VG-journalister tok SKUP-prisen
TØNSBERG (VG Nett) VG-journalistene Rolf J. Widerøe og Tor Strand ble lørdag kveld kåret til årets gravejournalister - og tildelt SKUP-prisen.
21.03.2004 12:21

Rolf J. Widerøe (t.h.) og Tor Strand feirer SKUP-prisen for arbeidet med prosjektet "Lucia-stiftelsen". Foto: Anita Arntzen.

PER VALEBROKK, STIG TORE LAUGEN

SKUP-prisen er norsk presses hederspris og den høyeste utmerkelsen man kan få som journalist i Norge. VG er også den avisen som gjennom tidene har fått flest utmerkelser fra SKUP (Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse).

58 innsendte artikler

De to journalistene fikk prisen for sine avslørende artikler om psykiateren Sharok Ezazi og Lucia-stiftelsen, i knallhard konkurranse med i alt 58 innsendte arbeider.

- Dette er bare stort. Det viser at det lønner seg for redaksjoner å ta seg tid og råd til å avsette medarbeidere til å granske ting som Lucia-stiftelsen og Ezazi-saken. I det lange løp er det det som gjør at aviser fortsatt er verd å lese, sa en svært glad Tor Strand til VG ved midnatt.

Lang prosess

Sammen med kollega Rolf J. Widerøe har han i lang tid fulgt med Ezazi og Lucia-stiftelsen. Det gikk imidlertid to år fra de første gang hørte om Ezazi og hans virksomhet, til den første artikkelen sto på trykk i VG.

«Sakte, men sikker rullet journalistene opp en virksomhet som skulle vise seg å inneholde det meste. Utad en idealistisk stiftelse som ga bo- og behandlingstilbud for barn og voksne med store psyksiske problemer, innad et sted som brukte tunge kriminelle som miljøarbeidere - medarbeidere som koblet av med torpedovirksomhet og narkotikakriminelt på fritiden,» skriver juryen i sin begrunnelse for tildelingen.

Artiklene til de to VG-journalistene førte til den største politirazziaen som har vært gjennomført i Oslo, da 70 politifolk slo til mot 18 adresser.

«Arbeidet viser journalistikk av ypperste klasse. Journalistene har jobbet under til dels svært vanskelige forhold, med trusler mot liv og helse hengende over seg,» skriver juryen videre.

- Gledelig

Nyhetsredaktør i VG, Hans Christian Vadseth, var i går kveld - naturlig nok - strålende fornøyd med juryens valg.

- Det er gledelig at en jury som skal vurdere kvaliteten på journalistikken, finner at VG har gjort det stykke arbeid som er det beste i norsk presse, sier Vadseth.

SKUP-prisen består av SKUP-kuben - laget av Røros-kunstneren Synnøve Korssjøen - samt 50000 kroner.
 

Gjengitt med tillatelse fra VG Netts ansvarlige redaktør, Torry Pedersen,