Sendte hele redaksjonen på gravekurs
Aftenposten knuste Romerikes Blad i den såkalte vannverkssaken. Da bestemte redaktør Arne Kongsnes at journalistene skulle på gravekurs.

Her er hele gjengen fra Romerikes Blad på gravekurs på SKUP. Bak fra venstre: Øyvind Mo Larsen, Nina Skyrud, Anders Sooth Knutsen, Trond Henriksen, Thor Fremmerlid, redaksjonssjef Markus Moe. Foran fra venstre: Elisabeth Lunder, Lene Haanshus, redaktør Arne Kongsnes og Line Fredheim Storvik. Foto: Amund Øysteinsson Trellevik.

Da vannversskandalen på Romerike sprakk i fjor høst, var det Aftenposten, og ikke lokalavisa Romerikes Blad, som stod for avsløringene. Dette likte Romerikes Blads redaktør meget dårlig. Han bestemte seg for å sende ti medarbeidere på graveskole, som er et samarbeid mellom Institutt for journalistikk i Fredrikstad og SKUP.

Det er første gang graveskolen blir så dominert av medarbeidere fra en redaksjon.

Fikk juling
- Vi fikk juling på hjemmebane, rett og slett. Hele redaksjonen fikk seg en liten knekk. Det var lite trivelig for oss at Aftenposten avslørte denne saken, sier Kongsnes.

Som avslutningsseminar på kurset fredag var det, sammenfallende nok, Aftenposten-duoen Anne Hafstad og Siri Gedde-Dahl som fortalte hvordan de jobbet frem vannverkskandalesaken.

For Romerikes Blad har kurset vært nyttig lærdom. Redaktør Kongsnes angrer ikke at han sendte åtte journalister og to redaktører tilbake på skolebenken.

Imponert over nivået
- Vi er her for å suge til oss inspirasjon og få mange gode tips. Jeg er mektig imponert over måten Aftenposten har jobbet med denne saken. Vi i Romerikes Blad har all grunn til å misunne den kompetansen og erfaring med slike saker som Aftenposten har bygget opp over lang tid, sier Kongsnes.

34 journalister har siden tirsdag blitt skolert i blant annet hvordan man jobber med tunge dokumenter, strategi overfor kilder og måter å presentere avsløringer på. Erfarne journalister, blant annet Arne Holm fra NRK Brennpunkt, har fortalt hvordan de har jobber når de skal grave frem større saker.