- Hjelp oss å grave
Ukrainske journalister har lagt ut tusenvis av hemmelige dokumenter på nettsiden Yanukovych Lekas. Nå ber de norske kolleger om hjelp til å grave.
Astrid Øvre Helland, 05.04.2014 18:48

Foto: Astrid Øvre Helland 

Natt til 22. februar flyktet den ukrainske presidenten Viktir Janukovitsj fra sitt presidentpalass utenfor Kiev. Dagen etter strømmet skuelystne og journalister til palasset. Der fant de tusenvis av dokumenter som fløt i en innsjø på eiendommen. De fant også mange brente dokumenter og dokumenter som var gjemt bort. Slik startetYanukovych Leaks.

Medierådgiver Oleg Khomenok og Vlad Lavrov fra Kiev-posten er på Skup for å fortelle hvordan de reddet dokumentene og hva de gjorde med dem.

Journalistene som fant dokumentene ble fortalt at om de ikke tørket dokumentene innen 72 timer, ville de bli ødelagt. De tok i bruk hårfønere, sauna og vifter for å tørke dokumentene. 24 timer i strekk jobbet de med å redde dokumentene. Da papiret hadde tørket, ble det så skannet før de ble lastet opp på en nyopprettet nettside kaltYanukovychf leaks.

- Avslørte korrupsjon

På noen dager var flere tusen dokumenter lastet opp på internettsiden. De ba så folk lese dokumentene og tipse dem, samtidig som de selv leste i arkivet.

- Det var rett og slett for mange dokumenter til at vi journalister kunne lese gjennom alle disse dokumentene selv.

Sakene som kom ut basert på dokumentene omhandlet blant annet korrupsjon, ulovlig overvåkning og presidentens enorme pengebruk.

- Jeg leste dokumenter som fortalte om enorme mengder penger gitt til bedrifter og selskaper som gjorde tjenester for presidenten, Ved å følge pengene kom vi frem til avsløringer som ville fått de som var innblandet fengselsstraffer, sier Vlad Lavror.

Ville dokumentere alt

Han leste også presidentens private sikkerhetssjefs notatbok, der fant han ut hvordan sikkerhetssjefen hadde fulgt med på journalister og overvåket dem.

- Presidenten var veldig opptatt av å arkivere og dokumentere alt mulig, så vi har kilder på alt sammen. Vi er allerede i gang med undersøkelser. Jeg holder på å skrive en historie om presidentens private jaktlag, hvem som deltok og hvor mye de kostet. I tillegg ser vi nøyere på presidentens veldedighetsfond for å se hva pengene egentlig ble brukt til, sier Khomeok.

De to journalistene håper både journalister og privatpersoner besøker nettsiden og leser dokumentene. Alle kan logge seg inn på nettsidene og mange av dokumentene er tilgjengelige på engelsk.

- Vi ønsker at andre skal skrive saker om dette. Håpet er at så mange som mulig leser dokumentene og enten skriver saker eller tipser oss. Det håper vi norske journalister også vil gjøre. Informasjonen i dokumentene er av offentlighetens interesse og de fortjener å vite hva som står i dem. Vi har over 20.000 dokumenter påYanukovych Lekas for øyeblikket, og skal legge ut flere i ukene som kommer, sier Khomenok.