- Dere trenger en norsk Snowden

De britiske journalistene som har vært tettest på Snowden-avsløringen har fått livene enda mer overvåket. Nå håper de en norsk varsler kan hjelpe gravearbeidet videre.


 Journalist Peter Svaar ledet en nesten fullsatt sal gjennom intervjuet med journalistene som med hjelp fra Edvard Snowden avslørte at det som er lovlig, ikke nødvendigvis er riktig.

 
Det førte blant annet til at de måtte bruke tre timer på å ødelegge maskinene med hemmelige dokumenter fullstendig, etter ordre fra den britiske etterretningsorganisasjonen GCHQ. Et år med publisering av historier fra svært hemmeligstemplede dokumenter har hatt sin pris. 
 
- I arbeidet med boken om Snowden opplevde jeg flere ganger at noen styrte maskinen min og trykket på delete-knappen mens jeg skrev mindre flatterende ting om NSA. Jeg prøvde å kommunisere med dem, men fant aldri ut av hvem de var, forteller Harding.
 

En “believer"

Journalisten har skrevet bok om gåten Edvard Snowden, 29-åringen uten utdannelse og sikkerhetsklarering som klarte å få tilgang til verdens mest hemmeligstemplede dokumenter.
 
- Hans CV er ikke imponerende, men hans tekniske ferdigheter er svært imponerende. Han gikk fra å være en som virkelig trodde på USA, til å stadig bli mer desillusjonert i sitt syn, sier han. 
 
Snowden hadde tilgang til NSAs intranett for å kunne fikse tekniske ting, men begynte etterhvert å samle dokumenter. Til slutt satt han med et sted nesten 100.000 filer i hendene sine. Etter nitidig arbeid i et lukket sikkerhetsrom i London kunne The Guardian avsløre at det amerikanske teleselskapet Verizon utleverer teledata fra millioner av amerikanere til den hemmelige sikkerhetstjenesten NSA.
 
- Vi var svært nervøse, siden ingen journalister hadde sett dette materialet tidligere. Vi måtte prøve å holde fast i det som hadde offentlighetens interesse, sier Johnson til Siste Skup.
 

Norge er en viktig “frenemy”

Norge har hatt et overvåkingssamarbeid med USA og England i flere tiår. I høst skrev Dagbladet at amerikansk etteretning har samlet inn data fra 33 millioner telefonsamtaler i Norge. I etterkant gikk E-tjenesten ut for å avkrefte at dette gjaldt norske samtaler. Harding tror på Dagbladets historie. 
 
- Den stemmer overens med annen informasjon vi har om telefonovervåking, men jeg ønsker ikke å få norsk etteretningstjeneste på nakken, sier han lattermildt.
 
Han mener likevel at det finnes ubesvarte spørsmål som ivrige gravere kan ta tak i.
 
- Det ville overraske meg om ikke Jens Stoltenberg og andre nøkkelpersoner i regjeringen ble telefonovervåket fra 2001, som vi vet har skjedd i mange andre land. Med litt flaks kan dere få hjelp av en norsk varsler, sier Harding.
 

- Ingen honningkrukke 

 
- Hadde vi brukt dokumentene til å lage en søt samling med historier, hadde det vært bortkastet. Det var viktigere for oss å skape en politisk debatt om personvern og overvåkning, sier Johnson. 
 
The Guardian har valgt å droppe betalingsmur for å la alle få tilgang til avsløringene. Det koster penger, men det er det vært, i følge redaktøren. 
 
- NSAs mål er tydelig, de skal overvåke alt og alle. Men hvor er den demokratiske debatten oppe i alt dette? Det spennende nå er å se om det blir noen forandringer ut over det kosmetiske, sier Johnsen.