Kriminelt annerledes i Sverige

VGs Trond Viken har laget en nyttig krimveileder for norske journalister som skal jobbe krim i Sverige.

13.09.2004 14:15

- Det er lett å tråkke i salaten i Sverige. Jeg vet ikke hvor mange ganger "skäligen mistenkt" har blitt forvekslet med "skjellig grunn til mistanke" i norske redaksjoner, sier Viken.


Foto: Thomas Andreassen, VG.

Han jobber selv mye i Sverige, men har base ved VGs Østfold-redaksjon i Fredrikstad. Viken forteller at heftet også ble tatt godt imot hos den svenske påtalemyndigheten, som ofte bruker mye tid på å forklare norske journalister om hvordan ting foregår i Sverige. Åklagarmyndigheten i Göteborg har bidratt mye til veilederen. Visste du forresten at en svensk polisinspektör som regel bare er politibetjent?

- Generelt har du krav på mye mer informasjon i Sverige, enn i Norge. Men du må vite hva du skal be om, og hvordan du går frem, sier Viken.

Journalisten har fått penger fra Studiepermisjonsordningen (STUP) og tre ukers permisjon fra VG for å lage veilederen, som nå gjøres gratis tilgjengelig for alle som nedlastbar fil på SKUPs hjemmeside.


VG-journalist Trond Viken

- Ideen til veilederen fikk jeg etter drapet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh. Høsten 2003 fortalte norske nettaviser at 35-åringen, som først var siktet for drapet, var pågrepet. I et halvt døgn før han faktisk var tatt, ble mannen beskrevet som pågrepet i norske medier. Dette er nok et godt eksempel på elementær svensk-norsk snublejuss: "Annhållen i sin frånvaro", som betyr "siktet og etterlyst", ble oversatt til anholdt/tatt, forteller Viken.

VG-journalisten har tidligere jobbet i Aftenposten, Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), Advokatbladet og Sarpsborg Arbeiderblad.