Danske Nils Mulvad ble årets europeisk journalist
Nils Mulvad, direktør for Dicar - Center for analytisk journalistikk, ble tirsdag priset som årets europeiske journalist.
30.11.2006 14:15

Årets europeiske journalist 2006: Nils Mulvad. FOTO: DICAR.

Prisen deles ut av Brussel-avisen European Voice, som er del av Economist-gruppen. Journalistprisen er en av flere priser som European Voice deler ut til "Årets europeere".

Mulvad var dermed i selskap med kommissærer, selskapsledere og diplomater under utdelingen som skjedde ved en gallamiddag i Brussel tirsdag kveld. Den danske foregangsmannen innen datastøttet journalistikk var en av fem nominerte i journalist-kategorien.

Han fikk hederen for sin årelange innsats for øke offentlighetsinnsyn i EUs landbruksstøtte. I 2004 skaffet han sammen med journalist Kjeld Hansen, etter et og et halvt års kamp, innsyn i  i de danske mottagere av landbruksstøtte.

Siden har Nils Mulvad stått i spissen for et europeisk nettverke av journalister og NGO’er, hvor formålet har vært å skaffe innsyn i alle tildelinger av landbruksstøtte i hele EU.

Dataene som skaffes til veie publiseres på nettsiden www.farmsubsidy.org.

Nils Mulvads initiativ har også vært en vesentlig pådriver for at EUs forvaltningskommissær Siim Kallas siden gikk i bresjen for mer åpenhet om landbruksstøtten.

Den årlige prisutdelingen til fremtredende europeere var den sjette i rekken.

Nils Mulvad (51) har siden 2001 vært ansatt som direktør i Dicar - Center for analytisk journalistikk. Han underviser parallelt ved Danmarks Journalisthøjskole og har tidligere bl.a. arbeidet i Computerworld og Jyllands-Posten. Han har de siste 10 år vært en foregangsmann for å innføre datastøttede og analytiske metoder i dansk og nordisk journalistikk. Han er dessuten medstifter av et globalt nettverk for undersøkende journalister.

Nils Mulvad var blant initiativtagerne ved opprettelsen av Dicar - Center for analytisk journalistik. Når Dicar stenges ved utgangen av 2006, på grunn av sviktende fondsmidler, vil Nils Mulvad fortsette som medeier av konsulentselskapet Kaas & Mulvad - Research og Analyse.