Lær datagraving i USA

Vil du bli med til den ypperste konferansen om datastøttet journalistikk? STUP og SKUP arrangerer reise til NICAR i Atlanta, USA fra 2. til 8. mars 2015.

12.11.2014 13:41

Grafikk: IRE/NICAR

Her kan du bli med til den ypperste konferansen om datastøttet journalistikk i verden. Kursleder er John Bones i VG, styremedlem i SKUP og initiativtager til nyskapningen Data-SKUP. Han har vært på NICAR 10 ganger tidligere, fem ganger som foreleser.

Påmelding skjer via STUPs nettsider

Hva er NICAR?
På NICAR-konferansen i USA lærer du elementære eller avanserte teknikker for undersøkende, databasert journalistikk. The National Institute for Computer Assisted Reporting (NICAR) er en underavdeling av IRE, Investigative Reporters and Editors. Hvert år siden 1994 har NICAR arrangert denne konferansen i forskjellige byer, og i år er vertskapsbyen Atlanta. STUP og SKUP arrangerte tilsvarende kurs i fjor, og responsen blant deltagerne var så overveldende at suksessen gjentas i år. Det er ventet omkring 1000 deltakere til konferansen i 2015.

På konferansen gis det praktisk undervisning i alt fra elementær Excel til programmering, du kan lære mapping eller statistikk, databasebygging eller tekstanalyser, få undervisning i app-bygging og visualiseringsteknikker, bli bedre i å bruke sosiale medier til journalistisk research eller få innføring i sosial nettverksanalyse. Blant mye annet.

I tillegg til de praktiske kursene, er det også et bredt tilfang av seminarer der databaserte saker blir presentert og forklart. Dette kan gi deg inspirasjon til å utvikle egne saker når du kommer hjem igjen. Det er ikke vanskelig å knytte kontakter blant amerikanerne, og de hjelper deg gjerne hvis du står fast på noe.

Kurset arrangeres av STUP i samarbeid med SKUP, og kursleder John Bones er godt kjent både med menneskene og de faglige tilbudene. Han kan formidle kontakt med de miljøene du måtte ønske. Før kurset vil han kartlegge nivået blant deltagerne og gi råd som er tilpasset hver enkelt av deltagerne. Både nybegynnere og drevne brukere av datajournalistikk vil ha utbytte av kurset.

Kursplan
Mandag 2. mars : Avreise fra Oslo Gardermoen
Tirsdag 3. mars: Besøk hos CNN i deres hovedkvarter i Atlanta.
Her møter vi avdelingen for datavisualisering.
Onsdag 4. mars: Besøk hos The Atlanta Journal Constituion. Her møter vi avdelingen for gravende journalistikk
Torsdag 5. mars til søndag 8. mars: NICAR-konferansen 2015
Søndag 8. mars: Hjemreise

Praktiske opplysninger
Basiskunnskaper i Excel og Access er en fordel for å få best mulig utbytte av konferansen. Derfor vil det bli gitt undervisning i dette de to dagene før konferansen starter.
Under selve konferansen vil du hver dag bli tilbudt eksklusive lunsjmøter med toneangivende journalister, ledere og utviklere i innflytelsesrike amerikanske miljøer.

Kurset følger STUP-ordningens ordinære regler for opptak og karantene. Mer om det praktiske kan du lese her.

Reise, konferanseavgift, hotell og noen måltider dekkes av STUP. Konkret hva som dekkes og ikke, vil dere få beskjed om, sammen med annen praktisk info før avreise.
Åpent for MBLstup og Fristup.

Påmelding skjer via STUPs nettsider