- Det er på tide å slutte å klage over dårlig nettjournalistikk, og heller ta saken i egne hender, mener journalist Bjørn Vatne.
Den i egne ord “sure kulturfaen” Torgrim Eggen elsker tabloiodjournalistikk, men hater slurv. Han kom med flere fargerike beskrivelser av journalisten og hverdagssliteren, som må fylle klikkraten til alle døgnets tider.
- Du henter stoff fra lugubre nettsider, limer det inn i Google translate og så publiserer du. Samfunnoppdrag fullført. Vil egentlig fremtidens mennesker forstå noe av våre nyheter, spurte Eggen.
Forfatteren mener det for tretti år siden var umulig å forutse hvilken viktig valuta klikket skulle bli.
- I dagens journalistikk produseres det verken kunnskap eller informasjon, bare synsing og kuriosa, sier Eggen.
Ble «dårligere», vant respekt
Endeløse kveldsvakter med saker om fergefri og E39 fikk journalist Bjørn Vatne i Sunnmørsposten til å skrive et nyttårsforsett om bli en dårligere journalist. Han var lei av forutsigbarheten. Innlegget vakte stor begeistring både hos lesere og kolleger.
- Mange lesere etterspør saker som gir mening. Det kan være alt fra eksistensielle spørsmål til moralske utfordringer. Poenget er å overraske, sier Vatne.
Foreløpig har det blant annet resultert i et intervju med Ikeas chatrobot om meningen med livet.
- Ved å tvinge meg selv til å være bevisst på hva jeg ønsker å ha på trykk, får jeg respekt som journalist, sier han.
Ønsker å bli kvitt barnesykdommene
Nettavisens økonomi overlever på et stadig høyere antall daglige lesere. Sjefredaktør Gunnar Stavrum mener hele bransjen er inne i en omstillingstid hvor økonomien har sterke føringer.
- De mest lønnsomme medieaktørene i dag er nettavisene, som har mulighet til å bruke ressurser på å skape kvalitetsjournalitikk. Det er ingen grunn til at barnesykdommene skal henge igjen, sier Stavrum.
Han understreket flere ganger at puppeglipp-sakene deres ikke var de mest leste, men en del av miksen til nettstedet.
- Nettet er en gave og en forbannelse vet hele siden hvordan en sak leses. En viktig sak kan med få grep løftes og bli bedre lest, men samtidig skaper det en tilbøyelighet til å lage puppeglippsaker.
- Det er ikke noe galt i nettet, men nå må vi bli voksne, sier stavrum.