Nina Plonka skriver gravesaker for sju millioner tyske lesere. Hun tror etterspørselen etter gravesaker i hjemlandet er på vei opp.
— Jeg er ingen fotballfan, men jeg er fascinert av fotball. Det er ekstremt populært i Tyskland, men få tenker over at det også er en business, sa Nina Plonka i foredraget «Slik holder du orden i galskapen».
Plonka har vært med å avsløre kampfiksing i europeiske landskamper, tyske rappere med bånd til mafiaen og investorer som kaster bort tyske skattepenger. Alt som en del av det seks personer store graveteamet i Stern. Magasinet har 200 journalister og redaktører, og blir lest av sju millioner tyskere hver uke.
Så hvordan holder de orden i galskapen? Plonka og kollegene bruker blant annet et eget dataprogram, utviklet av Stern selv, kalt THEO. Der kan de systematisk legge inn dokumenter, blant annet med kilden for opplysningene og hvem som har lagt det inn.
Det gjør det lettere både å holde oversikt over store prosjekter, og kommunikasjon blir enklere.
— På denne måten unngår vi at alle sender epost til alle, og ingen leser dem fordi ingen klarer å holde følge med alt, sa hun.
Plonka har under hele journalist-utdannelsen vært opptatt av den undersøkende delen av yrket. Da hun tok mastergraden i Australia hadde hun praksis i en regionsavis der hun jobbet sammen med en undersøkende journalist. Under en annen praksis-periode, i New York, fikk hun jobbe hos Pulitzer pris-vinnende ProPublica.
Den tyske magasinjournalisten mener gravejournalistikken har gode forhold i Tyskland.
— Jeg synes det går okay. Jeg tror det er en etterspørsmål etter dybde-journalistikk. Vi har flere graveteam enn for et par år siden. Jeg tror Stern og andre magasiner ønsker å investere i undersøkende journalistikk.