Aftenposten og NRK vant SKUP

Avsløringene av vannverkskandalen på Romerike og kvikksølvsaken til NRK Brennpunkt gikk helt til topps på årets SKUP-konferanse.

Kristian Mykleset, Amund Øysteinsson Trellevik og William Edward Graham 01.04.2006 23:15

DELT PRIS: Kjersti Knudssøn og Synnøve Bakke fra NRK Brennpunkt og Alf Endre Magnussen, Anne Hafstad og Siri Gedde-Dahl fra Aftenposten vant hver sin SKUP-pris. SKUP-komiteleder Fritz Breivik fra Høgskolen i Bodø deler ut prisene. FOTO: William Edward Graham


KVIKKSØLVPIKENE: Synnøve Bakke og Kjersti Knudssøn fra NRK Brennpunkt vant SKUP-prisen for dokumentaren om yrkesskader blant tannlegeassistenter. FOTO: William Edward Graham


SKUP-VINNERNE 2005: Fra venstre: Synnøve Bakke og Kjersti Knudssøn fra NRK Brennpunkt og Alf Endre Magnussen, Anne Hafstad og Siri Gedde-Dahl fra Aftenposten fikk hver sin SKUP-pris. Knut Gjernes og Gøran Skaalmo fra Dagens Næringsliv fikk diplom for legeattest-saken. FOTO: William Edward Graham

Salen med over 620 feststemte deltakere var helt stille da SKUP-komiteen, med leder Fritz Breivik i spissen, begynte utdelingen av SKUP-diplomer klokka 23.20 lørdag kveld.

Klokka 23.30 var det klart for å dele ut den gjeveste SKUP-prisen. En overraskelse var at to redaksjoner i år deler prisen. Aftenpostens avsløringer rundt vannverket på Øvre Romerike og kvikksølvsaken til NRK Brennpunkt gikk av med seieren.

NRK-jentene Synnøve Bakke og Kjersti Knudssøn var strålende fornøyd. Men det som betydde mest var hjelpen de har gitt til de tusen tannlege-sekretærene over hele landet.
- På forhånd spilte det ingen rolle om vi vant. Det viktigste for oss er de flere tusen tannlegesekretærene som ahr fått hjelp gjennom vår jobb med denne saken, sier jentene.

Aftenpostens vannverksak var en av favorittene på forhånd. De tre journalistene hadde psyket seg ned før vinnerne ble utropt.
- Mange hadde oss som favoritter. Derfor la vi lista litt lavt på forhånd. Det som gjør det ekstra morsomt er at dette er et resultat av langvarig metodisk arbeid. Vi gir oss ikke på tørre møkka, sier Siri Gedde-Dahl, som sammen med kollegene Anne Hafstad og Alf Endre Magnussen vant. Disse to er forøvrig de eneste to som har vunnet den gjeve journalistprisen to ganger.

SKUP-komiteleder Fritz Breivik var en glad mann etter utdelingen, selv om mange gode bidrag ikke nådde opp i årets konkurranse.
- Noen er garantert skuffet i dag. Nivået over de innsendte bidragene til SKUP-prisen er høyt. Faktisk er nivået på bidragene jevnt over høyere enn det noen gang ha vært, sier Fritz Breivik, leder for SKUP-komiteen, som rundt klokka halv tolv delte ut den gjeveste hedersprisen i journalistnorge.

Disse innsendte bidragene vant SKUP-diplom:

Hyllekunstnerne, Dagens Næringsliv. Journalister: Jens M. Johansson, Jostein Løvås og Bjørn Olav Nordahl.
Anbudssaken i Ski,  Østlandets Blad. Journalister: Harald Wisløff og Elin Svendsen.
Forbrytelse uten straff, Dagens Næringsliv: Journalister Knut Gjernes og Gøran Skaalmo

Dette er vannverkskandalen:

Tidligere sjef Ivar T. Henriksen på Nedre Romerike vannverk/Sentralrenseanlegget RA-2 og sønnen hans er siktet for grov økonomisk utroskap. En innleid slamkjører er siktet for korrupsjon.
Bakgrunnen er Aftenpostens avsløringer om vannverkssjefens tapping av de offentlige selskapene, og samrøre med egen families private økonomi.
Entreprenørselskapet Peab har vært "husentreprenør" på vann- og renseanlegget gjennom 10-15 år. De har fått oppdrag for minst 100 millioner kroner av den tidligere vannverkssjefen, utenfor anbud og konkurranse.
Saken granskes av Nedre Romerike distriktsrevisjon på oppdrag fra selskapenes styrer, og etterforskes av Økokrim.
Revisjonsselskapet Deloitte gjennomførte en intern gransking i Peab på oppdrag fra Peab selv. Denne er oversendt Økokrim, men Peab nekter å utlevere den til Distriktsrevisjonen.
Kilde: Aftenposten