Har sluttet å telle diplomer

Gøran Skaalmo er prototypen på en SKUP-vinner, og sjenerøs nok til å dele av sine triks. 

Hanne Brønmo, 05.04.2014 18:59

- Det viktigste er at man må vite hva man vil ha, og at man er villig til å jobbe for å få det.
Som trippel SKUP-prisvinner er DN-journalist Gøran Skaalmo en å stole på når det gjelder tips og triks innen undersøkende journalistikk. Han lager vinnersaker av alt fra klimakvoter til korrupte konsulentfirmaer. Selv mener han at han er priviligert som får jobbe i en redaksjon med ressurser og viljer til å satse på journalistikk.
- Vi har muligheten til å lage store saker, men det er også en stor forpliktelse for oss som jobber der. I Dagens næringsliv ønsker vi at sakene skal være viktige, aktuelle, overraskende og underholdende, og det preger researchmetodikken, sier journalisten.
 

Skaalmo forteller at nesten en tredjedel av arbeidet legges i å gjøre research på selve historien.
- Skal du først jobbe med en sak to eller tre måneder i strekk, er det nødt til å komme ut noe i den andre enden. Man må ha en idé som kan man vet kan ende opp som en sak, men man kan ikke alltid få en fulltreffer, sier han.
 

En av metodene han ofte benytter for å komme så tett på kilder og interessante personer som mulig, er å kjøre forbi der de bor og se på huset. Dette er en del av Skaalmos grunnresearch.
Detaljnivået i dokumentasjonen er svært stor. Jo mer du vet, jo mer får du vite.
- Jeg har jobbet opp et system som gjør at hode automatisk tenker svært ryddig. Strukturen på foredraget er også laget systematisk på en a4-side, på flyet fra Stockholm., forteller Skaalmo.