Skittentøyvask for åpen scene
Researcher Tarjei Leer-Salvesen hevder at han vet at brevet som er sendt fra Aker Kværner til kringkastingssjef John G. Bernander inneholder personangrep mot Erling Borgen og hans journalistikk.
Kristian Mykleset, 01.04.2006 18:40

SINT: Erling Borgen tok ett oppgjør med NRK og faktaavdelingssjef Egil Sundvor under panelebatten på SKUP lørdag ettermiddag. Researcher Tarjei Leer-Salvesen i midten. Foto: Amund Øysteinsson Trellevik

Debatten rundt NRKs nei til Erling Borgens dokumentarfilm har tatt av. Lørdag ettermiddag ble det skittentøyvask for åpen scene da NRK, TV2 og filmselskapet braket sammen til debatt på SKUP-konferansen.

Ifølge Borgen skal Aker Kværner ha sendt et brev til ledelsen av NRK rett før avgjørelsen om å stoppe dokumentaren ble tatt. Han er nektet innsyn i brevet. Lørdag hevdet Borgens researcher Leer-Salvesen at han kjenner inneholdet.

Aker Kværner på Guantanamo
- Jeg vet at deler av brevet som Kværner har sendt til Bernander inneholder personangrep mot Borgen og hans journalistiske metoder, sier Leer-Salvesen.

Dokumentaren handler om Norges rolle i Irak-krigen. Borgen avslører en rekke forhold om Norges deltakelse, blant annet at Aker Kværner var en viktig bidragsyter til byggingen av Guantanamobasen på Cuba.
Borgen føler at han har rett til å se brevet ettersom det handler om ham.

Forstår debatten
- Jeg har etterlyst det i flere uker uten å få se det. Jeg føler at jeg er part i denne saken, og at jeg derfor har innsynsrett. NRK har stilt en rekke etiske krav til meg. Da kan vel også jeg stille etiske krav til NRK, sier Borgen, som forstår at saken skaper debatt.

- Det er ikke hver dag en kringkastingssjef stopper en dokumentar som setter søkelyset mot de mektigste kreftene i Norge. Det er klart at når en kommersiell kanal som viser reklame for Aker Kværner sier ja til å vise den, så forstår folk at det er noe galt, sier han.