Romfordeling på SKUP-konferansen

Menneskerettighetsorganisasjonen Norwatch stiller i forrige utgave av Journalisten spørsmålstegn ved om de store redaksjonene favoriseres på bekostning av de små ved romfordelingen på de årlige SKUP-konferansene.

Jeg er smigret over at Norwatch mener at kvaliteten på innkvarteringen under konferansen er å oppfatte som et sentralt menneskerettighetsspørsmål. Vanligvis rapporterer organisasjonen om oljefondet, korrupsjon, våpenhandel og kongeformuen.

Samtidig må jeg skuffe organisasjonens David Stenerud med at det hvert år er arrangørhotellene, og ikke "SKUP-administrasjonen" (som Stenerud kaller oss som sitter i styret) som rent praktisk fordeler hvem som får hvilke rom på SKUP-konferansene. Det er en umulighet for oss som arbeider på ulønnet, frivillig basis med SKUP og konferansen hvert år å være dypt inne i alle avgjørelser. Men SKUPs ledelse, ved den til enhver tid sittende leder, gir (muntlig eller skriftlig) en prioriteringsliste til arr. hotellet på enkeltpersoner som har særskilte behov for å bo på arrangørhotellet. Dette gjelder SKUPs styre, representantskap og andre som har praktiske oppgaver på selve konferansen (forelesere, programledere, m.v.), samt de som har representasjonsoppgaver på konferansen (ledere/sjefer som trenger plass til å ha medarbeidere samlet, m.v.).

Her har medietilknytning overhodet ingenting å si.

Utover dette forsøker vi å innfri særskilte ønsker, utifra et "first come-first serve"-prinsipp. I år fikk alle, både privatpersoner og bedrifter, som hadde særskilte ønsker disse innfridd. Men dette håndteres rent praktisk av Institutt for Journalistikk (som SKUP kjøper sekretariatstjenester av) og hotellet, uten at verken jeg selv eller resten av SKUP-styret er direkte involvert. Dette for nettopp å unngå å bli beskyldt for å favorisere egne kolleger.

I år fikk alle oppfylt sine ønsker, utifra hva jeg har greid å bringe på det rene.
For øvrig kan SKUP i dag publisere romfordelingen, "for første gang", for å berolige de som eventuelt skulle være bekymret over mulige menneskerettighetsbrudd begått mot journalister i Tønsberg i mars.

Av listen kan man se at Dagbladet, Aftenposten og NRK helt eller i betydelig grad bodde på andre hoteller enn arrangørhotellet.

Listen er i sin helhet å finne på SKUPs websider for de som ønsker å gjøre egen, selvstendig og grundig research. Det kan være like greit å presisere med en gang: Når jeg i ettertid ser at VGs delegasjon ble innlosjert på arrangørhotellet, skjedde dette UTEN at dette er blitt saksbehandlet av meg som leder og VG-journalist.

For øvrig kan det i parantes bemerkes at av 18 frilansere som deltok på konferansen, var et flertall innkvartert på Quality. I tillegg var mange delegasjoner fra mindre redaksjoner innlosjert på arr. hotellet.

Stenerud fra Norwatch fortalte aldri til meg hva han ønsket hotellisten til. Det er riktig, som jeg opprinnelig skrev i et par mailer til ham, at den opprinnelige listen inneholdt personvern-relaterte opplysninger. Når jeg nå velger likevel å bruke SKUPs penger for å lage en slik liste, er det fordi jeg ønsker å avverge at det ovenstående ryktet får lov å bre seg mer enn absolutt nødvendig. SKUP er et sted for alle, ikke bare journalister fra de store Oslo-redaksjonene.

Neste gang Norwatch velger å publisere ubekreftede rykter og tips - selv om det bare er i et leserinnlegg - kan det kanskje være et tips utifra journalistikkens ABC å konfrontere "den granskede" med tesen først.

For øvrig vil jeg slå fast at dersom Norwatch eller andre skulle ønske innsyn i SKUPs drift, det være seg regnskaper og/eller underbilag, er det bare å ta kontakt. Regnskapene vil vise at vi ikke er involvert i verken våpenhandel eller korrupsjon i den tredje verden.