media igjen i kveld?

 
– Mine forventninger handler om at jeg syns det er viktig at SKUP tar opp tilfellet Thomas Quick. Thomas Quick-skandalen. Det er en rettsskandal som var like stor i Norge som i Sverige. Jeg ble dømt for tre mord i Norge. Mange mennesker i Norge er berørt av skandalen, sier Bergwall.

 

Hemmeligholdt


 
Bergwalls første offentlige opptreden siden frikjennelsene har vært hemmeligholdt for deltagerne siden besøket. Bergwall ble en fri mann for to og en halv uke siden. 

 
Han reiste fra Åre i Sverige fredag morgen sammen med sin bror, og ble smuglet inn en bakdør på Quality Hotel rett før underholdningen startet i Osebergsalen.

 
Bergwall har vært innlagt på Säter rettspsykiatriske klinikk siden 1991. Da var han allerede dømt for seksuelle overgrep mot fire gutter, vold og gisseltaking. Sistnevnte forbrytelse fikk ham innlagt på psykiatrisk avdeling.

 
Han kommer ikke til å overnatte i Tønsberg, ifølge SKUP-styret.