Full splittelse og nedleggelse av Dicar
En av SKUPs viktigste internasjonale støttespillere, danske DICAR, går mot avvikling etter svikt i finansieringen. Mandag 23. oktober skal en ekstraordinær generalforsamling i Dicar (Center for analytisk journalistik) ta stilling til forslaget om nedleggelse av organisasjonen.
Jan Gunnar Furuly, 12.10.2006 12:40

Skup.no får opplyst ved Dicars hovedkvarter i Århus at det er bortfall av pengestøtte fra EU som gjør at styret ikke ser noen annen utvei enn å legge ned organisasjonen.

Dicar har siden stiftelsen i 2001 utført et veritabelt pionerarbeide på å bygge opp et nordisk miljø for datastøttet journalistikk.

Organisasjonen har to ganger vært arrangør av den globale gravejournalistkonferansen Global Investigative Journalism Conference i København. Ildsjelene fra Dicar har også holdt kurs og seminarer i Norge regi av blant andre SKUP, Institutt for journalistikk og aviser som VG og Aftenposten.

Staben i Århus har samtidig arbeidet utrettelig som aktivister for å få økt åpenhet i EU-systemet, og tilrettelagt store datamengder for sine danske og nordiske medlemsbedrifter.

Etter det skup.no forstår kom det som en regelrett bombe på flere av styremedlemmene i Dicar at Tommy Kaas og Nils Mulvad i august kunngjorde at de var i ferd med å starte et eget firma. I lang tid hadde styret da arbeidet med å skille ut Dicars kommersielle drift, for å føre denne videre under Dicar-paraplyen.

Dicar har pr. i dag fem fast ansatte og har vært drevet de siste årene hovedsaklig med støtte fra EUs sosialfond. Ifølge regnskapet for 2005 fikk Dicar 2,3 millioner danske kroner i støtte fra dette EU-fondet, i tillegg til 478.000 danske kroner fra et annet EU-fond. Den samlede omsetningen i organisasjonen var på nesten 4,3 millioner danske kroner.

Ifølge konsulent Kristen Johansen ved Dicar er han og flere av de andre ansatte nå i ferd med å skaffe seg nye jobber.

-Kontoret her stenges trolig ned 1. januar, men enkelte løpende prosjekter som vi har fondsmidler til vil bli holdt gående utover første halvår, sier han til Skup.no.

Nils Mulvad sier han beklager situasjonen som er oppstått, og medgir at han nok burde ha innsett hvilken vei det gikk mye tidligere. Han avviser at de to stifterne av Dicar har "kuppet" organisasjonen.

-Jeg og Tommy Kaas kom i august frem til at den beste løsningen var å fortsette den kommersielle driften av Dicars aktiviteter gjennom et privat firma. Det nye selskapet skal tilby betalende kunder data, kurs og analyser, forklarer han.

Mulvad forsikrer at hverken han eller Kaas har til hensikt å trekke seg fra det internasjonale samarbeidet om gravejournalistikk.

-Vi kommer begge til å være aktive, blant annet gjennom arbeidet med Global Investigative Journalism Conference, sier han.

Mulvad mener også at et nytt Dicar vil oppstå etter at Center for analytisk journalistik legges ned.

-Jeg er sikker på at de kreftene i Danmark som er opptatt av undersøkende journalistikk og datastøttet journalistikk vil ta opp mye av aktivitetene som det nåværende Dicar har holdt på med. Da tenker jeg for eksempel på arbeidet med å kjempe for innsynsrett i forhold til offentlige myndigheter. Det er noe vi kommer til å jobbe mindre med i det nye firmaet, da det er svært lite inntekter å hente på slik innsats, sier han. 

Her er Dicar-styrets innkallelse til ekstraordinær generalforsamling:

Dicars bestyrelse indkalder hermed til ekstraordinær generalforsamling mandag den 23. oktober klokken 19.00 på CFJE, Olof Palmes Allé 11, 8200 Århus N i det store mødelokale.

Bestyrelsen foreslår at nedlægge Dicar.

Dagsorden
1. Valg af dirigent
2. Forslag om at lukke Dicar


Det er ikke rart at konstatere, at en periode er slut, når der er sket så meget godt. Men det har vist sig umuligt at få en større finansiering til at drive aktiviteterne videre i Dicar. Bestyrelse og direktion har derfor længe arbejdet for at få drejet virksomheden over til ren kommerciel drift, hvorpå der kunne bygges nogle almennyttige aktiviteter baseret på fondsfinansieringer.
Sent i dette forløb gik det op for Tommy Kaas og Nils Mulvad, at de ville ende i en struktur, som de ikke tror er bæredygtig (en bestyrelse af brancherepræsentationer til at lede et firma, der skal sælge til branchen, og hvor et overskud skal trækkes hen til almennyttige aktiviteter). Tommy Kaas og Nils Mulvad har derfor valgt at videreføre kommercielle produkter i deres eget firma.
Hovedparten af bestyrelsesmedlemmerne støtter denne tanke. Omend det er med ærgrelse. De ser en fordel i, at aktiviteterne videreføres på kommercielle vilkår.
Bestyrelsen har arbejdet med forskellige modeller for, hvad man kan gøre i den nuværende situation. Vi er blevet enige om en overdragelsesaftale med Tommy Kaas og Nils Mulvad omkring nogle af aktiverne og forpligtelserne på rent forretningsmæssige vilkår.
Bestyrelsen ser intet grundlag for at drive et Dicar på kommercielle betingelser, dels fordi de to hovedkræfter, Tommy Kaas og Nils Mulvad, er væk, dels fordi de etablerer et firma, der tilbyder de samme produkter.
Et sådant forsøg vil kun koste en masse penge og gøre det meget svært at skabe et marked for disse ydelser.
Vi foreslår derfor at nedlægge det nuværende Dicar, sådan at beslutningen sker nu og med ikrafttræden på et tidspunkt i første halvår af 2007, hvor det nuværende socialfondsprojekt er afsluttet og godkendt og de resterende midler afregnet.
De almennyttige aktiviteter i Dicar kan forhåbentlig videreføres i andet regi.

Se også referatet fra sidste bestyrelsesmøde:

http://www.dicar.dk/omdicar/referater.htm

Dicars statutter ses her:

http://www.dicar.dk/omdicar/statut180404.htm

En generalforsamling kan nedlægge Dicar med 2/3 flertal blandt de afgivne stemmer på generalforsamlingen.

Årsberetningen til Dicar for 2005

http://www.dicar.dk/omdicar/general/aarsberetning2005.doc