Vil innføre ny nordisk gravejournalist-pris
Sverige har sin Gullspade, Finland sin Gyldne snøskuffe, danskene sin Cavling-pris og Norge sin SKUP-kube. I 2008 kan vi få en ny nordisk gravejournalistpris.
Jan Gunnar Furuly, 29.10.2006 22:18

Nordiske gravejournalister forener krefter og lover hverandre mer samarbeid over landegrensene, og økt innsats for kolleger i andre land som har verre forhold for å drive gravejournalistikk. FOTO: JAN GUNNAR FURULY.



Gjennom diskusjoner og gruppearbeid kom deltakerne frem til en rekke konkrete forslag for bedre nordisk samarbeid. F.v Tanja Nyrup Madsen, Jacob Møllerup, Brigitte Alfter, Anne Haubek, Arne Müller,  Anna Jaktén og Marianne Ruud. FOTO: JAN GUNNAR FURULY.

Det var under en konferanse på Voksenåsen i Oslo ideen om den nye prisen ble født. Planen er at den første prisen for beste graveprosjekt i Norden skal deles ut på Global Investigative Journalism Conference, som høsten 2008 arrangeres av norske SKUP.

Nå jobber en egen komite med utspring i SKUP med å utarbeide forslag til statutter for den nye prisen. Parallelt jobbes det med å skaffe finansiering for arbeidet til prisjuryen og en eventuell pengesum til den som vinner prisen.
Under møtet var det enighet om at prisutdelingen skal gå på rundgang i de nordiske landene.

Alle de fire organisasjonene som deltok på helgesamlingen i Oslo har egne nasjonale priser. Under debatter og tematisk gruppearbeid ble det slått fast at en fellesnordisk pris kan og bør stimulere til mer samarbeid mellom journalister over landegrensene.

De fire organisasjonene ble også enige om felles innsats på blant annet disse frontene:

  • Programsamarbeid på de nasjonale gravejournalistkonferansene.
  • Samarbeid om Global Investigative Journalism Conference i Norge i 2008, deriblant "fadderordninger" som kan bidra til at flere journalister fra Øst-Europa, Afrika, Latin-Amerika og Asia kan bli invitert til konferansen.
  • Utveksling av erfaringer og lobbyering mot "antiterrorlovgivning" som har gjort pressens arbeidsvilkår vanskeligere.
  • Økt samarbeid om kursvirksomhet og endagsseminarer utenom periodene for de nasjonale konferansene.
  • Økt samarbeide om danske FUJs vellykked Øst-Europa-satsing SCOOP (http://www.i-scoop.org) , et fond som gir støtte og reportasjeledelse til graveprosjekter i en rekke øst-europeiske land etter søknader fra kandidater. Planen er nå å utvide denne virksomheten til nye verdensdeler.
  • Kommunikasjonen mellom de nasjonale organisasjonene skal bli bedre gjennom en nyetablert e-postlsite.

22 representanter fra svenske Gräv (http://www.fgj.se/), den danske Foreningen for undersøgende journalistik (http://www.fuj.dk/), den finske foreningen for gravende journalister (http://www.tutkiva.fi/) og norske SKUP deltok på møtet.

Det er andre gang de nordiske gravejournalistforeningene samles på denne måten.

Leder Matti Stenrosen i svenske Gräv holdt under møtet i Oslo et tankevekkende innlegg om hva ny anti-terrorlovgivning i kjølvannet av 11. september 2001 kan få av konsekvenser for oss undersøkende journalister. Han oppfordret også til bred motstand mot utviklingen.

Les hans kommentar om dette temaet på Grävs hjemmeside.