– Lekkasjer skaper forhåndsdømming
Riksadvokat Tor Aksel Busch mener lekkasjene fra Nokas-saken har gått utover rettssikkerheten. Mediene har derimot ingen planer om å slutte med jakten på opplysninger som forteller sannheten.
Kristian Mykleset, 01.04.2006 12:21
TV 2s sending av lydfiler fra nødsambandet under Nokas-ranet, var grunnlag for dagens debatt. Riksadvokaten var klar i sin dom.
- Reportasjen til TV 2 sier ikke noe om skyldspørsmålet, men jeg må si jeg er bekymret for forhåndspåvirkningen av publikum. Jeg mener at reportasjen skapte et ønske om at noen måtte bli dømt, slik at de som så den for eksempel ikke var egnet til å sitte i juryen. En slik reportasje skaper påvirkning før rettssaken, sa Busch.
På sin side i panelet hadde Busch forsvarsadvokatene Trygve Staff og Morten Furuholmen. Fra mediene var Karianne Solbrække fra TV2 og Øystein Milli fra VG. De to etterlyste større grad av åpenhet i politiet.
- Jeg gjør det jeg kan for å komme utenom informasjonsavdelinger i politiet, Kripos og politidirektoratet. Dessverre er det blitt slik at folk som ikke har peiling på ting skal uttale seg. Jeg tror styring av informasjon skaper lekkasjer, sier Solbrække.