En bunke brev ble starten på historiens mest leste sak hos Bergens Tidende.
— Er dere klar for en veldig sterk seanse? Jeg gråt under generalprøven, sier møteleder Camilla Bjørn, før hun introduserer tre av journalistene bak en fjorårets mest leste saker: Historien om Janne som vokste opp i en hverdag med rus, vold og overgrep sammen med lillebroren Ronny.
Det begynte med at de ble kontaktet av en kvinne som hadde lest en annen artikkel Bergens Tidende hadde skrevet om rus og manglende omsorg. «Det fikk meg til å tenke på min venninne,» skrev kvinnen. Hun ga dem en bunke brev. Det ble starten på en artikkel som skulle få 1,1 millioner sidevisninger på BT.no og 50 000 delinger på Facebook.
Men journalistene fra Bergens Tidende — Ingrid Fredriksen, Anne Elin Hovden og Ingunn Røren — kunne fortelle at det ikke var noen enkel sak å jobbe fram.
— Det var ikke få ganger i denne dokument-jakten at vi stanget hodet i veggen. Vi sto bom fast.
Janne-saken fikk etter hvert sitt eget rom i redaksjonen, fullt av bilder og dokumenter. De intervjuet, ringte, leste brev, søkte om innsyn i dokumenter og kontaktet gamle naboer av Janne og Ronny. For å få oversikt lagde de en tidslinje — et grep de ikke kan få rost nok.
— Det hjalp oss til å faktasjekke ting raskt, helt til siste publisering, sa de.
Det som kanskje var mest spesielt med gravesaken, var måten den ble fortalt på, med fortellende journalistikk. I stedet for å proppe saken full av dokument-henvisninger, valgte de å fokusere på historien og scener.
— Det var litt sånn at vi hadde vondt i magen dagen før publisering. Og det har jeg ikke hatt på mange år, sier Røren.
Etter en vellykket framføring, der spørsmålsrunden i etterkant ble mer en runde av ros, sier de tre journalistene at de har lært «utrolig mye» av saken.
— Det viktigste er å ikke gi seg. Vi kaller oss Team Kleggen, sier Røren.