Svenske Wallraff-journalister avslører rasisme på arbeidsmarkedet

Fire unge studenter har på oppdrag fra Dagens Nyheter avslørt hvordan svenske arbeidsgivere systematisk diskriminerer personer med feil navn og feil hudfarve. Wallraff-metoden de brukte var så bra at integrasjonsminister Mona Sahlin nå vil adoptere den i kampen mot rasismen.

Jan Gunnar Furuly, 07.09.2004 14:52

Dagens Nyheter publiserte mandag 6. september den første artikkelen i en serie om diskriminering på arbeidsmarkedet. Avisen ansatte fire unge studenter som journalister, og ba dem agere som arbeidssøkere på tilsammen 366 ledige jobber.

Resultatet viser helt klart at personer med "feil" navn og "feil" kulturbakgrunn må finne seg å bli avvist av mange potensielle arbeidsgivere.

Under tittelen "Rebin? Nej, tack. Fredrik? Ja, velkommen", slår avisen fast at hver femte ledige jobb i Sverige er stengt for innvandrere.

DN har brukt samme metode som FNs arbeidsbyrå, ILO, har utarbeidet. Metoden brukes i mange land for å måle hvordan arbeidsgivere møter arbeidssøkende. I Sverige har metoden vært forbudt siden det Sosialvitenskaplige forskningsrådets nemnd mente den var uetisk.

De fire studentene var alle menn, i samme alder, og hadde tilnærmelsesvis samme arbeids- og studieerfaring. Det eneste som skilte de fire var deres etniske bakgrunn: Linus Larsson og Fredrik Dahlstrøm er svenske, mens Rebin Solevani er født i Kurdistan og Hakim Chebchoub har røtter i Tunis og Finland.

Tirsdag 7. september skriver Dagens Nyheter at integreringsminister Mona Sahlin vil gjeninnføre Wallraff-metoden i Sverige, og la statlige inspektører undersøke hvorvidt arbeidsgivere diskriminerer de arbeidssøkende.

Les mer om graveprosjektet i DN her.